De to VM-arenaer. Den ene imponerer med historie, den anden med nytænkning.

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

De to VM-arenaer. Den ene imponerer med historie, den anden med nytænkning.

Nokia Arena i Tampere, Finland (maj 2022).
Nokia Arena i Tampere, Finland (maj 2022).@kallerna
Riga i Letland og Tampere i Finland, er igen værter for verdensmesterskaberne i ishockey. Letland var senest var vært for ishockeylandsholdene under den pandemibetingede turnering i 2021. Omvendt vender mesterskabet allerede tilbage til den supermoderne arena i landet med de tusind søer, der også var vært sidste år.

Nokia Arena er vært for gruppe A-kampene ved dette års VM. Gruppe A indeholder blandt andet de danske løver. I den lettiske hovedstad bliver gruppe B-kampene afviklet i Arena Riga. Knockout-delen vil derefter blive spillet for det meste i Finland. Kun to kvartfinalekampe finder sted ved Daugava-floden i Riga.

Arena Riga

Letlands største multiarena blev færdig i 2006. Den har en kapacitet på lidt over 10 000 pladser til ishockeykampe. Dinamo Riga spillede sine hjemmekampe der indtil afslutningen af deres KHL-periode i 2022. Derudover bruges areanen regelmæssigt af basketballklubben VEF Riga, hvis kampe har en kapacitet på ca. 11.000 pladser. I 2025 forventes det også at være vært for flere kampe i forbindelse med de europæiske basketballmesterskaber.

Arena Riga i 2017.
Arena Riga i 2017.@arenariga

For to år siden blev verdensmesterskabet igen afholdt i Riga. Her var Danmark placeret i gruppe B og spillede sine gruppekampe i det olympiske sportscenter, der ligger på den anden side af vejen. Slutrunden blev afviklet under pandemien og havde derfor mange restriktioner i forhold til tilskuere.

Arena Riga lagde naturligvis is til finalen i 2021, som stod mellem Finland og Canada. Her vandt Canada med 3-2 efter en overtidsscoring af Nick Paul.

Nokia Arena

Finlands mest moderne og største arena kan rumme 13 500 tilskuere til en ishockeykamp. Arenaen stod færdig i slutningen af 2021 og var vært for en del af sidste års verdensmesterskab, som blev spillet i Helsinki foruden i Tampere. Den er interessant, fordi togsporene løber under den, så konstruktionen er i flere niveauer. Ud over arenaen omfatter hele projektet et hotel, lejligheder og kommercielle lokaler og forventes at stå helt færdigt i 2024.

Ikke kun det finske ishockeylandshold, men også de lokale Liiga-hold - Tappara og Ilves - spiller deres kampe i Nokia Arena. De flyttede ind i det nye hjem kort efter dets færdiggørelse og indviede det med en kamp den 3. december 2021, hvor Ilves sejrede 6-3 over deres lokalrivaler. En kamp der blev overværet af 13.000 tilskuere.

I den netop afsluttede finaleserie i Liiga, som Tappara vandt med 4-1 over Pelicans, var der 12.300 tilskuere i gennemsnit til de tre kampe i Nokia Arena

Siden da har begge hold jævnligt tiltrukket højere tilskuertal end de tidligere har opnået, inden flytningen til Nokia Arena. I sæsonen 2022/2023 var der i gennemsnit 7.647 tilskuere til Tapparas kampe, mens Ilves havde lidt flere - 8.217 tilskuere.

Danmark var slutrunden i 2022 placeret i den gruppe der hørte til i Helsinki. Hvis Danmark havde tage point fra Slovakiet i den sidste gruppekamp, skulle Danmark have spillet kvartfinale mod værterne i netop Nokia Arena.

Det var også i Tampere at Danmark spillede første gang efter holdets oprykning til det øverste selskab i 2003. Det var her den sensationelle sejr over USA på 5-2 blev til.