Richarlison er Brasiliens nye nier: Gør forskel både på og udenfor banen

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Richarlison er Brasiliens nye nier: Gør forskel både på og udenfor banen
25-årige Richarlison har i alt spillet 37 landskampe for Brasilien, der torsdag aften åbner deres VM mod Serbien.
25-årige Richarlison har i alt spillet 37 landskampe for Brasilien, der torsdag aften åbner deres VM mod Serbien.Profimedia
VM har været en kæmpestor drøm for den brasilianske angriber Richarlison i de seneste år. Det var en drøm, der var lige ved at løbe ud i sandet for ham, da han for nylig pådrog sig en skade i læggen i Tottenham-trøjen og måtte forlade stadion i tårer og stor smerte, humpende på krykker.

Men Richarlison kunne ånde lettet op, da efterfølgende tests viste, at der ikke var tale om noget seriøst, og Richarlison kunne nå at komme sig til at komme med til VM for det brasilianske landshold.

Brasilien har gennem årene haft verdensklasseangribere som Ronaldo, Romário og Adriano, og det er nu Richarlisons opgave at spille netop dén rolle i Tites hold, hvor han altså skal forsøge at udfylde de store sko, der er blevet trådt af disse store navne i den brasilianske landsholdstrøje. Mens Richarlison er født i den brasilianske stat Espírito Santo, er han en rigtig mineiro – fra staten Minas Geiras, hvor han fik sin fodboldopdragelse – men han er også en rigtig holdspiller, der har gjort sig fortjent til sin plads uden at lave de helt store armbevægelser, og uden at tiltrække den samme opmærksomhed som andre af hans landsholdskammerater som Neymar.

O Pombo, brasiliansk for Duen, et kælenavn Richarlison har fået på grund af sine jubelscener, kommer til Qatar på toppen af sin karriere. Men talentet viste han allerede som ungdomsspiller, da han spillede for América Mineiro. Hans gennembrud var nærmest meteorisk, konstant med interesse fra klubber fra et højere niveau og alt, hvad der hører sig til. Klubskifterne gennem karrieren er bevis herfor.

Et skridt ad gangen

I 2015 rykkede han fra América Mineiro, hvor han havde scoret ni mål i 12 kampe, til Fluminense, en af de største klubber i Brasilien. Der skulle kun gå to år mere, før Richarlison rykkede til England, til Watford i 2017. Et stort skridt, selvom det ikke var til en af de helt store klubber. Uanset hvad var Richarlison nu nået til Premier League, hvor han ville få masser af minutter og chancen for at vise sig frem på den internationale scene. Og trods sine kun 20 år på daværende tidspunkt, gjorde Richarlison et fornemt stykke arbejde.

Han skulle kun bruge et år for at få sin første chance på A-landsholdet. Hans konstant forbedrede og meget konsistente niveau på klubplan har også givet pote på netop landsholdet. I 2022 har Richarlison etableret sig som en vigtig spiller og starter med 10 mål i 12 kampe. Det perfekte år til at ramme det niveau med VM i Qatar, og præstationerne har gjort det umuligt for Tite at kigge andre veje end Richarlisons, når den brasilianske nier skal vælges.

Richarlison har vundet mange hjerter i Brasilien for sit spil på banen såvel som sin opførsel udenfor kridtstregerne.
Richarlison har vundet mange hjerter i Brasilien for sit spil på banen såvel som sin opførsel udenfor kridtstregerne.Profimedia

I 2018 var Richarlison så involveret i en historisk handel, da han røg til Everton, en klub på et endnu højere niveau end tidligere i karrieren, hvor han stod overfor endnu større udfordringer. Den engelsk klub brugte 45 millioner pund på Richarlison, det højeste beløb i klubbens historie. Men Richarlison lod ikke til at tage sig af det øgede pres af at spille i en større klub. I sine fire sæsoner i Everton havde han masser af tid til at vise, at han kunne nå endnu højere niveauer.

Præstationerne i Liverpool-klubben var endnu engang imponerende – 10 mål og fem oplæg i 30 kampe i seneste sæson – hvilket fik en af Premier Leagues helt store klubber til at spærre øjnene op. Tottenham kunne se, hvilket bidrag brasilianeren kunne yde på banen, og klubben hentede Richarlison ind for minimum 50 millioner pund. I Champions League har han sat sit aftryk med to mål i fire kampe, men i Premier League har han endnu ikke fået scoret. Endnu.

I den engelske storklub skal Richarlison forsøge at etablere sig som en af verdens første spidsangribere, og VM kan fungere som et springbræt til at cementere Richarlisons navn.

Anderledes på og udenfor banen

Richarlison er en anderledes spiller, ikke bare med bolden for fødderne eller sine præcise afslutninger, som ofte bliver sendt afsted med førsteberøringen eller efter ganske få berøringer.

For brasilianeren har også gjort det til et kendetegn at kæmpe for rettigheder og sociale mærkesager. Det er en sjældenhed at se brasilianske spillere, der på den måde involverer sig i kampen for at udbedre social og økonomisk ulighed.

Det er blandt andet netop derfor, at Richarlison har skabt sig et stort navn blandt de brasilianske fans, hvor mange peger på Richarlison som en af favoritterne på grund af angriberens kamp for at hjælpe fattige brasilianere med at få bedre kår.

Hvor Richarlison kunne have holdt mund og gjort ingenting, har han valgt at engagere sig i flere forskellige sager, blandt andet afbrændingen af Amazonas-regnskoven, elektricitetskrisen i Amapá-delstaten, Black Lives Matter-bevægelsen, voldtægten af den kendte brasilianske influencer Mari Ferrer, mens han ligeledes har publiceret historier på sine sociale medier om folk, der har været gennem svære perioder under coronapandemien.

Tidligere på året kom det frem, at Richarlison sender en tiendedel af sin løn til Brasilien, hvor han hjælper med at drive en klinik for kræftpatienter.
Tidligere på året kom det frem, at Richarlison sender en tiendedel af sin løn til Brasilien, hvor han hjælper med at drive en klinik for kræftpatienter.StatsPerform

I 2020 fik Richarlison den såkaldte Community Champion pris, en pris der uddeles af PFA, de professionelle fodboldspilleres fagforening i England, som han blev tildelt for sit velgørenhedsarbejde udenfor banen.

Det kan også nævnes, at Richarlison i øjeblikket donerer 10 procent af sine lønninger til kræftbehandlingsinstituttet i Barretos, en by i staten São Paulo. Hvor mange andre spillere gør den slags? Hvis vi skulle tælle dem, kunne vi nok tælle dem på én hånd.

Alt dette på grund af Richarlisons ydmyge barndomsvilkår i Espírito Santo, hvilket har hjulpet Richarlison til at indse, at han kan gøre en kæmpe forskel for folk, der har en helt anden virkelighed end Richarlison selv.