Storslalom i Sölden aflyst på grund af vind:  "Last Generation" i klimaaktion

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Storslalom i Sölden aflyst på grund af vind: "Last Generation" i klimaaktion
På grund af stærk vind gik sæsonstarten i den alpine ski-verdensmesterskab ikke helt glat.
På grund af stærk vind gik sæsonstarten i den alpine ski-verdensmesterskab ikke helt glat.
Profimedia
Først blev det forkortet, så helt aflyst: Mændenes World Cup-storslalom i Sölden søndag blev blæst væk af vinden. Løbsjuryen blev tvunget til at opgive løbet efter 47 starter på grund af vindstødene, der ikke blev mildere. Forinden var ruten på Rettenbach-gletsjeren blevet forkortet på grund af vinden.

"Vi har ikke situationen under kontrol og er desværre nødt til at stoppe af sikkerhedsmæssige årsager," informerede løbsdirektør Markus Waldner holdene via radio kl. 11:45. På tidspunktet for afbrydelsen førte østrigeren Marco Schwarz på hjemmebane, men det blev ikke til sæsonens første sejr allerede under det traditionelle åbningsløb.

World Cup-bronzevinderen var 0,29 sekunder foran den olympiske mester Marco Odermatt fra Schweiz i åbningsløbet. Nummer tre var Alexis Pinturault fra Frankrig (+0,46).

Fabian Gratz (+2,36), der lå på 22. pladsen, fik lov til at drømme om finalen. Anton Grammel og debutanten Jonas Stockinger lå stadig i toppen af startfeltet, da der var pause, og pisten havde perfekte forhold. Men i modsætning til den foregående dag med vinderen Lara Gut-Behrami (Schweiz) kunne løbet ikke gennemføres, og resultatet blev annulleret i overensstemmelse med reglerne.

Klimademonstranter blokerede vejen inden starten

Klimaaktivisterne fra "Last Generation" benyttede skiløbernes World Cup-åbning til en storstilet protestaktion. Under sloganet "Snart ikke mere World Cup" blokerede tre personer højfjeldsvejen til Rettenbach-gletsjeren i Sölden, hvor de alpine skiløbere traditionelt fejrer sæsonens første løb, en time før starten på søndagens storslalom.

Politiet var hurtigt på stedet og ryddede vejen igen. Desuden var der mellem de to storslalomløb planlagt en aktion af "Fridays for Future" i målområdet, men dette blev gjort med tilladelse fra det østrigske skiforbund (ÖSV).

Den tidlige start på sæsonen, og så endda på en gletsjer, har i nogen tid været genstand for kritik fra miljøforkæmpere. Men Sölden bliver også iagttaget med stigende skepsis blandt udøverne, hvor både aktive og tidligere stjerner har udtrykt bekymring.

"Vi afbryder den fossile hverdag i Sölden, fordi meget mere end skiløb er på spil," skrev "Last Generation" på nettet om deres aktion. 

"Vi kan forvente skovbrande, jordskred og evakuering af hele landsbyer." Henvendt til den østrigske kansler tilføjede de:

"Karl Nehammer, tag endelig løsningerne fra Klimarådet alvorligt!"