Dansker leverede lynhurtig brite til perfekt spurt: Cort skuffede i schweizisk finale

Det var professionelle sejr nummer syv, som 22-årige Ethan Vernon onsdag vandt i Schweiz.Profimedia
Ethan Vernon var suverænt hurtigste mand på målstregen, da første etape af årets Romandiet Rundt onsdag blev afviklet ovenpå tirsdagens prolog. Briten blev sat perfekt op af sin danske holdkammerat Casper Pedersen, mens Magnus Cort til gengæld skuffede i finalen.

Tirsdag startede årets Romandiet Rundt med en prolog, der blev vundet af Soudal-Quick Steps tjekkiske Josef Černý, og onsdag fulgte holdet så op med endnu en sejr, da det lynhurtige britiske sprintertalent Ethan Vernon blev leveret helt perfekt.

Der ventede ellers rytterne en hård etape, der ikke lige som sådan lagde op til en massespurt, og derfor røg flere af de allerhurtigste folk da også af undervejs, heriblandt den forhenværende verdensmester Mark Cavendish, der udgik af løbet.

For undervejs på de 171 kilometer fra Crissier til Valée de Joux skulle rytterne nemlig passere over 2.000 højdemeter, først på to stigninger begge klassificeret som anden kategori, om end der praktisk talt var tale om én stigning på næsten 10 kilometers længde i alt, mens også en kortere stigning i tredje kategori ventede.

Dagens udbrud, der blandt andet bestod af lokale schweiziske Michael Schär, blev holdt i kort snor på hele etapen, blandt andet af EF Education-EasyPost, der havde Magnus Cort som en af forhåndsfavoritterne til etapen, samt af Soudal-Quick Step, der altså havde tjekkiske Černý i førertrøjen.

Foruden de ryttere, der var blevet sat på stigninger undervejs, var det derfor et samlet felt, der tog hul på de afgørende kilometer, og her fik en dansker en hovedrolle at spille. Det var dog ikke føromtalte Magnus Cort, der formåede at blande sig, og den 30-årige danske profil måtte i sidste ende tage til takke med en placering som nummer 25.

I stedet var det Soudal-Quick Steps 27-årige Casper Pedersen, måske fremtidens leadout-mand à la Michael Mørkøv, der på perfekt vis fik guidet sin holdkaptajn på dagens etape, dagens vinder Ethan Vernon, perfekt frem til spurten.

Her åbnede briten og ingen var i nærheden af at kunne følge den 22-årige brites antrit. Tættest på kom Trek-Segafredos blot 20-årige belgier Thibau Nys, søn af cyklecrosslegenden Sven Nys, der med sin andenplads tog karrierens hidtil flotteste resultat som senior, mens landsmand Milan Menten fra Lotto Dstny tog sig af podiets nederste trin.

Med sejren springer Ethan Vernon samtidig op på førstepladsen i det samlede klassement, da briten blot tabte 10 sekunder til holdkammerat Černý på tirsdagens prolog, og med bonussekunder og placeringerne in mente overtager Vernon altså løbets førertrøje.

Torsdag venter der rytterne en endnu mere kuperet etape, når der skal tilbagelægges 163 kilometer mellem Morteau og La Chaux-de-Fonds. Her skal rytterne således tackle tre stigninger i anden kategori og to stigninger i tredje kategori undervejs, sammenlagt mere end 2.500 meters klatring.

I alt venter der rytterne fem etape, plus tirsdagens prolog, herunder en hård og kuperet enkeltstart fredag og en vild finalestigning lørdag, hvor der køres til Thyon 2000, næsten 21 kilometer opad med over 7,5 procents gennemsnitlig stigning.

Russiske Aleksandr Vlasov vandt seneste års udgave af Romandiet Rundt, men Bora-Hansgrohe-rytteren er ikke til start i årets løb. Det er til gengæld nummer to fra 2022, nemlig lokale Gino Mäder, mens også seneste års treer, Simon Geschke, er blandt de startende ryttere i årets Romandiet Rundt.