Nordisk stormøde endte med svensk sejr der bringer Finland i problemer

Lucas Raymond fik skruet ned for temperaturen i Nokia Arena
Lucas Raymond fik skruet ned for temperaturen i Nokia ArenaProfimedia
Det nordiske opgør blev så intenst som ventet. Der måtte straffeslag til, inden Sverige kunne løfte stavene som symbol på sejren

Det var et længe ventet opgør, der løb af stablen mandag aften, da værterne fra Finland tog imod naboerne fra Sverige.

Finnerne er kommet lidt slingrende fra start med nederlag til USA og en smal sejr over Tyskland. Sverige fik ligeledes en snæver sejr over tyskerne, inden Østrig blev besejret med 5-0.

Jævnbyrdig første periode

Sverige kom bedst fra land og fik tvunget finnernes målvogter, Emil Larmi, til at vise klassen fra start. Tempoet i starten af kampen var hæsblæsende, hvilket understregede vigtigheden af opgøret. Ikke blot i forhold til den indbyrdes rivalisering, men også i forhold kvartfinaleseedninger.

Danmark var også repræsenteret ved hoveddommer Mads Frandsen, som havde fint styr på opgøret.

Finland arbejdede sig langsomt ind i kampen og havde også periodens største chancer. Blandt andet havde Mikko Rantanen en afslutning på ydersiden af stangen.

Første periode endte uden mål og skudstatistikken var også jævnbyrdig med en snæver føring til Sverige.

Stats efter 20 minutter
Stats efter 20 minutterFlashscore

De to hold fortsatte med at føle hinanden på tænderne. Det var først i et powerplay til Finland, at der kom lidt tryk mod det ene holds defensiv. Sakari Manninen viste flere gange, hvorfor han ind til videre har været vigtigere for finnerne end deres NHL-spillere.

Dødvandet blev brudt

Halvvejs i kampen kom opgørets hidtil største mulighed. Den tilfaldt Finland og Teemu Hartikainen. Servette-spilleren blev spillet helt fri i slottet af Rantanen, men Lars Johansson fik afværget med skulderen. Kort efter svarede Sverige flot igen, da de trykkede Finland i bund i en overtalssituation. Oscar Lindberg missede en kæmpe chance for nærmest frit mål, men stolpen reddede Larmi og Finland.

Han fik dog revanche kort efter, da Lindberg bragte Sverige på 1-0. Sverige erobrede pucken i midtzonen, fik spillet finnerne tynde og så kunne Lindberg hamre pucken i mål med sit andet mål ved VM. Trods et par sporadiske forsøg, fik Finland ikke udlignet inden hornet lød efter den midterste periode.

Fortjent balance i regnskabet

Finland kom hårdt ud i jagten på udligningen. Svenskerne, der endnu ikke havde lukket mål ind i turneringen, var lige med at miste den status, men med benskinnen fik Rasmus Sandin holdt pucken ude. Finland scorede dog kort efter, da Juho Lammikko scorede fra bag mållinjen, ved hjælp fra Sveriges målmand Johansson.

Harri Pesonen var tæt ved at få taget til at løfte sig med en ekvilibristisk afslutning, men trods flere gode muligheder, kom forløsningen aldrig for finner. For tredje VM-kamp i træk mellen de to lande, endte den regulære kamp uden afgørelse.

Overtid uden afgørelse trods svensk overtal

Sverige havde teten i de fem minutters overtid, godt hjulpet af en finsk udvisning. Tre skud på mål fik svenskerne uden at kunne passere Larmi og så stod den på straffeslag.

Efter de fem første runder var det stadig lige, men i sjette runde var det unge Lucas Raymond der blev helten for Sverige.

Sverige har dermed tre sejre på rad, mens Finland blot har fire points efter tre kampe.