Hvad sker der hos Nike? Super-stjerner i hobetal flygter fra amerikansk brand

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Hvad sker der hos Nike? Super-stjerner i hobetal flygter fra amerikansk brand

Harry Kane iført Skechers støvler efter en scoring i Bayern München
Harry Kane iført Skechers støvler efter en scoring i Bayern MünchenProfimedia
Det amerikanske sportstøjsgigant Nike står over for økonomiske udfordringer, der sender chokbølger gennem sportsverdenen. Derfor har flere superstjerne kigget mod konkurrenterne i jagten på givtige samarbejder.

En offentliggørelse fra virksomheden kort før julen i 2023 afslørede, at de skal spare omkring 14 milliarder kroner over de næste tre år på grund af dårlige salgstal. Dette har udløst en omfattende restruktureringsproces, der inkluderer afskedigelser blandt firmaets ansatte, samt af deres ansigter udadtil i form af sportstjerner på tværs af sportsgrene.

Den finansielle ustabilitet har også haft en direkte indvirkning på sportsverdenen, især på fodboldspillere med sponsorater hos Nike.

Mange af disse stjerner har efterfølgende skiftet til andre mærker som Adidas og Puma i lyset af Nike's situation.

Selvom nogle af verdens største sportsstjerner som Cristiano Ronaldo og LeBron James har livstidsaftaler med Nike, har de fleste spillere nu fået besked om, at nye sponsorater i samme økonomiske ramme, ikke er mulige i den nærmeste fremtid

En af årsagerne til masseflugten er ikke kun økonomisk nødvendighed, men også en ændring i markedstendenserne.

Virksomheder som Nike er begyndt at fokusere mere på kvindernes sport, da det viser sig at være en kilde til økonomisk vækst. Dette ses tydeligt med store aftaler som Chelsea Women's australske landsholdsspiler Sam Kerr's 13-årige kontrakt med Nike til en værdi af 7 millioner kroner om året.

Fodboldverdenen har allerede set flere prominente spillere skifte fra Nike til andre mærker. Blandt disse er Harry Kane, der nu bærer støvler fra Skechers efter at have forladt Nike sidste sommer. Det amerikanske mærke så den engelske landsholdsanfører som en perfekt indgang til et nyt salgsmarked.

Andre spillere som Lisandro Martinez og Casemiro har skiftet til Adidas, mens Manchester City-stjernerne Jack Grealish og Mateo Kovacic har indgået guldrandede kontrakter med Puma.

Nike's økonomiske udfordringer er ikke kun begrænset til fodboldverdenen. Golfikonet Tiger Woods og tennisstjernen Roger Federer har begge haft langvarige samarbejder med Nike, der har betalt astronomiske summer for at kunne benytte sig af deres stjernestatus.

Især Tiger Woods der transcenderede golfsporten har taget sig godt betalt, efter at have modtaget i omegnen af 3,5 mia. kroner over en 27-årig periode.  Et samarbejde der er endt på grund af en kombination af skader og Nike's beslutning om at stoppe produktionen af golfudstyr for mere end et årti siden.

Trods den store afgang er det ikke fordi der er decideret smalhals blandt de kendte ansigter, der skal hjælpe Nike gennem deres økonomiske krise.

På listen over samarbejder ser man navne som Erling Haaland, Kevin De Bruyne og Kylian Mbappé.