Din guide til verdensmesterskabet i ishockey 2024: TV-info, kampprogram, deltagere

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Din guide til verdensmesterskabet i ishockey 2024: TV-info, kampprogram, deltagere
Verdensmesterskabet i ishockey betyder altid fuldt hus i O2 Arena i Prag.
Verdensmesterskabet i ishockey betyder altid fuldt hus i O2 Arena i Prag.Profimedia
Er du klar til action på isen? Verdensmesterskabet i ishockey 2024 finder sted i Prag og Ostrava (Tjekkiet) fra den 10. til den 26. maj. 16 deltagere vil deltage i konkurrencen, der arrangeres af det internationale ishockeyforbund IIHF. Danmark har også kvalificeret sig og er blandt andet i gruppe med så stærke hold som Tjekkiet og Canada. Ved VM næste år er Danmark i øvrigt medværter sammen med Sverige. Du kan finde alle oplysninger om turneringen her.

Hvornår finder verdensmesterskabet i ishockey 2024 sted?

Verdensmesterskabet i ishockey 2024 finder sted mellem den 10. maj og den 26. maj.

Tilstand for verdensmesterskabet i ishockey 2024

Forbundene i det internationale ishockeyforbund IIHF er inddelt i forskellige divisioner afhængigt af deres styrke. Verdensmesterskabet i ishockey 2024 er en konkurrence mellem de 16 stærkeste nationer.

Gruppe A omfatter de forsvarende mestre fra Canada og værterne fra Tjekkiet.
Gruppe A omfatter de forsvarende mestre fra Canada og værterne fra Tjekkiet.Flashscore

Disse vil i første omgang blive inddelt i to grupper med otte deltagere i hver. Inden for disse grupper spiller hvert hold mod hinanden én gang.

Hvis der ikke er nogen vinder efter 60 minutter, spilles der "sudden death" i fem minutter. Kun tre markspillere er her på isen. Hvis kampen stadig er uafgjort, afgøres vinderen ved straffesparkskonkurrence.

Der er 3 point for en sejr efter den ordinære spilletid. Hvis kampen går i overtid, får vinderen to point og taberen et point. Ved afslutningen af gruppespillet trækkes der lod om det endelige resultat. I tilfælde af uafgjort afgøres den direkte sammenligning først.

Andenpladsen Tyskland er i gruppe B.
Andenpladsen Tyskland er i gruppe B.Flashscore

De fire stærkeste hold i hver gruppe går videre til kvartfinalerne og har derefter mulighed for at vinde en af de eftertragtede medaljer. De svageste hold fra gruppe A og gruppe B rykker ned i den næstbedste række, Division I.

Hvor finder verdensmesterskabet i ishockey i 2024 sted?

I Tjekkiet. Prag og Ostrava er de to spillesteder. Den samme konstellation er allerede blevet brugt to gange (2004 og 2015).

Prag er Tjekkiets hovedstad og kan ikke kun prale af en smuk, historisk bymidte. I den nordlige del af byen ligger der en multiarena med plads til 17.000 fans.

O2 Arena i Prag blev oprindeligt bygget til verdensmesterskaberne i ishockey for tyve år siden. Den vil blive brugt igen i 2024, og alle kampe vil blive spillet i Prag fra semifinalerne og fremefter.

Ostrava, der ligger omkring tre timer væk, vil også være vært for en række kampe ved VM i ishockey i 2024. I alt 30 af de 64 kampe skal afvikles i Ostravar Arena. Arenaen har en kapacitet på 10.000 pladser.

TV og stream: Hvor bliver verdensmesterskabet i ishockey 2024 sendt?

I Danmark er det Viaplay, der har rettighederne til at vise VM i ishockey 2024, så her vil du kunne se alle kampe. Det betyder, at du ikke vil kunne se eksempelvis Danmark på de almindelige kanaler, men kun som streaming via Viaplay.

Dette er værd at bemærke, da TV2 Sport har haft rettighederne siden 2003, men 2024 VM i ishockey skal du altså finde på Viaplay.

Hvilke nationer deltager?

16 nationer er i øjeblikket i IIHF's øverste division og deltager derfor i verdensmesterskabet i ishockey 2024: Tjekkiet, Canada, Tyskland, USA, Finland, Slovakiet, Norge, Sverige, Kasakhstan, Letland, Danmark, Østrig, Schweiz, Frankrig, Polen og Storbritannien.

De forsvarende mestre er Canada. Nordamerikanerne er de absolutte rekordmestre med 28 titler til dato. Maple Leafs er også blandt favoritterne i 2024. Finland, Sverige og værtslandet Tjekkiet betragtes også som titelkandidater.

Selvom USA er medvært for verdens stærkeste ishockeyliga, stiller NHL-holdene traditionelt kun med relativt få spillere til den vigtigste internationale ishockeyturnering. NHL-slutspillet 2023/24 finder sted på samme tid, og de bedste franchises vil næppe undvære deres stjerner i denne vanskelige fase af sæsonen. Der er ingen forpligtelse til at frigive dem.

Og hvad så med Danmark, har de en chance?

”De danske spillere har et rigtigt godt niveau. Der er flere spillere, der markerer sig flot i SHL og på tophold i den tyske liga. Vores topniveau er for eksempel langt højere end eksempelvis Norge. Spillerne i Metal Ligaen gør det også godt, men kunsten er at kunne gøre det på et højt niveau over flere uger, som en VM-turnering varer," sagde landstræner Mikael Gath i interview med Flashscore inden VM. 

Læs hele interviewet her! 

Datoer og lodtrækning til verdensmesterskabet i ishockey 2024

GRUPPE A (Prag)

Canada, Finland, Schweiz, Tjekkiet, Danmark, Norge, Østrig, Storbritannien

GRUPPE B (Ostrava)

USA, Tyskland, Sverige, Slovakiet, Letland, Frankrig, Kasakhstan, Polen

Gruppespillet finder sted fra 10. maj til 21. maj 2024. Efter en kort pause spilles alle kvartfinalekampene den 23. maj.

De to semifinaler finder sted lørdag den 25. maj i Prag. Bronzekampen følger søndag kl. 15:20. Den store finale starter fire timer senere kl. 20.20.

Fakta og statistik om verdensmesterskabet i ishockey

Den største sejr nogensinde ved et verdensmesterskab i ishockey blev registreret af verdensmestrene Canada den 12. februar 1949, da de fejede netop Danmark af isen med 47-0.

Det første verdensmesterskab i ishockey blev afholdt i Antwerpen i Belgien i 1920. Det særlige ved det var, at verdensmesterskabet var en del af de olympiske lege i 1920 - sommerlegene, vel at mærke. Mesteren var også - korrekt gættet - Canada.

Det var først i 1930, at verdensmesterskabet i ishockey blev organiseret som en selvstændig konkurrence uden for de olympiske lege.

Den ambitiøse plan om at organisere en årlig turnering blev allerede udlagt på det tidspunkt. Faktisk har der kun været én aflysning siden 1947. Sidste gang, der ikke var noget verdensmesterskab, var i 2020, hvor coronaviruspandemien også havde sportsverdenen i sit faste greb.

Den schweiziske veteran Andres Ambühl deltog i sit 18. verdensmesterskab sidste år. Han spillede i alt 131 gange. Det gør ham til den spiller med flest kampe ved verdensmesterskabet i ishockey.