Ex-Team Danmark direktør langer kraftigt ud efter EHF: Damernes European League burde skrottes

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Ex-Team Danmark direktør langer kraftigt ud efter EHF: Damernes European League burde skrottes

Ex-Team Danmark direktør langer kraftigt ud efter EHF: European League burde skrottes
Ex-Team Danmark direktør langer kraftigt ud efter EHF: European League burde skrottesProfimedia
Viborg har meldt afbud til næste sæsons European League. Og det giver mening, siger den tidligere Team Danmark direktør Michael Andersen, der mener, at turneringen bør nedlægges eftersom den ikke har nogen sportslig og økonomisk berettigelse.

I sidste uge kom det frem, at den danske håndboldklub Viborg HK ikke ønskede at deltage i næste sæsons udgave af European League, der er den andenstørste internationale klubturnering i håndboldens verden. 

Årsagen til, at den danske traditionsklub har valgt ikke at deltage i European League, er de store økonomiske ulemper, der er forbundet med turneringen. I sidste uge fortalte Viborg HKs direktør, Jens Steffensen, til Viborg Stifts Folkeblad, at klubben vil være nødt til at skaffe i omegnen af 700.000 kroner. 

Ingen guldgrube

”Det ligger i vores DNA, at vi gerne vil spille med i Europa, og det vil vi også gerne fremover, men vi har ikke pengene til det. Det er jeg ærgerlig over, men det er sådan, det er.” fortalte Jens Steffensen.

Det Europæiske Håndbold Forbund er kede af Viborgs beslutning og skriver i en email til Flashscore.dk: ”Det siger sig selv, at EHF altid gerne vil have de stærkeste hold til at deltage i sine turneringer, og vi beklager Viborgs fravær i sæsonen 2023/24. De er en klub med en rig historie i de europæiske turneringer".

Kigger man på præmiepengene for kvindernes European League, er det bestemt ikke en guldgrube for de danske hold at deltage, og det er ikke så sært, at det næsten altid vil ende med en gedigen underskudsforretning at deltage i Europas næststørste håndbold-turnering.

Mændenes økonomiske gevinst 2,5 gange større

Vinderen modtager 40.000 EURO (ca. 300.000,- kroner), mens nr. 2 får ca. det halve 22.500 EURO (ca. 167.000 kroner) og nr. 3 modtager 20.000 EURO (ca. 149.000 korner). Samtidig får hver klub, der deltager i gruppespillet og kvartfinalerne en økonomisk kompensation på 2.500 EURO (ca. 18.500,- kroner pr. kamp). I mændenes turnering er den økonomiske gevinst ca. 2,5 gang større. 

På trods af de beløb mener EHF alligevel, at turneringen i forhold til potentiel medie-omtale, tilskuer-interesse, eventuelle TV-penge og generel reklame, er et glimrende udstillingsvindue for klubberne. 

"Økonomien i turneringen kan ses fra flere sider. Deltagelse i European League giver også yderligere kampe og synlighed for klubben, hvilket kan have en positiv indvirkning på tilskuerindtægter og sponsoraftaler i forhold til den salgsfremmende effekt, det kan have", skriver EHF. 

Klubber betaler dyrt for EHFs politiske agenda

Beskeden fra EHF giver Michael Andersen dog ikke meget for. Den tidligere direktør for Team Danmark mener, at Viborg og andre klubber, der har valgt at vende turneringen ryggen, har taget den helt rigtige beslutning, og at turneringen simpelthen bør nedlægges. For den sportslige berettigelse er alt for lav og den økonomiske gevinst er alt for ringe. 

"På damesiden er der kun økonomisk potentiale til Champions League, men man har en politisk agenda fra EHFs side, at så mange klubber som muligt skal spille europæisk. Men det er der jo ikke kvalitet til i kvindehåndbold. Der er 55 lande i Europa, og det er klart at hvis du udbyder turneringer, hvor alle lande skal være med, vil visse kampe være af meget lav, håndboldmæssig kvalitet. Det er jo ikke interessant hverken for tilskuere eller TV-seere at se kampe med modstandere, der hverken kan kaste eller gribe", siger Michael Andersen til Flashscore.dk

Den tidligere Team Danmark direktør, der også har en karriere bag sig som aktiv spiller og træner i håndbold, påpeger, at diskussionen om European Leagues berettigelse også prikker til ligestillings-debatten.

Kun tre danske hold med internationalt niveau

"Nogen vil måske argumentere, at hvorfor skal kvinderne stilles dårligere og have færre turneringer end mændene, men det er fordi, at det næsten er to forskellige sportsgrene. Kvaliteten af international damehåndbold er jo helt anderledes end kvaliteten af international herrehåndbold."

"Hvis man ser nøgternt på det, så har Danmark i øjeblikket på damesiden kun tre håndboldhold, der har internationalt niveau. Så det kan ikke nytte noget, at man udbyder seks pladser for dem, der skal betale gildet, som er TV-selskaber og sponsorer", siger Michael Andersen og uddyber: 

"Et af de problemer, der er i europæisk kvindehåndbold, også i Champions League er, at kampene bliver vundet med 12, 15 og 20 mål. Niveauforskellen er bare for stor og det forringer produktet for forbrugerne. TV-selskaber er jo ikke interesseret i kampe, der reelt er afgjort efter ti minutter", siger Michael Andersen og pointerer, at tilskuer-interessen også bliver derefter.

”Hvor meget er der ved at tage til Slovakiet, Tyrkiet eller Portugal for at spille for 50 tilskuere, det er der jo ikke penge i. Så derfor har Viborg og andre danske klubber taget en rigtig beslutning ved at melde fra til den turnering", siger Michael Andersen og slår fast:

"Som jeg ser det, er der kvalitet til en Champions League turnering med 16 hold og ikke mere. Og derfor bør kvindernes European League nedlægges", slutter Michael Andersen.