Brock Purdy: Fra Mr. Irrelevant til toppen af NFLs quarterback-hieraki

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Brock Purdy: Fra Mr. Irrelevant til toppen af NFLs quarterback-hieraki

Brock Purdy i kamp for 49ers
Brock Purdy i kamp for 49ersProfimedia
"From worst to first" lyder en fortærsket cliché indenfor sportens verden. San Francisco 49ers quarterback, Brock Purdy, kan blive legemliggørelsen af dette udsagn, hvis han i februar vinder Super Bowl.

Denne sæson i National Football League kan meget vel ende med at blive en klassisk amerikansk feel-good historie. Historien om underdogen, der mod alle odds, kæmper sig til succes og ender med at stå tilbage med verdensherredømmet.

Det næste kapitel i den saga kan sagtens ende med at omhandle Brock Purdy, der er quarterback hos San Francisco 49ers.

23-årige Brock Purdy er fortællingen om en overset quarterback, der til februar potentielt kan løfte Vince Lombardi-trofæet som tegn på at have vundet Super Bowl.

Vejen dertil har været knoldet og budt på mange forhindringer.

I high-school spillede Purdy i den sjettebedste række i hjemstaten Arizona, og trods en samlet record på 27-13 for Perry High School var Purdy ikke spået den mest lysende karriere.

Den relativt klejne Purdy, der blot måler 185 cm og vejer 92 kg, blev vurderet til tre ud af fem stjerner hos flere amerikanske scouts, inden han lavede en aftale med Iowa State University.

The Cyclones som er Iowas kælenavn, hører ikke til blandt de allerbedste colleges.

Ikke desto mindre, så startede Purdy som holdets tredjevalg i 2018, inden skader og formdyk sendte ham frem i hakkeordnen. Han endte sin freshman-sæson med at starte i otte kampe i sæsonen. Seks af disse blev vundet.

Herefter så Brock Purdy sig ikke tilbage.

Frem til 2021 var Purdy startende quarterback for Iowa State, og han kom to gange på årets udvalgte hold i Big 12-konferencen, der er en af de bedste konferencer i collegefootball.

Han startede i alt 46 kampe for The Cyclones, og de vandt de 29.

Efter tiden i college tilmeldte Purdy sig draften til NFL.

En historisk tyndt besat draft på quarterbackpositionen. Blot en enkelt quarterback blev valgt i de to første runder, og totalt set blev der blot draftet ni quarterbacks af de 32 hold.

Med det absolut allersidste valg i draften blev Purdy valgt af San Francisco 49ers, hvilket gav ham det lidet flatterende kælenavn Mr. Irrelevant.

Inden draften bliver alle de tilmeldte spillere analyseret indefra og ud. Alt bliver gået efter i sømmene, og alle NFL-hold har flere scouts, der afleverer deres rapporter om alle spillerne, så ejerne kan foretage de mest oplyste valg.

Ofte ligger The Scouting Combine til grund for disse analyser. Scouting Combine er bedst at sammenligne med en træningslejr, hvor spillerne kan vise sig frem for talentspejdere og andre interessenter i football-miljøet.

Mediet The Athletic kom tidligere i besiddelse af en sådan rapport på Purdy. Han fik på ingen måde rosende ord med på vejen. Under overskriften ”Ingen interesse”, kommer scouten med følgende analyse af Purdys evner.

”Var ikke god til testen på The Combine. Begrænsede atletiske evner, Kastede bolden okay”, lød skudsmålet fra den unavngivne scout.

Herudover blev der slået ned på Purdys manglende fysiske størrelse, blandt andet hans lille hånd, som ville give ham problemer i NFL.

”Begrænset arm, både i forhold til styrke, men også i kasterepertoire”, stod der også at læse i scoutrapporten.

På positivsiden blev Purdy rost for at være yderst erfaren, jævnfør hans 46 kampe som starter, og for at være moden i sin tilgang til spillet. Sidst, men ikke mindst, faldt der også roser af i forhold til Purdys evne til at læse forsvaret. Sidstnævnte skulle senere vise sig at være vigtigt.

I sin rookiesæson i NFL var der igen ikke de store forventninger til Purdy. Han var udset til at være tredjevalget i San Francisco, bag Trey Lance og Jimmy Garoppolo.

49ers havde året inden draftet Lance som 3. overall, og han vandt hurtigt starterjobbet fra Garoppolo, der kæmpede med både skader og svigtende form.

Garoppolo havde tidligere været spået til at blive en stor stjerne, og var derfor en spiller, der havde store forventninger på sine skuldre.

Nøjagtig som i sin collegetid, så steg Purdy i graderne ganske hurtigt i sit første år i ligaen.

Lance og Garoppolo blev begge skadet, og i december blev derfor Purdy udnævnt som starter for 49ers og tog dem hele vejen til NFC Championship-kampen, hvor han selv endte med en alvorlig skade i albuen.

Inden den igangværende sæson blev Purdy udnævnt som starter, og han er i favoritfeltet til at blive ligaens Most Valuable Player.

Det stod med andre ord ikke skrevet i stjernerne, at Purdy skulle etablere sig i NFL, men den gennemslagskraft, han har haft, er stor.

Om det er Purdy selv, spilsystemet i 49ers, eller noget helt tredje der ligger bag, diskuteres ofte af både eksperter og fans.

Det hører med i den diskussion, at med eller uden Brock Purdy, ville San Francisco være en contender. Der er en overflod af talent på holdet – både offensivt og defensivt.

Purdy er som nævnt ikke en fysisk stor spiller. I de fleste tilfælde vil han skulle se hen over spillere, der er 10-15 cm højere end ham selv, blot for at kunne se, hvor modstanderne kommer fra, eller for at kunne finde sine receivere.

Det er stadig ikke armstyrken, der er Purdys claim to fame, selvom den er blevet bedre. Det er hans forudseenhed. Hans evne til at læse, hvad forsvaret kommer med, trods hans manglende fysiske statur, samt hans evne til at træffe de rigtige valg på nærmest hver eneste down.

Purdy går receiver-mulighederne igennem i henhold til det spil, han har fået oplyst af den offensive koordinator og kaster sjældent bolde væk i panik, hvis der ikke er nogen åbne receivere.

Hans evne til at være rolig i ”lommen” og holde øjnene ned ad banen, kombineret med hans evne til at slippe ud af presset, gør Purdy holdbar i det lange løb, formentlig også andre steder end The Bay Area.

49ers og Purdy er også hjulpet godt på vej af at have en runningback som Christian McCaffrey på holdet.

27-årige McCaffrey har allerede på nuværende tidspunkt i sæsonen løbet flere gange og for flere yards end i nogen anden sæson. At have et så kompetent våben i ens backfield betyder, at Purdy ikke skal kaste sejrene i hus, som man ser hos andre hold i ligaen.

Brock Purdy er end ikke i top 20 over quarterbacks med flest passing attempts. Omvendt er han den mest præcise blandt de quarterbacks, der har startet mere end tre kampe i sæsonen.

San Francisco er i øjeblikket det eneste hold, der har sikret sig kvalifikation til slutspillet, så Purdy får igen chancen for at komme i Super Bowl.

Skulle 49ers vinde med Purdy ved roret, vil Purdy være den første Mr. Irrelevant, der ikke er en kicker, der vil kunne kalde sig selv Super Bowl mester.

Den første Mr. Irrelevant var Ryan Succop, der sammen med Tampa Bay Buccaneers, vandt Super Bowl i 2020.