Flashscores NFL Leksikon: Alt hvad du behøver at vide om hold, udtryk og regler

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Flashscores NFL Leksikon: Alt hvad du behøver at vide om hold, udtryk og regler
Flashscore tilbyder ABC i amerikansk fodbold - alt, hvad du har brug for at vide om NFL.
Flashscore tilbyder ABC i amerikansk fodbold - alt, hvad du har brug for at vide om NFL.AFP
Amerikansk fodbold har i årevis nydt stigende popularitet. Også i Europa, hvor mange seere følger med i kampene på den anden side af Atlanten. Det er heller ikke gået ubemærket hen i USA, og derfor har der været kampe i Europa, hvor England og Tyskland har været værter. For nyligt interesserede i sporten opstår spørgsmålet ofte: Hvad taler kommentatorerne egentlig om? Hvad er et sack? Og hvad betyder tallene i bunden af billedet? I det følgende Flashscore football-leksikon forklarer vi alt, hvad du har brug for at vide, når du læser Flashscores referater eller om NFL i det hele taget.

Efterhånden er der mange af de originale udtryk, der er blevet optaget i det danske sprog når snakken falder på amerikansk fodbold

Spillets formål

I amerikansk fodbold, som i de fleste sportsgrene, er målet at score flere point end modstanderholdet. Holdene forsøger primært at opnå dette ved at score touchdowns, men points kan scores på mange måder.

Banen

Mål: NFL bruger det amerikanske målesystem (inches, feet, yards). Det betyder, at en fodboldbane er 100 yards (ca. 91,4 meter) lang og 160 feet (ca. 48,8 meter) bred.

Hvis man er mere præcis, er en bane endda 120 yards (ca. 109,7 meter) lang, da der er en end zone i begge ender af banen, som hver er 10 yards (ca. 9,1 meter) lang.

Den amerikanske måleenhed for en fodboldbane er dog 100 yards.

De to mål i hver endzone: Der er normalt gule mål eller stolper i begge lange ender af banen. Dette mål starter med en overligger i 3 meters højde, og har stolper til venstre og højre. Disse stolper er 18 fod 6 tommer (ca. 5,6 meter) fra hinanden og rejser sig 35 fod (11 meter) over tværstangen. Målet er til field goals og ekstra point.

Et view udover en bane i amerikansk fodold
Et view udover en bane i amerikansk fodoldGene Gallin auf Unsplash

Yard-linjer: De 100 yards mellem de to end zones er nummereret fra 1-50, med 50-yard linjen som midtpunkt, hvorfra nummereringen falder i begge retninger, indtil den når 1-yard linjen foran end zone.

For hver yard er der en lille linje på sidelinjen, der løber to steder langs banen. Disse markeringer for hver yard, kaldes også hahsmarks.

Hver femte yard er der en linje i hele banens bredde, hver tiende yard er linjerne markeret med store bogstaver på banen, og bortset fra 50-yardlinjen har alle numre en lille trekant, der peger mod den nærmeste end zone.

Out of bounds: Hvis en kommentator siger, at en spiller har kastet bolden out of bounds, eller er out of bounds når han griber bolden, betyder det ganske enkelt at man er udenfor banen. Det betyder ikke noget, om det er out of bounds på langs eller på tværs af banen

Banen ved NFL-kampen i München 2022
Banen ved NFL-kampen i München 2022AFP

Forløbet af en kamp

Spilletid: En kamp varer 4 x 15 minutter. Hvis kampen er uafgjort efter 60 minutter, er der en overtidsperiode på 10 minutter. Hvis det hold, der får bolden først, scorer et touchdown, er kampen slut.

Hvis holdet kun scorer et field goal eller ikke scorer nogen point, får det andet hold lov til at angribe. Hvis det andet hold udligner, fortsætter spillet, indtil det ene hold scorer næste gang, ellers slutter spillet med den nuværende score.

Hvis der ikke er nogen vinder efter de 10 minutter, betragtes kampen som uafgjort, dog med en undtagelse: I playoff-kampe går kampen ud i endnu en overtid.

Kickoff: Kampen startes med et kickoff. Bolden ligger på 25-yardlinjen og sparkes mod endzonen i den anden ende.

Det andet hold har så til opgave at modtage bolden. Hvis en spiller griber bolden i end zone, eller bolden flyver ud af banen i end zone, er det en touchback - bolden placeres på 25-yardlinjen (dvs. på den anden banehalvdel i forhold til kickoff).

Hvis et hold sparker bolden mindst 10 yards og derefter selv samler den op, kan det beholde bolden, hvilket kaldes et onside kick. Kickoffs forekommer også efter touchdowns og field goals.

Down: Udtrykket down er synonymt med et spil. Nogle steder vil dette blive kaldt et play, men det er en og samme ting. Det begynder med snappet og slutter, når bolden holder op med at bevæge sig.

Det kan skyldes, at boldholderen bliver bragt til jorden (det er ligegyldigt, hvem der bærer bolden), en bold, der går ude af banen, eller et incomplete pass. Hvis en spiller kontrollerer bolden, når spillet er slut, begynder det næste down der, hvor spilleren har bragt bolden frem til.

Hvis en aflevering lander uden for banen eller på jorden, begynder det næste forsøg samme sted som det forrige forsøg.

Du kan også se down på kanten af banen
Du kan også se down på kanten af banenAFP

Drive : Et angreb kaldes også et drive. Et drive er en serie af spil, som holdet kører i jagten på points.

Hvis et hold kommer i boldbesiddelse gennem et kickoff, begynder drevet med dette, ellers er det første kast eller løb det første spil. For at sikre, at et hold, der fører, ikke beholder bolden for evigt, skal drives gå fremad: Et hold har fire downs til at komme ti yards frem ad banen.

Derfor er der altid en kombination af downs og yard i billedet: Hvert drive starter med 1st and 10 (første down, og 10 yards der mangler), efter hvert forsøg justeres tallene.

Hvis et spil går tre yards fremad, går antallet af forsøg op fra første til anden down og antallet af manglende yards reduceres med tre fra 10 til 7 - i vores eksempel har vi så 2nd and 7, så du altid ved, hvor meget holdet mangler for at få fire nye downs.

Hvis et hold ikke formår at få ti yards med fire forsøg, skifter besiddelsen hænder på det punkt, hvor fjerde down sluttede.

Da dette er en situation, som mange hold ikke ønsker, bliver bolden sparket væk på det fjerde forsøg: Et field goal-forsøg bliver ofte forsøgt tæt på end zone, og hvis det er udenfor field goal afstand bliver bolden puntet væk. Det vil sige sparket ned i den anden end af banen, og der hvor bolden bliver grebet af modstanderen, der starter den næste angrebsserie.

Et drive kan også afsluttes ved at tabe bolden. Hvis en spiller taber bolden, kaldes det en fumble , og det hold, der samler den op, er i besiddelse af bolden. Hvis en quarterback kaster bolden til en modstander, kaldes det en interception - hvis forsvarsspilleren løber ind i modstanderens endzonen med bolden, kaldes det en pick six.

Scoring af point

Touchdown: Når et hold starter sit angreb, er målet at score et touchdown hvis det er muligt. For at opnå dette skal et spil afsluttes inde i endzonen. Det kan enten ske ved en aflevering til en spiller, der står derinde (passing touchdown/receiving touchdown), eller ved at en spiller løber ind med bolden (rushing touchdown). Et touchdown belønnes med seks point.

Field goal: Hvis et hold ikke når ind i end zone, kan det forsøge at sparke et field goal i stedet. I et field goal bliver bolden hverken kastet eller løbet, men i stedet sparket fra jorden. Målet med sparket er at skyde bolden over overliggeren, men mellem stolperne på målet. Et field goal giver tre point.

Ekstrapoint: Ekstrapointet svarer til field goal. Hvis du scorer et touchdown, kan du spille et andet spil, normalt kaldet ekstrapointet Et ekstrapoint er et field goal, som altid sparkes fra 15-yardlinjen, hvilket giver et point. Afstanden kan justeres, hvis der er tildelt en straf.

Two-point conversion: Hvis du ikke ønsker at sparke et ekstra point, kan du i stedet prøve en two-point conversion. Spillet starter fra 2-yardlinjen, og du har et enkelt forsøg til at komme ind i endzone derfra. Belønningen er to point.

Safety: Den mest sjældne variant til at score point er en safety. Hvis en spiller afslutter et spil med boldbesiddelse i sin egen endzone, får modstanderholdet to point. Der er to undtagelser: Hvis en forsvarsspiller opsnapper bolden i sin egen endzone og afslutter spillet der, tildeles en touchback. Der er ingen point, og det hold, der erobrede bolden, får bolden på 20-yardlinjen. Hvis der scores en safety under et ekstrapoint eller en to-pointskonvertering, tildeles der kun ét point i begge tilfælde. Udover de to point, for det hold der fremtivnger en safety også bolden i hænderne på det efterfølgende kickoff.

Diontae Johnson scorer et touchdown for Pittsburgh Steelers.
Diontae Johnson scorer et touchdown for Pittsburgh Steelers.AFP

Angrebet

Angrebet består af flere komponenter. Man kan skelne mellem spillere på såkaldte skill positions, som normalt håndterer bolden, og så den offensive linje der aldrig har bolden i hænderne. Skill positions er quarterback, running back, fullback, wide receiver og, i moderne fodbold, tight end.

Quarterback: Quarterbacken er angrebets midtpunkt. Han er forbundet til træneren via en højttaler i hjelmen og modtager spillene i øret. Han kommunikerer dem til holdet i huddlen, som er cirklen af spillere, før spillet begynder. Med undtagelse af trickspil går alle bolde gennem hænderne på quarterbacken, som modtager bolden fra sin center (overleveringen kaldes et snap ). Derefter giver han enten bolden til sin running back (handoff), eller kaster bolden til en af sine holdkammerater(pass).

Running back: Running back er enhver spiller, der er linet op bagved eller ved siden af quarterbacken - i moderne sprogbrug er det normalt kun halfbacken, der refereres til. Runningbacken er den spiller, der er ansvarlig for holdets løbespil. Han får normalt bolden af sin quarterback, og forsøger at løbe så langt som muligt med bolden, ideelt set ind i end zone. En runningback må dog også gerne gribe bolden, og løbe videre efterfølgende.

Fullback: I terminologien er fullbacken faktisk også en running back, men i modsætning til den normalt moindre halfback, fungerer han normalt som en blocker. Han løber ind i de huller, som halfbacken skal løbe ind i, og blokerer de forsvarsspillere, der vil have fat i den spiller, der bærer bolden. I sjældne tilfælde bliver fullbacken selv ballcarrier, hvis træneren ønsker en der er fysisk stærkere. I moderne fodbold er positionen ved at uddø, og mange hold bruger i stedet tight ends i rollen som fullback.

Wide receiver: En wide receiver kaldes ofte en pass receiver. Det beskriver også hans opgaver ganske godt: Wide receiverens primære mål er at løbe frit og være et spilskabende centrum for sin quarterback. På løbespil fungerer receiverne som blokkere for deres modspillere, så færre spillere jagter runningbacken.

Tight end: Tight end er en blanding af wide receiver og blocker. De er normalt placeret direkte på den offensive linje i starten af et spil, hvilket gør det svært for forsvarerne at gennemskue, hvilken af deres roller de vil påtage sig.

Offensiv linje: Selvom den offensive linje består af fem forskellige positioner, bliver den ofte nævnt i samme åndedrag. Den består af venstre tackle, venstre guard, center, højre guard og højre tackle, og de fem spillere danner lommen  for quarterbacken (lommen er området bag den offensive linje, mellem de to tackles, der danner enderne af linjen). På kastespil skal de give quarterbacken tid til at finde et mål, der kan modtage bolden. På løbespil skal de åbne huller i forsvaret, som runningbacken kan løbe igennem. Hvert spil startes af centeren, som snapper bolden til quarterbacken. Kvaliteten af spillerne afhænger som regel af quarterbackens evner, og de bedste O-linemen blokerer den blinde side, som er den modsatte side af dem arm quarterbacken kaster med.

Patrick Mahomes betragtes som en af de bedste quarterbacks i NFL
Patrick Mahomes betragtes som en af de bedste quarterbacks i NFLAFP

Forsvaret

Hvis modstanderens angreb spiller, sender man sit eget forsvar på banen. Der er tre hovedgrupper af positioner: Den defensive linje, som består af defensive end og defensive tackle, linebackers og secondary, som består af cornerbacks og safeties.

Defensive tackle: Afhængigt af trænerens defensive koncept spiller du med en eller to defensive tackles. Som en del af den defensive linje står de over for den offensive linje. En defensiv tackle er den centrale del af linjen, og forsøger at komme til quarterbacken via centeren. Hvis det lykkes ham at gøre det længere tilbage end line of scrimmage (en imaginær linje fra sidelinje til sidelinje, der løber gennem bolden før snappet), kaldes det et sack. De er også særligt vigtige til at stoppe løbespil.

Defensive End: Den defensive end er modstykket til den defensive tackle og udgør den anden del af den defensive linje. I lighed med den offensive linje (venstre tackle, højre tackle) kan man også her skelne mellem venstre end og højre end. Den defensive end har også til opgave at nå quarterbacken og lave sacks. Til sammenligning er defensive ends normalt tyndere og mere atletiske end defensive tackles. De kan også refereres til som en edgerusher.

Linebacker: En linebacker forsvarer bag den offensive linje. Afhængigt af det ønskede forsvar forsvares enten området eller individuelle spillere. Linebackerne kan også opdeles yderligere. Middle linebackeren er "forsvarets quarterback", som modtager spillene i øret fra sin træner og giver dem videre til sit hold. Hvis et hold spiller med to defensive tackles, er der kun én middle linebacker og vice versa. En outside linebacker har de samme opgaver som en middle linebacker, men som navnet antyder, forsvarer han længere ude og kan også lejlighedsvis lægge pres på quarterbacken. Han modtager dog ikke spilkald i øret.

Cornerback: Cornerbacken er det defensive modstykke til wide receiveren. Mens receiveren forsøger at løbe frit for at modtage bolden, forsøger cornerbacken at forhindre det. Ligesom linebackeren sker dette enten i zone eller ved mandsopdækning, hvor den bedste cornerback ofte permanent dækker den bedste wide receiver.

Safety: Safeties kan også opdeles yderligere: Den såkaldte free safety er som regel sidste mand i forsvaret, og kan sammenlignes med en libero i fodbold. På den ene side hjælper han sine cornerbacks med at forsvare mod kast, og på den anden side skal han jagte quarterbacken på løbespil. Ham der spiller strong safety, er tættere på en linebackers opgaver og forsvarer normalt modstanderens tight end, dækker op ved løbespil. Derudover støtter han også cornerbacks, hvis det er nødvendigt.

Defensive tackle Aaron Donald er blevet kåret til sæsonens bedste forsvarsspiller tre gange
Defensive tackle Aaron Donald er blevet kåret til sæsonens bedste forsvarsspiller tre gangeAFP

Special teams

I modsætning til andre sportsgrene, hvor der kun er angreb og forsvar, har amerikansk fodbold også et special team. Alle spil, der involverer spark eller punt, falder ind under denne kategori. Selv om det ofte bliver set ned på, er et godt special team en vigtig del af et hold.

Kicker: Kickeren har normalt to opgaver: For det første er han ansvarlig for kickoffs, og for det andet sparker han field goals og ekstra points.

Punter: Hvis afstanden er for lang til et field goal, kommer punteren som regel på banen. Når han får bolden, skal han sparke den så langt væk fra sin egen end zone som muligt, uden at bolden flyver ind i den (hvis bolden ender på 1-yardlinjen eller før, starter spillet der; hvis bolden lander i endzonen, er der touchback, og bolden går til 20-yardlinjen).

Holder: Mens et kickoff kan sparkes fra en plastikholder, skal et field goal ledsages af et snap. For at sikre, at bolden står oprejst, modtager holderen bolden og holder den oprejst for sparkeren. Holdets punter er ofte også holdets holder.

Long snapper: For at undgå at sparke ind i sin egen offensive linje (eller få sparket blokeret af modstanderne) ved field goals og punts, starter disse spil et par yards bag den offensive linje. Da de fleste centre ikke er i stand til at snappe bolden så langt og præcist, er der en specialiseret long snapper. Han spiller i disse spil i stedet for centeren.

Returner: Hvis en bold bliver sparket til dig efter et kickoff eller punt, er der som regel en, der skal modtage den. Denne rolle udfyldes af returneren, som griber bolden og løber den tilbage, hvis det er muligt. Nogle hold bruger deres stjernespillere til dette, andre hold har specialtrænede spillere, som ofte ikke spiller nogen anden rolle.

Justin Tuckers 66-yard field goal er en NFL-rekord.
Justin Tuckers 66-yard field goal er en NFL-rekord.AFP

Straffe

I amerikansk fodbold er der mange forseelser, som straffes med flag (dommerne kaster et gult flag som signal for en forseelse). Straffen bliver udmålt i tabte yards. De vigtigste straffe er

Illegal formation: Ved spillets begyndelse skal syv spillere fra det angribende hold være på line of scrimmage.

Straf: 5 yards

Illegal Shift: For at forsvaret kan få en chance for at gøre sig klar, skal angrebet stå stille i et sekund, før spillet starter. Undtagelse: En spiller må gerne bevæge sig parallelt med line of scrimmage i det øjeblik, snappet lyder.

Straf: 5 yards

Falsk start: Hvis en spiller i angrebet bevæger sig før snappet (undtagen i ovenstående eksempel), straffes det.

Straf: 5 yards

Offside: Den eneste spiller, der må bevæge sig på linje med bolden, er centeren som skal snappe bolden. Alle andre spillere, både forsvar og angreb, skal forblive bag eller foran centeren.

Straf: 5 yards

Neutral Zone Infraction: Hvis en forsvarsspiller starter for tidligt og har fri bane til quarterbacken, afbrydes spillet øjeblikkeligt.

Straf: 5 yards

Encroachment: Hvis en forsvarsspiller krydser line of scrimmage og derefter kommer i kontakt med en angrebsspiller, er der tale om encroachment.

Straf: 5 yards

Hvis der er et gult flag på banen, har en spiller begået en straf
Hvis der er et gult flag på banen, har en spiller begået en strafAFP

Holding: En spiller må blokeres i begrænset omfang, men ikke holdes.

Straf: 10 yards for holding af angrebet, 5 yards og en ny første down for holding hvis det er forsvaret.

Pass Interference: Når bolden er i luften, har alle spillere ret til at gribe bolden og må ikke holdes eller skubbes. Staffen er en spotfejl, og dømmes der hvor forseeelsen sker, uagtet hvor bolden er.

Straf: 10 yards ved angrebets PI, ny første down ved forsvarets PI-spot.

Intentional grounding: En quarterback må ikke bare kaste bolden væk for at undgå at miste yards i tilfælde af en sack.

Straf: 10 yards, tab af down.

Facemask: En spiller må blokeres, men ikke i ansigtet. Hvis en spiller griber fat i ansigtsmasken på en modstander, vil det blive straffet.

Straf: 15 yards

Unnecessary Roughness: Selv om football er en fysisk sport, må spillernes helbred ikke bringes i fare. Derfor må en spiller ikke tackles unødigt hårdt eller sent.

Straf: 15 yards, ekstra første down, hvis overtrædelsen blev begået af forsvaret, mulig udelukkelse fra resten af kampen.

Roughing: Roughing dømems for brug overdreven kraft mod forskellige spillere: Kickere, holdere og puntere må ikke tackles i processen (når de udfører deres opgaver, på en returnering er de en normal spiller). Når det gælder quarterbacks, er der også den beskyttelse, at de må bringes til jorden, men ikke rammes når de ligger ned.

Straf: 15 yards, ekstra første down, hvis overtrædelsen blev begået af forsvaret, mulig udelukkelse fra kampen.

Unsportsmanlike Conduct: I lighed med straffen for Unnecessary Roughness er målet her at beskytte sportens integritet. Usportslig opførsel, som regel upassende jubel eller overdreven brok, bliver straffet.

Straf: 15 yards, ekstra første down, hvis overtrædelsen blev begået af forsvaret, mulig udelukkelse fra kampen.