Spanske rekordspillere afslører større tendens: Historisk mange teenagere til VM

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Spanske rekordspillere afslører større tendens: Historisk mange teenagere til VM
Pedri er trods sine 19 år en af Spaniens allerstørste profiler, hvis da ikke den største. Han er en del af et historisk stort opbud af teenagere.
Pedri er trods sine 19 år en af Spaniens allerstørste profiler, hvis da ikke den største. Han er en del af et historisk stort opbud af teenagere. Profimedia
Der er rekordmange teenagere med ved årets VM-slutrunde. Faktisk er der generelt rigtig mange unge spillere med i Qatar, og spørgsmålet er altså, om VM 2022 kan blive teenagernes helt store slutrunde. To af dem er i hvert fald allerede kommet på måltavlen.

Jude Bellingham. Jamal Musiala. Gavi, Pedri, Xavi Simons, Alejandro Balde. Det skorter ikke på kæmpetalenter ved årets VM-slutrunde, og der er allerede blevet skrevet spansk historie, da Gavi blev både yngste spanske VM-spiller og VM-målscorer i historien - i øvrigt den yngste siden Pelé i 1958. 

Og mens der herover er nævnt hele seks teenagere, så er det ikke engang i nærheden af at nævne dem allesammen. For ved VM i Qatar er der simpelthen intet mindre end 19 teenagere fordelt på de 32 deltagende landshold. 

Det er en rekord. I hvert fald i absolutte tal. For med til historien hører naturligvis også, at der dels både er flere hold med end ved mange tidligere udgaver, dels at hvert hold har udtaget 26 spillere til årets VM, tre flere end det har været tilladt i de seneste mange slutrunder. 

Men en rekord ikke desto mindre og første gang siden 2006, at der er et tocifret antal teenagere med til verdensmesterskaberne. Og de mange teenagere afslører en generel tendens til at udtage unge spillere til årets VM. 

Første gang i 20 år

Spanien er måske ikke så overraskende højdespringere med Barça-trioen Gavi, Pedri og Alejandro Balde, der alle tre fik spilletid i spaniernes første gruppekamp. Det er faktisk første gang i 20 år, at en VM-deltager har udtaget tre eller flere teenagere. 

Det er slet ikke hverdagskost, for siden Anden Verdenskrig er det kun sket syv gange, at mindst 10 procent af en VM-landsholdstrup har bestået af teenagere. 

Selvom det spanske teenager-fremmøde i 2022 er ganske imponerende, så slår det ikke Cameroun i 1998. Her kom det afrikanske landshold nemlig til Frankrig med intet mindre end seks teenagere - mere end en fjerdedel af hele den camerounesiske VM-trup i 1998 var altså endnu ikke fyldt 20 år. 

Her er de 19 teenagere, der er med i Qatar.
Her er de 19 teenagere, der er med i Qatar.Datawrapper

Værst så det ud i 1986, hvor der ikke var én eneste teenager afsted til VM. I år er der som skrevet hele 19 teenagere afsted, og det er den højeste procentuelle deltagelse af teenagere ved et VM siden Anden Verdenskrig - procentdelen af teenagere var dog højere ved de tre VM-udgaver i '30erne. 

Ud af de 32 VM-trupper der teenagere i 13 af dem, og i fem af disse, er der mere end én teenager. Det drejer sig, foruden Spanien, om Costa Rica, Ghana, Tyskland og USA. 

Generelt flere unge

Som tidligere skrevet afslører det store opbud af teenagere i Qatar en mere generel tendens. For næsten en tiendedel af alle årets VM-spillere er faktisk 21 år eller yngre. Helt præcis 9,88 procent af de 830 udtagne spillere - Frankrig og Iran kun med 25 mand hver - har således endnu ikke rundet de 22. 

Og det er altså den højeste procentdel ved en VM slutrunde i mere end 50 år. Ikke siden 1966 har der været så mange spillere ved VM, hvis alder siger 21 år eller yngre. Igen er Spanien højdespringere med syv spillere, der kvalificerer, mens Costa Rica er lige i hælene med seks mand. 

Der er kun tre hold, der ikke har spillere med, der er 21 år eller yngre. Og et af dem er faktisk Danmark, hvor Mikkel Damsgaard, Jesper Lindstrøm og Andreas Skov Olsen, alle 22 år, er de yngste deltagere. Også Iran og Mexico har ikke spillere med, der er under 22 år. 

Pedri og Jamal Musiala er profiler på deres respektive landshold, selvom de begge blot er 19 år.
Pedri og Jamal Musiala er profiler på deres respektive landshold, selvom de begge blot er 19 år.StatsPerform

Her kan Spanien dog slet ikke måle sig med et par afrikanske landshold fra slutningen af 90erne og starten af 00erne. I 2002 var 43 procent af Nigerias spillere 21 år eller yngre. I 1998 var 41 procent af Camerouns spillere 21 år eller yngre. Til sammenligning ligger spanierne på 27 procent ved årets VM. 

Uanset hvad er der dog ikke desto mindre tale om et enormt stærkt fremmøde af både teenagere og spillere 21 år eller yngre ved årets VM. Med Jude Bellingham og Gavi allerede på scoringstavlen er spørgsmålet, om VM 2022 kan blive teenagernes helt store slutrunder. Der er i hvert fald nok at vælge imellem med de 19 deltagende teenagere. 

Omtaler