Luis Enriques unge spaniere skriver historie: Barça-duo de yngste spanske VM-spillere

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Luis Enriques unge spaniere skriver historie: Barça-duo de yngste spanske VM-spillere
Gavi og Alejandro Balde er begge blevet nøglespillere i Barcelona, og onsdag spillede de også fremtrædende roller for Spanien.
Gavi og Alejandro Balde er begge blevet nøglespillere i Barcelona, og onsdag spillede de også fremtrædende roller for Spanien.Profimedia
Der skal ændres en del i de spanske fodboldhistoriebøger efter storsejren onsdag mod Costa Rica. Der var nemlig hele tre teenagere, der fik spilletid. Og flere af de unge spaniere skrev sig ind i historiebøgerne.

Luis Enrique er kendt for at gå sin helt egen vej som landstræner for det spanske landshold. Lucho, som den 52-årige asturer også kaldes, har fået opbygget sig lidt af et ry, som en træner der hverken kærer sig om mediernes eller offentlighedens mening, når det kommer til at udtage spillere til sit landshold.

Ved årets VM har den forhenværende Barcelona-træner for eksempel valgt ikke at udtage Paris Saint-Germains Sergio Ramos, der ellers var anfører for La Roja mellem 2016 og 2021 og som har svimlende 180 landskampe på CV’et.

Mens erfarne og ældre spillere som 36-årige Ramos og 32-årige David de Gea, sidstnævnte har ikke spillet en landskamp i mere end to år, har Luis Enrique til gengæld udtaget en lang række unge spillere, som blandt andet inkluderer tre teenagere.

Alle tre af disse kom i aktion i Spaniens storsejr på 7-0 over Costa Rica i gruppespillets første runde, og derfor blev der også ændret en del på listen over de yngste spanske spillere ved VM gennem historien.

Fire ud af top seks

Med sin startplads mod Costa Rica kunne Barcelonas Gavi nemlig skrive sig ind i historien. Han blev den yngste spiller nogensinde til at optræde for det spanske landshold ved en VM-slutrunde, overhalede Cesc Fàbregas, der i 2006 blev skiftet ind mod Ukraine og altså sad på rekorden frem til onsdagens opgør.

Faktisk blev rekorden slået to gange, for da Alejandro Balde blev skiftet ind i anden halvleg, smuttede den 19-årige Barcelona-back såmænd også foran føromtalte Cesc Fàbregas.

Sidste teenager i den spanske ligning, endnu en Barça-spiller i form af Pedri, startede naturligvis inde ligesom Gavi, og selvom han ikke overhalede Cesc Fàbregas, ligesom Gavi og Balde, så klemmer han sig til gengæld ind på en fjerdeplads over de yngste spanske VM-spillere nogensinde.

Han blev godt nok skiftet ind på venstrebacken, men Alejandro Balde brugte ganske meget tid over midterlinjen mod Costa Rica.
Han blev godt nok skiftet ind på venstrebacken, men Alejandro Balde brugte ganske meget tid over midterlinjen mod Costa Rica.StatsPerform

For da Fàbregas satte rekorden mod Ukraine, stjal han den faktisk fra en holdkammerat, for Sergio Ramos nåede kortvarigt at sidde på rekorden tilbage i 2006, da han sad på den spanske højreback. Mens Pedri ikke overhalede Cesc, så overhalede han til gengæld Sergio Ramos.

Og lige bag Ramos finder vi såmænd også en spiller fra Luis Enriques hold i onsdagens opgør mod Costa Rica. For ligesom Alejandro Balde blev Ahtletic Clubs Nico Williams sendt i aktion i anden halvleg, og han bliver dermed den sjetteyngste spanske spiller nogensinde ved et VM.

Med andre ord var fire af de seks yngste spaniere nogensinde ved VM altså i aktion i onsdagens storsejr mod Costa Rica.

Yngste målscorer siden Pelé

De unge spanske spillere gjorde sig da også positivt bemærket. For Spanien udraderede som bekendt Costa Rica, 7-0, ingen tvivl om, hvem der var bedst, og flere af de helt unge havde nøgleroller i kampens løb.

Pedri satte sit aftryk på mange af de spanske angreb og strøede sukkerballer om sig, blandt andet til Marco Asensio ved flere lejligheder.

Og Pedris midtbanemakker fra Barcelona, Gavi, kom sågar på tavlen, da han gjorde det til 5-0 med en aldeles strålende helflugter, ydersiden af støvlen, ind via stolpen. I og med at Gavi var yngste spanske VM-spiller nogensinde, blev han naturligvis også den yngste spanske målscorer nogensinde.

Foruden sin scoring var Gavi dybt involveret i det opbyggende spil på den spanske midtbane.
Foruden sin scoring var Gavi dybt involveret i det opbyggende spil på den spanske midtbane.StatsPerform

Men han skrev sig også ind i toppen af VM-historien, for Gavi blev med sit mål den tredjeyngste målscorer nogensinde ved VM – og i øvrigt den yngste siden Pelé i 1958 kom på tavlen mod Wales. Også argentinske Manuel Rosas var yngre end Gavi, da han i 1930 sparkede bolden i nettet mod Mexico.

Gavi fik dog presset sig ind før Michael Owen, der i 1998 scorede for England mod Rumænien, mens den yngste målscorer siden årtusindeskiftet indtil Gavis scoring hed Dmitri Sychev. Russiske Sychev fik i 2002 reduceret med en sen scoring til 2-3 mod Belgien.

Søndag kan Spaniens unge rekordspillere igen forsøge at sejre, når de møder Tyskland i gruppespillets anden runde. Mens Spanien smadrede Costa Rica med 7-0, så tabte Tyskland noget overraskende deres første kamp med 1-2 mod Japan.