Favoritternes koks banede vejen for hjemmebanefavorit: Østriger sejrede i Kitzbühel

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Favoritternes koks banede vejen for hjemmebanefavorit: Østriger sejrede i Kitzbühel
Det var World Cup-sejr nummer 15 i karrieren for 31-årige Vincent Kriechmayr, da han fredag vandt i Kitzbühel.
Det var World Cup-sejr nummer 15 i karrieren for 31-årige Vincent Kriechmayr, da han fredag vandt i Kitzbühel.
Joe Klamar/AFP
For blot tredje gang siden 2006 blev det til østrigsk sejr på ikoniske Streif, da der fredag blev kørt styrtløb i Kitzbühel.

Det blev hverken norske Aleksander Aamodt Kilde eller schweiziske Marco Odermatt, de to helt store favoritter op til løbet, der vandt første ud af to styrtløb i denne uge på den legendariske piste Streif i Kitzbühel.

Begge var nemlig lige ved at styrte, Odermatt tidligt på den udfordrende nedkørsel, Aamodt Kilde tættere på målstregen. De to favoritter, der ligger henholdsvis et og to i den samlede World Cup-stilling, med Odermatt som den bedste, fik dog begge reddet sig selv, om end schweiziske Odermatt efterfølgende måtte en tur på skadestuen for at tjekke sit knæ.

Den slags fejl må man ikke begå på Streif, der er en del af det enormt prestigefyldte Hahnenkammløb, og det kastede da også to lidet flatterende slutplaceringer af sig, Odermatt som nummer 54, mens Aamodt Kilde trods alt tog 15 World Cup-point med sig med sin plads som nummer 16.

Vejen var til gengæld pludselig banet for nogle af outsiderne, og den chance var der særligt én mand, der greb. Didier Cuche, ’Kongen af Streif,’ udtalte til Eurosport, at han op til løbet havde informeret østrigske Vincent Kriechmayr om, at Cuche forventede at se Kriechmayr allerøverst på styrtløbspodiet i World Cuppen indenfor få år.

Bliver man så ikke presset af sådan en udtalelse fra en legende som Didier Cuche lige op til et løb som Streif? Tilsyneladende ikke Kriechmayr. For østrigeren kørte et næsten fejlfrit løb, sikker på sine lange ski, og der var simpelthen ingen, der kunne matche ham.

Vejrforholdene var ellers ikke til fordel for de første startende, for den dårlige sigtbarhed var åbenlyst med til at tage lidt af farten. Sigtbarheden blev til gengæld bedre som løbet skred frem, og derfor var der flere overraskelser i top fem.

Først var det amerikanske Jared Goldberg, der som en trold ud af en æske pludselig lå på tredjepladsen, selvom den 31-årige amerikaner aldrig nogensinde før i karrieren er endt på podiet i World Cup-regi. Han blev dog vippet væk fra podiet af italienske Florian Schieder, der højst overraskende tog dagens andenplads.

27-årige Schieder havde, ligesom Goldberg, aldrig stået på et podie før fredagens styrtløb, men italienerens bedste karriereplaceringer før sit gennemløb på Streif var to placeringer som nummer 13 i Val Garden og Bormio, begge hentet i netop styrtløb i løbet af december 2022, så måske er der mindre gennembrud på vej for italieneren.

Tredjepladsen tog schweiziske Niels Hintermann sig af, mens norske Adrian Smiseth Sejerstad, der startede som nummer 22, rundede top fem af lige bag Jared Goldberg. Lørdag får Odermatt, Aamodt Kilde og Beat Feuz chancen for at revanchere fredagens resultat, når der igen køres styrtløb i Kitzbühel. Det vil være sidstnævnte, schweiziske Beat Feuz’, allersidste løb i karrieren.

Mens Odermatt og Aamodt Kilde fik reddet kastanjerne ud af ilden og undgik styrt, så gik det straks værre for norske Henrik Røa, der styrtede ganske få meter fra målstregen i et slemt styrt. Nordmanden blev efterfølgende hentet med helikopter. 

Hos kvinderne blev der også kørt styrtløb fredag, hvor italienske Sofia Goggia sejrede i Cortina d’Ampezzo foran slovenske Ilka Stuhec og tyske Kira Weidle.