Stor overraskelse: Canadier snyder norsk favorit for guldet med mindst mulige sejrsmargin

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Stor overraskelse: Canadier snyder norsk favorit for guldet med mindst mulige sejrsmargin
James Crawford var selv noget overrasket, da han kørte over målstregen i Courchevel i hurtigste tid.
James Crawford var selv noget overrasket, da han kørte over målstregen i Courchevel i hurtigste tid.Lionel Bonaventure/AFP
Det blev hverken norsk, schweizisk, fransk eller østrigsk, da herrerne torsdag kørte VM i Super G i Courchevel. I stedet dukkede canadiske James Crawford op, som en trold af en æske, og snød Aleksander Aamodt Kilde med de absolut mindste marginaler. Canadieren tog dermed sin første professionelle sejr i karrieren.

Det lignede, at det skulle være den forventede kamp mellem forhåndsfavoritterne, da der torsdag blev kørt verdensmesterskabet i Super G i franske Courchevel. Men der var lige en canadier, der ville det anderledes, og så endte det med en ekstremt overraskende verdensmester i form af James Crawford.

Tre af de helt store favoritter, schweiziske Marco Odermatt, franske Alexis Pinturault og norske Aleksander Aamodt Kilde, lagde ellers alle ganske fint fra land, da de startede i forlængelse af hinanden i præcis førnævnte rækkefølge.

For først satte Odermatt, der fører World Cuppen i Super G-disciplinen, hurtigste tid, men herefter kom hjemmebanefavoritten og den nykårede verdensmester i kombineret, Alexis Pinturault, bragende ned ad L'Éclipse og slog Odermatts tid.

Ingen af dem var dog i nærheden af Aleksander Aamodt Kildes tid, som var mere end 20 hundrededele af et sekund hurtigere end Pinturaults. Aamodt Kilde og føromtalte Odermatt har indtil videre været helt suveræne i Super G på World Cuppen i denne sæson, hvor nordmanden og schweizeren har delt samtlige seks sejre imellem sig, seks til Odermatt, to til Aamodt Kilde.

Men så kom James Crawford. Ud af det blå. Den 25-årige canadier har aldrig nogensinde vundet i World Cup-regi, og kun tre gange har han stået på podiet, en enkelt af disse i Super G. Canadieren kan dog åbenbart noget ved mesterskaber, for i 2016 vandt han sølv som junior i netop Super G i russiske Sochi, og ved OL i Beijing i 2022 blev det til en overraskende bronzemedalje i den kombinerede konkurrence.

Ikke desto mindre var der næppe nogen, der havde regnet Crawford for andet end et godt bud på en top 10 placering, men Crawford ramte samtlige fire sektioner af banen, der i dagens anledning var sat af den schweiziske landstræner, til perfektion, og så vippede Crawford ellers lige Aamodt Kilde af pinden.

Tidsforskellen? Den mindst mulige margin. Ét eneste sølle hundrededele af et sekund, og derfor var det da heller ikke overraskende, at Aamodt Kilde måtte bande og svovle i et par sekunder, hvorefter nordmanden dog senere fandt smilet frem, da han lykønskede den overraskende canadiske vinder i hot seat.

Heller ikke østrigske Vincent Kriechmayr, den forsvarende verdensmester i Super G og nummer tre i World Cup-stillingen i den næsthurtigste alpine disciplin, kunne hamle op med Crawfords fantastiske tid, og canadieren kunne ikke gøre andet end at ryste på hovedet igen og igen, mens han forsøgte at forstå, hvad han lige havde opnået.

På vej mod sin VM-triumf nåede James Crawford op på 115 kilometer i timen.
På vej mod sin VM-triumf nåede James Crawford op på 115 kilometer i timen.Jeff Pachoud/AFP

"Jeg har ikke haft de bedste par uger op til det her, men i dag var jeg i stand til at smide det pres, som jeg ellers har lagt på mig selv, og egentlig bare stå på ski. Det føles fantastisk. Jeg ved, at canadiere altid har gjort det godt til verdensmesterskaberne, men at min første sejr skulle komme ved et VM er helt utroligt," kommer det fra Crawford ovenpå den overraskende sejr.

Danske Christian Borgnæs, der tidligere stillede op for Østrig, men i 2022 skiftede til de danske farver, fik ikke helt samme gode oplevelse, som han gjorde i den kombinerede konkurrence, hvor det blev til en flot placering som nummer 12, da danskeren sluttede som 39, næsten fire sekunder efter den vindende canadier.

26-årige Borgnæs kan dog i næste uge se frem til at forsøge at revanchere torsdagens resultat, når han fredag 17. februar deltager i favoritdisciplinen storslalom. Inden da venter dog flere konkurrencer, blandt andet styrtløbet, der for herrernes vedkommende afvikles søndag 12. februar.

Eneste danske deltager, Christian Borgnæs, sluttede som nummer 39 i Courchevel.
Eneste danske deltager, Christian Borgnæs, sluttede som nummer 39 i Courchevel.Datawrapper