To storhold og to managers med omtumlet fortid tørner sammen i milliardkamp på Wembley

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

To storhold og to managers med omtumlet fortid tørner sammen i milliardkamp på Wembley

Leeds-manager Daniel Farke klapper af fansene sammen med Archie Gray
Leeds-manager Daniel Farke klapper af fansene sammen med Archie GrayProfimedia
Leeds og Southampton kæmper om en lukrativ plads i Premier League, når de mødes i fodboldens mest værdifulde kamp på Wembley på søndag.

Oprykning til den bedste engelske række er anslået 1,22 milliarder kroner værd for vinderen af playoff-finalen i Championship.

Intet andet spil kan tilbyde en sådan indtægt på grund af de store stigninger i indtægter fra kampdage, tv-transmissioner og reklamer, der er tilgængelige for klubber, som når Premier League.

Finanseksperterne Deloitte siger, at det hold, der rykker op i denne weekend, i sidste ende kan tjene 2,65 mia. kroner, hvis de undgår nedrykning i næste sæson.

Mens pengepræmien selvfølgelig er en enorm bonus, er det også prestigen ved at skulle konkurrere med Manchester City og Arsenal, snarere end med småhold fra den næstbedste række som Plymouth og Oxford, der vil udgøre det mest potente brændstof for to hold, som er desperate efter at genvinde deres Premier League-status efter et år i eksil.

Nedrykning fra den bedste række kan være ødelæggende, men Leeds og Southampton håndterede deres nedrykning klogt nok til nu "blot" at være en sejr fra en tilbagevenden til det forjættede land.

Det var ærgerligt for Leeds, som sluttede på tredjepladsen i Championship, tre point foran Southampton på fjerdepladsen, efter at have mistet grebet om den automatiske oprykningsplads, som i stedet gik til Ipswich.

Leeds kom tilbage og viste deres potentiale i en 4-0-øretæve til Norwich i playoff-semifinalernes returkamp.

Southampton, som slog Leeds to gange i den ordinære sæson, imponerede også med en finaleplads på spil, da de besejrede West Bromwich Albion med 3-1 i returopgøret.

Begge klubber føler, at Premier League er en mere passende arena for deres store fanskare og historie med længerevarende ophold i den bedste række.

Men fortiden rummer også smertefulde minder for Leeds, som har fejlet i fem tidligere forsøg på at vinde oprykning via playoffs.

De tredobbelte engelske mestre har ikke vundet på Wembley siden Charity Shield i 1992 mod Liverpool, og det bliver deres første optræden der i 17 år.

De kan glæde sig over, at chefen Daniel Farke, som førte Norwich til automatisk oprykning til Premier League i 2019 og 2021, er til stede.

'Kunne ikke lide hans beslutning'

"Vi ved, at det er en stor kamp. Det er en finale, og derfor er man altid mere fokuseret, men det er også vigtigt at bevare roen og finde en god balance," sagde Farke.

"Det er en 50-50-kamp. Men det betyder også, at det er en stor chance for at rykke op i Premier League igen, første gang vi prøver på det. Det er vi virkelig glade for."

En oprykning vil være en Hollywood-slutning for Leeds, kun få uger efter at filmstjernen Will Ferrell blev aktionær i klubbens 49ers Enterprises-ejergruppe.

Det stjernespækkede konsortium omfatter også skuespilleren Russell Crowe, den olympiske svømmer Michael Phelps og golfspillerne Jordan Spieth og Justin Thomas.

Farke har en omstridt historie med Southampton-chefen Russell Martin, som spillede under tyskeren i Norwich, før han fik sin kontrakt ophævet efter gensidig aftale i 2018.

Farke var rosende om Martin i fredags og sagde: "Han var min anfører i Norwich og så altid på tingene med en managers øjne."

Men Martin, som stod i spidsen for Norwich i playoff-finalen mod Middlesbrough i 2015, indrømmer, at Carrow Road-exit var et svært tidspunkt i hans karriere.

"Jeg brød mig virkelig ikke om hans beslutning på det tidspunkt. Jeg kan ikke sidde her og lade som om, det er tilfældet ," sagde han.

"Vi havde aldrig et personligt problem. Jeg tror, at folk virkelig gerne ville have os med, og det vil de stadig gerne nu, fordi det er en god historie."

På trods af hans forsonende holdning ville det helt klart være et dejligt øjeblik for Martin at vinde oprykning på Farkes bekostning, og han opfordrede sit hold til at gribe chancen.

"Det er sådan et privilegium at spille i en kamp af denne størrelsesorden," sagde han.

"De har chancen for at opleve noget spektakulært, som de vil huske for altid."