Jim Stjerne: Infantino vil tage Europas guldklumper og dele med alle

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Jim Stjerne: Infantino vil tage Europas guldklumper og dele med alle
Infantino deler ud af goderne i fodboldverdenen.
Infantino deler ud af goderne i fodboldverdenen.AFP
Præsidenten for Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), Gianni Infantino, bliver torsdag tildelt en ny fireårig periode.

Den 52-årige schweizer med de italienske rødder er sikker på genvalg, da ingen har ønsket at udfordre ham til præsidentvalget på torsdagens FIFA-kongres i Rwanda.

Selv om der i Europa er spredt kritik af Infantinos ledelse, så er der flere årsager til, at han lige nu er elsket og værdsat hos størstedelen af de 211 medlemslande i FIFA.

Infantino har givet mange lande et nyt håb om, at de en dag kan deltage ved et VM, og samtidig strømmer det ind med penge som aldrig før.

Det fortæller tidligere generalsekretær i Dansk Boldspil-Union (DBU) Jim Stjerne Hansen.

"Man skal huske, at Fifa er et verdensforbund. Spørger man i Afrika og Asien, så er man meget tilfredse med det, der foregår under Infantinos lederskab. De fleste europæere vil til gengæld sige, at han gør det skidt og forsøger at bekrige Europa med sine tanker og idéer," siger Jim Stjerne Hansen.

Mens den tidligere danske fodboldleder var ansat i DBU fra 1988 til 2013, begyndte en ung Infantino omkring årtusindskiftet at arbejde sig frem i Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA).

Det skete i en tid, hvor Uefa byggede Champions League og EM op til at være store kommercielle succeser.

Infantino indtog flere positioner, inden han fra 2009 og syv år frem bestred den højeste administrative post i UEFA som generalsekretær.

Det var i disse år, han skabte det netværk, der i 2016 lidt overraskende for mange bragte ham i spil som præsident for Fifa, da Europas oprindelige bud, Michel Platini, blev ramt af anklager om korruption.

"Han tog en lidt anderledes vej ind i FIFA . Som generalsekretær var han en del af et internationalt samarbejdsforum med generalsekretærerne fra de øvrige konføderationer, og det gjorde ham i stand til at blive valgt, da Platini faldt fra som Europas kandidat. Da UEFAs eksekutivkomité ikke kunne blive enig om en anden kandidat fra komitéen, udnyttede Infantino sin position og sit forhold til de øvrige konføderationer til at blive Europas kandidat," siger Jim Stjerne Hansen.

Siden skiftet fra UEFA til FIFA har Gianni Infantino brugt sin indgående viden om de europæiske turneringsformater til gavn for FIFA . Også selv om det indimellem gør ondt på de gamle venner i Europa.

Det betyder nu heller ikke det store, at han indimellem møder europæisk modstand, for UEFA er med sine 55 medlemslande i undertal i FIFA.

I Europa er frygten ifølge Jim Stjerne Hansen, at Infantino er i gang med at fravriste UEFA nogle af de store, indtægtsgivende turneringer og gøre dem til Fifa-turneringer.

Det drejer sig om Champions League, mens EM risikerer at blive en overflødig skyggeturnering, hvis Fifa begynder at afholde VM hvert andet år i stedet for hvert fjerde år.

"Man kan sige, at Infantino i den her sammenhæng arbejder imod Europas interesser," siger Jim Stjerne Hansen.

FIFA -præsidenten har flere gange talt varmt om at afholde VM hvert andet år, det er dog indtil videre blevet ved snakken, men ingen kender hans næste træk.

Infantino har allerede sørget for, at flere lande kan drømme om at komme med til VM, efter at schweizeren i 2017 fik gennemtrumfet, at VM fra 2026 bliver udvidet fra 32 til 48 deltagere.

Derudover ønsker Infantino sig en global udgave af Champions League, som måske er begyndt at tage form i FIFA -regi.

Fra og med 2025 udvides klub-VM således til en månedlang sommerturnering med 32 klubhold fra hele verden.

"For fodboldens skyld mener jeg, at FIFA og UEFA er nødt til at finde hinanden i et fornuftsægteskab. Infantino skal acceptere, at UEFA skal have lov til at beholde de turneringer, som UEFA har udviklet. Det er UEFAs guldklumper, og det vil være et problem, hvis de her turneringskoncepter glider over til FIFA og gøres globale," siger Jim Stjerne Hansen.

Flere af de tanker og planer, som Infantino lancerer i disse år, bygger dog på mange måder videre på det arbejde, som hans forgængere Joao Havelange og Sepp Blatter satte i gang.

For 30 år siden sad Europa og Sydamerika ifølge Jim Stjerne Hansen tungt på verdensfodbolden.

Der var dog et stort ønske hos Havelange og senere Blatter om at brede fodbolden ud til resten af verden. Og planen er blevet fulgt med tildelingen af VM til USA i 1994, VM i Sydkorea/Japan i 2002, VM i Sydafrika i 2010 og VM i Qatar i 2022.

Udbredelsen har givet et større globalt fodboldpublikum samt øgede tv- og sponsorindtægter, hvilket har fået FIFAs økonomi til at vokse år for år.

Infantinos planer for klub- og landsholdsfodbolden vil formentlig sætte yderligere fart under den voksende økonomi i FIFA, men allerede nu er der mange lande, der nyder godt at de senere års udvikling.

"Pengene har aldrig været større end nu. Den øgede økonomi er også med til at gøre Infantino populær i flere af de svage fodboldforbund rundt omkring i verden. Her er der mange, der kører deres forbund udelukkede på tilskud fra FIFA," siger Jim Stjerne Hansen.

FIFA-kongressen i Rwanda går i gang torsdag morgen klokken 8.00, og Gianni Infantino ventes at blive valgt inden middag.

Dansk Boldspil-Union (DBU) har i lighed med Sverige og Norge tilkendegivet, at man ikke støtter Infantino.

Omtaler