Holdpræsentation: Amerikanske college-spillere brænder igennem til VM

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Holdpræsentation: Amerikanske college-spillere brænder igennem til VM
David Quinn er i gang med sit andet VM som cheftræner for USA
David Quinn er i gang med sit andet VM som cheftræner for USA
Profimedia
USA har hele otte college-spillere med til dette års VM. Tilsat lidt krydderi fra NHL-hylden, står USA stærkere til dette års slutrunde, end de har gjort længe.

Amerikanerne har ofte valgt den talentfulde tilgang til VM. Forstået på den måde, at de ofte vælger nogle talentfulde college-spillere, som dermed kan få deres første smag for senior-ishockey ved VM.

Den amerikanske Head coach

David Quinn har kun været cheftræner i NHL siden 2018. Hans første stop i verdens bedste ishockeyliga var New York Rangers fra 2018 til 2021, men siden sidste år har han været træner for San Jose Sharks, som i øjeblikket er i en genopbygningsfase. 

Før sin NHL-trænerkarriere var han i fem år træner på Boston University (2013-2018), et år som assistenttræner hos Colorado Avalanche (2012-2013) og fem år som assistenttræner på Boston University (2004-2009). Dermed er 56-årige David Quinn ganske godt klædt på, til at håndtere de mange unge spillere på holdet.

Amerikanske profiler

Den største stjerne hos USA er Alex Tuch. Den 27-årige forward har haft en strålende sæson for Buffalo Sabres, hvor det blev til 79 points, som med afstand var karrierens bedste total. Som assisterende kaptajn har han en vigtig rolle med de mange urutinerede spillere. Tuch har tidligere repræsenteret USA ved både U18 og U20 VM. Ved førstnævnte endte Tuch med en guldmedalje om halsen. Alex Tuch er ved dette VM den næstmest benyttede spiller, hvis man fraregner målvogtere, med en gennemsnitlig istid på lige over 19 minutter pr. kamp. Tuch er også USAs bedste målscorer med tre scoringer.

På backlinjen er der mere eller mindre fyldt op med fremtidens folk. Ældstemanden er 26-årige Connor Mackey fra Arizona Coyotes. Han var også med til VM i 2021, hvor USA fik en bronzemedalje med hjem. Ved dette VM er det blevet til en scoring og en assist fra Mackey, der ligger i tredje backpar hos amerikanerne.

Med så mange urutinerede spillere, er det altid godt at have lidt rutine mellem stængerne. Det har USA i 31-årige Casey DeSmith fra Pittsburgh Penguins. 38 kampe i sæsonen blev det til for DeSmith, der har været Quinns førstevalg i de to formodet sværeste kampe som USA har spillet ved VM, nemlig dem mod Finland og Tyskland. DeSmith og Cal Petersen har indtil videre byttet efter hver kamp. Følger USA den rytme bliver det DeSmith der vogter målet mod Danmark.

USAs VM indtil videre

Fire kampe, fire sejre og ikke meget slinger i valsen, er status for amerikanerne. En flot og fortjent sejr over Finland i premieren, er blevet fulgt op af tre pligtsejre, set med amerikanske øjne.

USAs seneste kampe
Flashscore

Med Danmark og Frankrig mellem de sidste modstandere, ligner USA et sikkert kvartfinalehold, ovenikøbet med en god seedning.

Erfarne Rocco Grimaldi, der er dobbelt U18 verdensmester og en enkelt gang U20 verdensmester, er amerikansk topscorer med fem points.

Tidligere opgør mod USA

10 gange har Danmark mødt USA og to gange er det blevet til dansk sejr. Den ene sejr var ved Danmarks første kamp efter oprykning til øverste niveau. I Tampere, hvor lørdagens kamp også spilles, vandt Danmark med 5-2.

Stats fra den historiske sejr over USA
Flashscore

Den anden danske sejr kom ved VM i Tyskland i 2010, hvor danskeren vandt 2-1 efter en overtidsscoring fra Stefan Lassen.

Seneste møde mod amerikanerne var ved VM i 2019, hvor USA vandt med 7-1.