Everton mod Liverpool: Tre store Merseyside-derbys på Goodison Park

Den afgående Liverpool-manager Jürgen Klopp (56) deltager i sit sidste Merseyside-derby onsdag aften på Goodison Park.

Det bliver også en af de sidste gange, The Reds og Everton mødes på den historiske bane, hvor The Toffees har spillet siden 1892.

Everton skal efter planen flytte ind på deres nye stadion på Bramley-Moore Dock i slutningen af sæsonen 2024/25.

Goodison har været vært for flere topkampe end noget andet stadion i England, men der er ikke noget, der sætter gang i publikum mere end et Merseyside-derby.

Forud for den 244. udgave af Everton - Liverpool, skal vi tage et kig på tre af de største derbies, der er blevet afholdt på Goodison i Premier League-æraen.

Everton 3 Liverpool 0 (2006/07)

Liverpool-fans gyser stadig ved synet af Andrew Johnson, der springer ind over Pepe Reina i highlight-videoer.

Everton-legenden Tim Cahill satte tingene i gang lige før den halve time, da han udnyttede, at de rødes forsvar blev nedbrudt af et uheldigt hovedstød fra Lee Carsley.

Måske stadig rystet over værternes stærke start, fejlplacerede Liverpools Jamie Carragher, hvad der burde have været en nem clearing, og gav Johnson en chance for at slå til.

Angriberen takkede pænt ja til muligheden, og sendte bolden ind under Reina til 2-0 10 minutter før pausen.

Liverpool, der på det tidspunkt var tydeligt frustreret, fik ikke plads til at komme ind i kampen i anden halvleg, men var i stand til at holde Everton væk.

I hvert fald indtil Carsley sendte et forsøg af sted mod Reina i tillægstiden.

Spanieren parerede skuddet og forsøgte derefter at gribe den løse bold, mens han var på vej mod sit eget mål.

Reina forsøgte at cleare bolden væk fra mållinjen - men den blev mødt af Johnsons hoved, som scorede sit andet mål og dermed sikrede Evertons trofaste fans en mindeværdig sejr.

Everton 1 Liverpool 4 (2021/22)

Klopps største sejr på Goodison - mod Rafa Benitez, som blev den første person til at stå i spidsen for både Liverpool og Everton siden William Edward Barclay i 1890'erne.

Denne kamp fandt sted midt i en hård periode for The Blues, som her skulle op mod det måske bedste hold i Premier League-æraen.

Efter bare ni minutter bragte Jordan Henderson sit hold foran med en venstrebens-raket.

Ti minutter senere satte Mohamed Salah Jordan Pickford af, og gjorde det til 2-0, som Liverpool fortsatte med at gnide salt i rivalernes sår.

Demarai Gray reducerede for Everton før pausen - med deres eneste skud på mål i første halvleg - og sendte dermed en lille advarsel til gæsterne.

Men det betød ikke meget, da Salah gjorde det til 3-1 med en vidunderlig solotur lige efter en times spil.

Lidt over 10 minutter før tid gjorde Diogo Jota det til 1-4 fra en snæver vinkel, og henviste Everton dermed til deres største Merseyside-derby-nederlag i 39 år.

Everton 2 Liverpool 3 (2000/01)

En klassiker i den moderne æra, dengang 'det venskabelige derby' var lidt mere venskabeligt, med comebacks fra begge sider.

Scenen var sat efter bare fem minutter, da Liverpool kom foran ved Emile Heskey, som gled gennem forsvaret efter at Everton var blevet nægtet et straffespark i den anden ende.

Det skulle vise sig at blive en hidsig kamp, hvor det bølgede frem og tilbage gennem hele første halvleg.

Duncan Ferguson - hvem ellers? - bragte Everton på omgangshøjde lige før pausen, og fik i samme ombæring en advarsel for sin efterfølgende jubel.

Ikke helt ulig den måde, deres første mål blev scoret på, kom Liverpool foran ved Markus Babbel med lidt over 30 minutter tilbage på uret.

Et gennembrud blev sat i gang, da Dietmar Hamann fandt Robbie Fowler, som var i stand til at trille en bold igennem til backen, der kunne score et sjældent ligamål.

Det skulle dog blive en smule bøvlet for Liverpool, da Igor Biscan fik et rødt kort efter 77 minutter.

David Unsworth, som ikke havde fået clearet Fowlers tidligere indlæg, fik chancen for at blive derbyets helt fra pletten i det 83. minut.

Englænderen holdt nerverne i ro, og sparkede straffesparket hårdt og lavt forbi en sagesløs Sander Westerveld, med det der lignede kampens sidste mål.

Men Gary McAllister fik lov at lægge bolden til rette til et frispark mindst 40 meter fra Evertons mål, med et minut tilbage af de fem tillægsminutter.

Skotten sendte bolden afsted, og overlistede målmand Paul Gerrard, og trods 10 mand sikrede Liverpool sig på den facon sejren på dramtaisk vis.