Franz Beckenbauer: Den stilfulde kejser, der styrede tysk fodbold

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Franz Beckenbauer: Den stilfulde kejser, der styrede tysk fodbold
Beckenbauer løfter verdensmesterskabet i 1974
Beckenbauer løfter verdensmesterskabet i 1974AFP
Franz Beckenbauer, en ikonisk tysk spiller og senere træner med en evne til at føre sine hold til storhed, er død i en alder af 78 år.

Beckenbauer, en af kun tre mænd, der har vundet VM både som spiller og træner, var kendt som Kejseren, en titel, der både passede til hans stilfulde og selvsikre spillestil og hans naturlige lederskab.

"Han var så elegant, at han ikke rigtig var tysk," siger Karl-Heinz Rummenigge, en holdkammerat og senere administrator i Bayern München, i en profil på Bundesligaens officielle hjemmeside. "Han udstrålede bare klasse og kvalitet."

Beckenbauer var med til at etablere Bayern som Tysklands stærkeste klub. På internationalt plan spillede han en nøglerolle, da Tyskland blev et fodboldkraftcenter.

Men hans sidste triumf, hvor han stod i spidsen for Tysklands succesfulde organisation af VM i 2006, kastede i sidste ende en skygge over hans eftermæle, da han blev indblandet i mulig korruption i forbindelse med sikringen af værtsrettighederne.

Franz Beckenbauer vandt verdensmesterskabet som spiller og manager
Franz Beckenbauer vandt verdensmesterskabet som spiller og managerProfimedia

Beckenbauer blev født i et forladt München i 1945, fire måneder efter afslutningen på Anden Verdenskrig.

"Når jeg ser på mit liv, må jeg være født under en heldig stjerne," siger han, når han ser tilbage.

Som barn var han fan af Bayerns lokalrivaler, men efter at en 1860 München-spiller havde slået ham under en ungdomsturnering, tog han den skæbnesvangre beslutning om at skifte loyalitet.

"Det var ikke Guds hånd, men en lussing fra en 1860-spiller," sagde han senere.

Mens 1860 blev valgt som grundlægger af Bundesligaen i 1963, satsede Bayern på ungdommen for at undslippe de regionale ligaer.

Beckenbauer debuterede som 18-årig som venstre wing i juni 1963 i oprykningsspillet, da Bayern med nød og næppe missede oprykningen.

Han blev fast mand en måned inde i næste sæson og scorede 16 mål, da de sikrede sig oprykning.

"Jeg vandt verdensmesterskabet"

I 1966 var han på den vesttyske midtbane, da de tabte VM-finalen 4-2 til værterne fra England.

"Jeg fik besked på at markere, hvad der dengang var den bedste spiller: Bobby Charlton. Bobby fortalte mig senere, at (Englands manager) Alf Ramsey havde bedt ham om at holde øje med denne unge, flotte tysker," sagde han.

"England slog os, fordi Bobby Charlton bare var en lille smule bedre end mig."

Franz Beckenbauer var et stort ikon i tysk fodbold.
Franz Beckenbauer var et stort ikon i tysk fodbold.Profimedia

Da holdene skiftede fra en trebackkæde til en firebackkæde, faldt Beckenbauer ned i det centrale forsvar, men revolutionerede positionen.

Han udviklede rollen som "libero", der gik med frem for at støtte angrebet. Med et afslappet tjat med den ene støvle kunne han skyde fra distancen med kraft, præcision og finesse.

Beckenbauer tog hævn over England i Mexico i 1970 og scorede det første mål, da Vesttyskland kom bagud 2-0 men slog mestrene 3-2 i kvartfinalen.

I semifinalen mod Italien vred Beckenbauer skulderen af led, efter at Vesttyskland havde brugt deres to tilladte udskiftningsspillere. Han spillede de for med en slynge, da hans hold tabte 4-3 i forlænget spilletid i en VM-klassiker.

Fire år senere førte Beckenbauer Vesttyskland til sejr. De slog Holland 2-1 i finalen i hans hjemby München, efter at Johan Cruyff havde givet hollænderne en føring i det første minut.

"Johan var en bedre spiller, men jeg vandt verdensmesterskabet," sagde Beckenbauer.

Juli 1974, Franz Beckenbauer præsenterer VM-trofæet, efter at Tyskland besejrede Holland 2-1 i finalen på Münchens olympiske stadion.
Juli 1974, Franz Beckenbauer præsenterer VM-trofæet, efter at Tyskland besejrede Holland 2-1 i finalen på Münchens olympiske stadion.AFP

Beckenbauer overtog posten som landstræner i 1984. Han førte Vesttyskland til sejr i Italien i 1990, da de slog Argentina 1-0 i finalen.

Han sagde, at han bad holdet om at "gå derud, have det sjovt og spille fodbold."

Kun Mario Zagallo, som døde i fredags i en alder af 92 år, Didier Deschamps og Beckenbauer har vundet VM som både spiller og manager.

Beckenbauer samlede også medaljer på klubplan.

Han spillede 424 kampe i Bundesligaen, de fleste i en 13-årig periode for Bayern, hvor han vandt fire tyske mesterskaber og tre europamesterskaber.

Han sluttede sig til Pelé i New York Cosmos i 1977.

"Det var den bedste beslutning i mit liv at komme til New York," sagde Beckenbauer til New York Times i 1978. "Her er det så privat. Jeg går steder hen, uden at folk genkender mig."

Han blev lokket tilbage til Bundesligaen af Hamborg, hvor vi vandt endnu en tysk titel i 1982, før han vendte tilbage til New York for en sidste sæson med Cosmos.

"En sky hjort

"Succes er som at jage en sky hjort," sagde han engang.

"Vinden skal være rigtig. Duften, stjernerne og månen."

Beckenbauer var manager i både Bayern og Marseille, hvor han vandt det franske mesterskab i 1991 og Bundesligaen i 1994.

Det var det år, han blev præsident for Bayern, selvom han trænede holdet i fem kampe i 1996. Han blev vicepræsident i det tyske fodboldforbund (DFB), og i 2007 blev han medlem af eksekutivkomitéen i det internationale fodboldforbund, FIFA.

Han var leder af organisationskomitéen for VM i 2006. Den succesfulde turnering omtales nostalgisk i Tyskland som "sommereventyret".

Men i oktober 2015 gik det galt, da det tyske magasin Spiegel hævdede, at DFB i 2000 havde købt stemmer, før de slog Sydafrika 12-11 og vandt værtsskabet.

"Jeg har ikke sendt nogen penge for at skaffe stemmer til tildelingen af VM i 2006 til Tyskland," insisterede Beckenbauer.

I 2019 anklagede den schweiziske anklagemyndighed tre tidligere DFB-embedsmænd for svindel i forbindelse med VM i 2006, men udelod Beckenbauers navn.

Derefter vurderede de, at Beckenbauer, som blev opereret i hjertet i 2016 og 2017, "af helbredsmæssige årsager ikke var i stand til at deltage eller blive afhørt" i retten.

Beckenbauer blev også udelukket i 90 dage af FIFA i juni 2014 for angiveligt at nægte at samarbejde med en undersøgelse af tildelingen af verdensmesterskaberne i 2018 og 2022 til Rusland og Qatar.

Beckenbauer havde fem børn fra tre forhold, hvoraf det ene var et ægteskab. Da han var 18, blev han smidt af det vesttyske ungdomshold, efter at hans ugifte kæreste var blevet gravid, og han nægtede at gifte sig med hende.

"Jeg har fået undersøgt mit stamtræ," sagde han meget senere. Beckenbauers "var glade mennesker, ofte børn, der blev født uden for ægteskab. Vi har ført traditionen videre."