Søndag går det løs i Glasgow: En håndfuld ryttere skiller sig ud som storfavoritter

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Søndag går det løs i Glasgow: En håndfuld ryttere skiller sig ud som storfavoritter

Mathieu van der Poel er bookmakernes umiddelbare favorit søndag i Glasgow.
Mathieu van der Poel er bookmakernes umiddelbare favorit søndag i Glasgow.Profimedia
Efter et år på Remco Evenepoels skuldre skal regnbuetrikoten måske have ny ejer denne søndag. For selvom belgieren igen er til start, er han ikke den umiddelbart største forhåndsfavorit. Den rolle tilfalder i stedet en hollænder og en dansker.

Det bliver formentlig en hård søndag for mange af verdens bedste cykelryttere. Nogen hviledag bliver det i alle tilfælde ikke, for 271,1 kilometer i hjertet af Skotland venter med start i hovedstaden Edinburgh, hvorefter der køres på tværs af landet, inden 10 omgange venter i Glasgows gader.

De 10 omgange i Glasgow har nærmest karakter af gadeløb, for med masser af 90-graderssving, forskellige typer underlag, og et par stejle stigninger, herunder hovedattraktionen Montrose Street, bliver det et løb med hundredvis af voldsomme accelerationer undervejs.

Derfor vil det kræve af rytterne, at de efter mange timer i sadlen har formået at holde en del af krudtet tørt, for når de afgørende omgange køres, bliver det med overvejende sandsynlighed i enormt høj fart. 

Men hvem passer egentlig bedst til ruten, hvem har kørt en sæson, der indikerer, at de kan blive verdensmestre, hvem har bare det helt specielle mesterskabsgen, som man eksempelvis har set danskere som Michael Valgren og Matti Breschel have det? Herunder giver Flashscore et bud på en række ryttere, man bør holde øje med søndag. 

En håndfuld åbenlyse favoritter

Lad os bare få det sagt med det samme: Mathieu van der Poel er den umiddelbare favorit. Hollænderen er bookmakernes favorit, og med 44 professionelle sejre i karrieren, har den 28-årige cyklecross-stjerne da også allerede bevist sit værd på landevejen, særligt med sejre i løb som Flandern Rundt, Paris-Roubaix og Milano-Sanremo. 

Netop hollænderens erfaring fra cyklecross gør ham til en gudsbenådet tekniker på cyklen, en kunstner på to hjul, og disse evner vil komme van der Poel til gode på en rute med ekstremt mange sving – særligt hvis det skulle blive regnvejr. Det gik galt senest van der Poel kørte VM i Storbritannien, da han i 2019 eksploderede fuldkommen, men siden da har hollænderen samlet masser af erfaring og blevet langt bedre til at time sin sæson og sin formkurve.

Dertil har hollænderen en enorm eksplosivitet, der kan blive svær at besvare på en stejl stigning som Montrose Street. Da der i 2018 blev kørt EM i Glasgow, blev en, dengang på landevejen noget mere uerfaren, van der Poel da også nummer to. 

Men der er i sandhed også andre om buddet. En af dem verdensmesteren fra senest, der blev kørt VM på britisk jord. Danske Mads Pedersen har således gang i en flot sæson, hvor det allerede er blevet til fire sejre, blandt andet etapesejre i både Giro d’Italia og Tour de France. I sidstnævnte så den 27-årige sjællænder uhyggeligt stærk ud i tredje uge. 

Selvom Mads Pedersen ikke har nogen fantastisk mesterskabshistorik, med en 10.-plads i Wollongong sidste år som bedste resultat de seneste fem år foruden verdensmesterskabet i 2019, så kan et hårdt kørt løb med potentielt dårligt vejr være lige præcis den opskrift, Mads Pedersen har brug for. 

En mand, der omvendt stort set altid er at finde i toppen ved internationale mesterskaber, er belgiske Wout van Aert. Altmuligmanden, der i årets Tour de France igen hjalp Jonas Vingegaard til samlet sejr, om end han måtte udgå undervejs for at være med til fødslen af sit barn nummer to, blev ved EM i Glasgow i 2018 nummer tre. 

Ligesom van der Poel kommer van Aert med en cyklecross-base, der vil kunne hjælpe ham på de teknisk svære omgange i Glasgow. Dertil har van Aert en motor uden lige, og ved de store internationale mesterskaber gennem de seneste fem år, er det blevet til tre podieplaceringer for van Aert. Foruden bronzemedaljen ved EM i Glasgow i 2018, er det nemlig også blevet til sølv ved VM i Imola i 2020 såvel som OL-sølv i Tokyo i 2021. 

Wout van Aert forventes at være i mål som en af de første søndag.
Wout van Aert forventes at være i mål som en af de første søndag.Profimedia

Dengang, i Tokyo, klemte van Aert sig ind på podiet foran slovenske Tadej Pogačar. Den 24-årige megastjerne vil også være blandt de helt store favoritter denne søndag. Efter at have startet karrieren som etapeløbsspecialist blev det nemlig hurtigt åbenlyst, at Pogačar havde evnerne til meget, meget mere. 

Siden da har den dobbelte Tour de France-vinder vundet et væld af imponerende sejre i endagsløb, og særligt i år har tingene flasket sig i endagsløbene for UAE Team Emirates-stjernen, der således vandt både Flandern Rundt, Amstel Gold Race og La Flèche Wallone, inden et styrt sendte ham til tælling i Liège-Bastogne-Liège. 

Afslutningsvis må også vinderen af lige netop Liège-Bastogne-Liège nævnes. For Belgien har nemlig ikke kun Wout van Aert afsted som kaptajn ved årets VM, de har nemlig også den forsvarende verdensmester med. Det 23-årige vidunder Remco Evenepoel fejede således al modstand til side i Australien sidste år og blev verdensmester. 

Så suveræn bliver den unge belgier, der senere i august er på startstregen sammen med Jonas Vingegaard i Vuelta a España, næppe i år, for ruten er meget anderledes og passer formentlig bedre til de fire førnævnte end til Remco Evenepoel, der fortsat blot har kørt på cykel i meget få år. 

Det kan blive Evenepoels største udfordring søndag, da der som bekendt er tale om en teknisk meget, meget svær rute, hvor positionering tilmed har kæmpestor betydning, og selvom belgieren absolut ikke er decideret ringe hverken teknisk eller til at positionere sig, så er han ikke på niveau med van der Poel, Pedersen, van Aert og Pogačar. 

En ordentlig spandfuld outsiders 

For at undgå at skrive en hel roman, kan outsiderne ikke gennemgås lige så detaljeret, som det er tilfældet med de umiddelbare favoritter, for der er rigtig, rigtig mange ryttere, der har mulighed for at køre et flot løb søndag og lave et godt resultat. 

Først og fremmest er der en gammel garde af bundrutinerede ryttere, der har gode mesterskabserfaringer. 36-årige Alexander Kristoff har således ofte blandet sig i toppen ved VM såvel som EM, og ruten ville have passet den aldrende nordmand perfekt i sine velmagtsdage.

Det samme kan siges om 33-årige Peter Sagan, der tidligere i karrieren blev verdensmester tre år i streg, men i de seneste sæsoner slet ikke har fundet niveauet. Ikke desto mindre kan Sagan stadig noget ved VM, som han viste med sin syvendeplads i Australien sidste år, hvor han ellers heller ikke havde nogen god sæson.

34-årige italienske Matteo Trentin blev ved samme lejlighed nummer fem, og italieneren blev europamester, da Glasgow i 2018 lagde gader til EM. Sidst kan 33-årige polske Michał Kwiatkowski med god grund nævnes. Polakken er før blevet verdensmester, og han har været fantastisk flot kørende denne sommer, hvor han virkelig viste styrken i Tour de France. 

Peter Sagan er langt fra sin storhedstid, men slovakken må aldrig afskrives ved et VM.
Peter Sagan er langt fra sin storhedstid, men slovakken må aldrig afskrives ved et VM.Profimedia

I den anden ende af aldersskalaen findes også en lille håndfuld ryttere, der kan blive farlige, eksempelvis 22-årige danske Mattias Skjelmose. Danskeren er ganske eksplosiv og dygtig på cykel, men før end Skjelmose får lov at køre egne chancer, vil det kræve at enten Mads Pedersen eller Kasper Asgreen, de to danske kaptajner, har en skidt dag på kontoret. 

Også Marc Hirschi kan nævnes her. Den 24-årige schweizer tog bronze ved VM i Imola for tre år siden, og efter et par svære sæsoner har Hirschi endelige fundet formen igen i denne sæson, hvor det er blevet til hele fem sejre. 

Næsten lige så mange sejre har 22-årige irske Ben Healy vundet i år med sine fire sejre. Ireren har været en åbenbaring uden lige og gjort det fantastisk i særligt de kuperede forårsklassikere. Hvis Healy har fået timet formen, vil han også kunne køre et stort resultat ind. 

Afslutningsvis er Kaden Groves lidt af en kanin i hatten. Den 24-årige australier er mest kendt som sprinter, men han kan sagtens kapere de korte, stejle stigninger, hvilket han viste, da han tidligere på året sejrede i Volta Limburg Classic. 

Samtidig er Groves fantastisk til at improvisere, hvilket han har vist gentagne gange i denne sæson. I marts vandt Kaden Groves således en etape på sin holdkammerats i Catalonien Rundt, da han kort før mål måtte stå af egen cykel grundet en defekt. Ligeledes lod han sig ikke påvirke af at styrte blot syv kilometer før mål, da han i maj vandt femte etape af årets Giro d’Italia. 

Australierens evne til at holde hovedet koldt kan komme ham til gode, hvis søndagens løb udvikler sig i den mere kaotiske og uforudsigelige retning. Men favoritterne? De er altså blandt andet danske.