Bo Henriksens ”rockstjerne”-makker i Mainz ligner ikke alle andre sportsdirektører

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Bo Henriksens ”rockstjerne”-makker i Mainz ligner ikke alle andre sportsdirektører

Martin Schmidt har haft en atypisk vej til fodboldtoppen.
Martin Schmidt har haft en atypisk vej til fodboldtoppen.HARRY LANGER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Der virker til at være god stemning i Mainz til trods for et truende nedrykningsspøgelse. Det skyldes blandt andre Bo Henriksen og ikke mindst Martin Schmidt.

Den danske træner Bo Henriksen er på en svær mission i Mainz, hvor han skal forsøge at holde den midttyske klub i Bundesligaen. 

Alle, der følger dansk fodbold, har et kendskab til Bo Henriksen, som både har været træner i AC Horsens og FC Midtjylland, og den karismatiske fynbo har altid været kendt for sin ukuelige optimisme og karakteristiske fremtoning. 

Netop den fremtoning fik den schweiziske klub FC Zürich tilbage til toppen af ligaen. ”Happy-Bo” endte dog med at forlade kaosset i Schweiz, men det var ikke den sidste oplevelse han kom til at have med Schweiz.

I midten af februar blev Bo Henriksen nemlig ansat i Mainz, som har Martin Schmidt som sportsdirektør. Og hvis man går og tænker, at Bo Henriksen skiller sig ud, så skal man bare møde schweizisk-fødte Martin Schmidt. 

I fodboldverden er klubbernes chefer og direktører ofte meget polererede. Det er dog ikke tilfældet med Martin Schmidt, der med sit lange hår og meget uformelle tøjstil mest af alt ligner en rutineret rockstjerne og ikke en sportsdirektør. 

Martin Schmidt har da også haft en atypisk vej til rollen som sportsdirektør for en Bundesliga-klub.

Alpehyrde og automekaniker

Martin Schmidt blev født den 12. april 1967 i en lille alpeby i Schweiz. I et interview med DFL Magazin fortæller Schmidt om sin opvækst i bjergene, hvor han hjalp til med at lave ost, samle brænde til vinteren, fodre grise og malke køer og geder.

Han var en del af stor familie med hele seks søskende. Derfor arbejdede hans far meget for at kunne brødføde familien, og Martin Schmidt fortæller, at han var med sin far ude på byggepladser, hvor han blev introduceret til håndværksfaget.

Schmidts tidlige erfaring med manuelt arbejde gav ham også en stor forståelse af livet.

”Jeg indså tidligt, at man skal arbejde hårdt for at tjene penge. Jeg tilbragte meget tid i naturen og lærte vigtige værdier for livet: Tillid og pålidelighed. Jeg lærte også at spare og tænke fremad - f.eks. at man skal samle nok brænde om sommeren, når det er varmt, så man kan klare sig gennem vinteren.” fortæller Martin Schmidt til DFL Magazin.

Derfor gav det også ekstremt god mening, at Schmidt gik i håndværkerretningen. Han gik dog en lidt mere adrenalinfyldt vej og blev automekaniker, dog ikke en helt almindelig en af slagsen. I en alder af 20 år kom han i lære og blev hurtigt mekaniker for Toyota, hvor han sammen med Toyota-teamet blandt andet deltog i verdens- og europamesterskaberne for touringcars.

Starten på fodboldkarrieren

Selvom Schmidt har startet sine egne virksomheder, og stadig er ejer af et bugseringsfirma, så er al fokus nu på fodbold, og det har været sådan i efterhånden mange år. 

Schmidt spillede for den schweiziske klub FC Raron, men måtte stoppe i en tidlig alder grundet skader, men lysten til at være i fodboldverden var der stadig. Det var dog ikke nemt, da Schmidt stadig havde sit eget firma.

”Jeg måtte indstille min aktive karriere i begyndelsen af 2001 grundet korsbåndsskader, men jeg indså hurtigt, at jeg kunne fortsætte som træner. Det var bare ikke muligt at kombinere det med min bilforretning. Når man er på banen hver aften fra kl. 17 som træner, dengang i amatørklubben FC Raron, og selvfølgelig hver weekend, så kan man ikke nå at bugsere en bil væk med kort varsel eller altid være der for kunderne.”

Derfor valgte den schweiziske fodboldentusiast at udleje sit firma, så han kunne fortsætte med at være træner.

Efter karrierestoppet i 2001 fortsatte han som assistenttræner i FC Raron frem til 2003, hvorefter han i en alder af 35 år overtog cheftrænerstillingen. Her var han i hele fem år, indtil han i 2008 blev træner for reserverne i FC Thun. 

Her var han dog kun i to år, da han blev headhuntet til Mainz, hvor han blev cheftræner for deres andethold. Schmidt gjorde det dog så godt, at han i 2015 blev forfremmet til cheftræner for førsteholdet i Mainz. 

Det viste sig at være en fremragende beslutning. Schmidt førte nemlig Mainz til sjettepladsen og en plads i Europa League i sin første sæson. Sæsonen efter blev dog ikke lige så god og Mainz reddede akkurat livet i Bundesligaen. Desværre blev det et farvel til Martin Schmidt.

Han blev efterfølgende træner i Wolfsburg og Augsburg uden den helt store succes. Schmidt mistede jobbet i Augsburg i foråret 2020, men cirka et halvt år senere blev han hentet til Mainz og skulle være klubbens nye sportsdirektør, og det har han været lige siden.

Nu skal automekanikeren fra alperne i samarbejde med Bo Henriksen skabe den store forløsning i Mainz ved at blive i Bundesligaen