Han var Nordkoreas store håb og spillede i Juventus, indtil han forsvandt i tre år

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Han var Nordkoreas store håb og spillede i Juventus, indtil han forsvandt i tre år
Opdateret
Særligt under sit lejeophold hos Perugia i den næstbedste italienske række imponerede Kwang-Song Han.
Særligt under sit lejeophold hos Perugia i den næstbedste italienske række imponerede Kwang-Song Han.Tullio M. Puglia/Getty Images via AFP
Efter flere år uden fodbold, er det forhenværende Juventus-talent, nordkoreanske Kwang-Song Han, igen dukket op. Ifølge japanske medier er den nu 25-årige angriber nemlig nu tilknyttet sit hjemlands største hold.

Som teenager takkede nordkoreanske Kwang-Song Han nej til Liverpool. Det engelske storholds chefspejder, Barry Hunter, havde ellers fundet de helt store skyts frem i forsøget på at hverve angriberen: Han kunne få lov at møde selveste Steven Gerrard.

Problemet var bare, at Han aldrig havde hørt om Steven Gerrard, så Han endte i stedet med at rejse til Sardinien og tilslutte sig Cagliari. Med sin opvækst i en arbejderklassefamilie i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, stod der ikke ligefrem Premier League-bold på menuen hver weekend for Han i løbet af barndommen.

I de seneste tre år har Han været som forsvundet fra jordens overflade, selvom han tidligere har spillet i selveste Juventus, og i 2020 blev handlet for mere end 50 millioner danske kroner til qatarske Al-Duhail. Nu er Han dog dukket op igen.

Selvom der altså ikke blev set Premier League eller Champions League i barndommen, så viste Han allerede tidligt, at han havde et helt specielt fodboldtalent, og derfor blev Han indskrevet på Pyongyang International Football School, hvor fodbolduddannelsen blev sponsoreret af det ellers så kontroversielle nordkoreanske regime.

Det udmøntede sig i adskillige træningsture i Europa, herunder til Centro Europeo de Tecnofutbol i Barcelona, hvor Han skilte sig ud som et af de allerfineste talenter, den nordkoreanske delegation havde at byde på.

Derfor rykkede Han som blot 16-årig til Europa. Til Perugia, hvor nordkoreaneren kunne få et studentervisa. Det blev dog ikke til meget fodbold, for Han kunne ikke registreres, men i stedet blev det altså til masser af træning, italienske sprogtimer og ikke mindst tilvænning af en markant anderledes kultur.

Som 18-årig kunne Han endelig registreres, men talentet var altså så stort, at selv klubber som Liverpool og Manchester City angiveligt bød sig til. Begge forsøg slog fejl, Liverpools som bekendt på trods af forsøgt involvering af Gerrard. Og i stedet fortsatte Han i Italien, hvor han nu mestrede sproget.

I Cagliari scorede Han hattrick allerede i sin allerførste træningskamp, samme dag som han ankom til sin nye klub. Det blev også hurtigt til Serie A-debut, og allerede i sin anden Serie A-kamp nettede Han som indskifter, målet sendt ind bag så stort et navn som engelske Joe Hart.

Det var dog særligt under Hans lejeophold i den næstbedste italienske række, at nordkoreaneren begyndte at vise talentet. Her scorede Han nemlig 11 mål i 36 kampe for Perugia, og det gav et stort skifte til selveste Juventus, hvor Han straks blev tilknyttet U23-mandskabet i den italienske Serie C.

Det fungerede dog aldrig for alvor for Han i Juventus, i 20 kampe i Serie C blev det blot til én eneste scoring sat ind på straffespark, men i Qatar kunne man stadig se et lys i Han, så da Juventus i januar 2020 købte Han for omtrent 25 millioner danske kroner, var det for straks at sælge ham videre til Al Duhail for det dobbelte.

Men lige som Han havde fået gang i karrieren i Qatar, blev nordkoreaneren smidt ud af landet i forbindelse med FN-sanktioner mod nordkoreanske arbejdere i udlandet. Ifølge L’Équipe var Juventus blevet advaret af FN om, at Han skulle sendes tilbage til Nordkorea, da december 2019 var fristen for hjemsendelsen af udlandsarbejdende nordkoreanere.

I 2021, midt i Covid-pandemiens forvirring, blev Han derfor ophævet af Al Duhail, sendt ud fra Qatar, hjem til Nordkorea, og siden har man stort set ikke hørt om det nordkoreanske talent, lige indtil november 2023, hvor den nu 25-årige nordkoreaner pludselig optrådte for landsholdet i en række landskampe.

Og nu er det så også afsløret, at Han er tilbage på klubplan, hvor han ifølge den japanske avis Choson Sinbo nu repræsenterer landets største klub, April 25 Sports Club, der er ejet af det nordkoreanske forsvarsministerium og har vundet landets bedste række rekordmange 21 gange.

Med sine nu 25 år er Han stadig i en fornem fodboldalder, og i April 25 er Han holdkammerater med flere andre nordkoreanere, der har spillet i europæisk fodbold, herunder So Hyon-uk, der tidligere har været tilknyttet det bosniske storhold Zrinjski Mostar.