Dansk VM-dommer: Danske dommere har fået mere respekt internationalt

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Dansk VM-dommer: Danske dommere har fået mere respekt internationalt

Mads Frandsen er klar til sin tredje VM på stribe
Mads Frandsen er klar til sin tredje VM på stribePrivat
Den danske hoveddommer, Mads Frandsen, er ved at gøre klar til sin tredje slutrunde som hoveddommer i seniorernes A-VM. Det er ikke tilfældigt, siger Frandsen i et interview med Flashscore.

Danske dommere kommer i højere og højere kurs internationalt. To mand er afsted til A-VM i år og ellers derudover har der været danske dommere til B-VM og til U18 VM. Til det siger Mads Frandsen.

“Vi er ved at få opbygget en god portefølje af danske dommere, der får rigtigt gode turneringer. Det kan man jo håbe på er et kvalitetsstempel fra IIHF. For mig selv begynder jeg at føle mig mere komfortabel. Jeg kender de andre og er ikke blandt de nye mere og har noget erfaring”, siger Frandsen der dog også møder fuldtidsprofessionelle dommere, som han lærer en masse fra.

VM i ishockey fløjtes i gang fredag og udover det danske landshold, er Danmark repræsenteret ved hoveddommer Mads Frandsen og linjedommer Andreas Wejse Krøyer. Begge dommere er udtaget til deres tredje VM i træk og forberedelserne er allerede i fuld gang.

“Vi ankom til Riga i mandags og har siddet i møderum 10 timer om dagen”, beretter den danske hoveddommer, der onsdag aften fløj til Finland hvor hans første kampe skal afvikles.

“Der har været teambuilding, kurser og oplæg om at undgå betting og lignende, samt selvfølgelig en opfriskning på hvilke regler der spilles efter ved denne turnering”, siger Frandsen der kan glæde sig over at der, pånær antallet af straffeslag ved en uafgjort kamp, dømmes efter samme regelsæt som i den danske Metal Liga.

Udvælgelsen til kampene er ikke afgjort inden turneringen går i gang. Derfor ved Frandsen ikke endnu hvor mange kampe han får, da der kun er påsat dommere frem til og med søndag.

“Det foregår meget på samme måde som i Metal Ligaens slutspil. Jeg ved jeg skal dømme en kamp lørdag og en mere søndag, men mere ved jeg ikke på nuværende tidspunkt”, siger Frandsen, der også kan blive sendt til Riga og dømme kampe i gruppe B, der afvikles der og hvor Andreas Wejse Krøyer i første omgang er tilknyttet.

“Sidste år fik jeg otte kampe, mens Andreas også fik otte, samt blev udtaget til en kvartfinale. Efter den indledende runde bliver der skåret otte mand fra både blandt hoveddommerne og linjedommerne”, siger Frandsen, der også har ambitioner om at få knockout-kampe.

“Det mål har jeg altid haft. Selvfølgelig får man det ikke første år. Jeg føler ikke man kan gå ind til en VM-turnering og sige man er en dårligere dommer, blot fordi nogle af de andre er fuldtidsprofessionelle. Jeg er her af en grund. De andre har måske en stjerne mere på skulderen, men jeg vil gerne videre fra gruppespillet”.

Netop forskellen mellem dommernes forhold til hverdag nyder Frandsen godt af i disse dage, hvor han lever som professionel. Til hverdag står han op kl. 5:30, passer sit civile job og dømmer om aftenen. Mads Frandsen bor til daglig i Norge og dømmer både i den danske Metal Liga og den norske Fjordkraft-liga.

“Under VM er det fuldtids-lignende tilstande. Vi kan gøre som vi synes og forberede os på den måde vi hver især synes giver mest mening for os. Løbe en tur, gå i styrkerummet, hvile…. hvad som helst. Deruover er den også en policy om, at man skal have mulighed for at hygge sig med de andre dommere, hvis man ikke har kamp dagen efter”, siger Frandsen der selv har sin egen rutine på kampdage.

“God søvn og morgenmad er et must. Hvis det er en sen kamp kan jeg godt finde på at løbe en tur eller træne. Ankomme i hallen små timer før, få slebet skøjter etc. Så det er ikke meget anderledes end for spillerne”.

De forskellige dommer-crews er ofte med blandede nationaliteter. Det kan give lidt udfordringer, der primært er af sproglig karakter.

“Alle er ret gode til engelsk. Der har været nogle grelle historier tidligere og det kræver ofte lige at man dobbelttjekker at alle er enige om dommen. Det handler om at være selvsikker og kommunikere, selvom pulsen nogle gange rammer 160 slag i minuttet”, afslutter Mads Frandsen, der to gange er blevet hædret med BTs Gyldne Fløjte, som bevis på at han var årets dommer i 2018 og 2019.