Cesar Luis Menotti er død, 85 år: Fodboldromantikeren, der førte Argentina til VM

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Cesar Luis Menotti er død, 85 år: Fodboldromantikeren, der førte Argentina til VM

Billede offentliggjort i marts 1978 af Cesar Luis Menotti, argentinsk fodboldtræner og holdleder
Billede offentliggjort i marts 1978 af Cesar Luis Menotti, argentinsk fodboldtræner og holdlederAFP
Cesar Luis Menotti, som førte et flot argentinsk hold til sejr ved verdensmesterskabet i 1978, er død i en alder af 85 år, meddelte landets fodboldforbund søndag.

Menotti, der blev født i Rosario, Argentina, i 1938, vandt 11 landskampe for Argentina i 1960'erne og stod derefter i spidsen for 11 klubber, nogle mere end én gang, og to landshold i en trænerkarriere, der varede 37 år.

Han huskes bedst for at have ført Argentina til VM i 1978 og U20-titlen året efter og for sit engagement i et romantisk fodboldideal på et tidspunkt, hvor Argentina havde udviklet et ry for en kynisk tilgang, der til tider slog over i vold.

I VM-finalen i 1978 besejrede værterne Argentina Holland med 3-1 efter forlænget spilletid, hvor turneringens flamboyante nøglespiller Mario Kempes scorede to gange mod et hollandsk hold uden Johan Cruyff, som havde nægtet at spille i turneringen.

Den argentinske fodboldtræner Cesar Luis Menotti i 2019
Den argentinske fodboldtræner Cesar Luis Menotti i 2019AFP

Triumfen blev opnået med flair, men var omgivet af kontroverser. Mange mente, at Argentinas undertrykkende militærjunta gjorde landet til en uegnet vært.

Menotti valgte også ikke at udtage det 17-årige fænomen Diego Maradona, som havde fået sin landsholdsdebut året før.

"Jeg gjorde, hvad jeg troede, jeg var nødt til at gøre. At beskytte og tage mig af ham mere end noget andet, for jeg var betaget af Diego," sagde Menotti til El Grafico.

"Han var så ung, så lille."

I den anden gruppefase startede Argentina deres sidste kamp kort efter slutfløjtet i Brasiliens sejr over Polen, vel vidende at de skulle slå Peru med mindst tre mål for at nå finalen.

De vandt 6-0, og Kempes og Leopoldo Luque scorede to gange hver. Selv om Argentina spillede godt, har sejren længe været under mistanke.

Menotti, også kendt som "den tynde", var en mindeværdig figur på sidelinjen, hvor han kæderøg og stirrede tomt ud under sin strittende manke.

Barcelonas Diego Maradona (C) og hans træner Cesar Luis Menotti i 1983
Barcelonas Diego Maradona (C) og hans træner Cesar Luis Menotti i 1983AFP

"Jeg går aldrig til frisøren. Jeg klipper selv mit hår," sagde han.

Selv om hans far døde af kræft, da Menotti var 16 år, blev han også storryger. Det var "min ven i ensomheden", sagde han. Han stoppede efter en lungeoperation i 2011.

I 1979, med Maradona i truppen, førte Menotti Argentina til VM for U20-landshold og slog Sovjetunionen 3-1 i finalen.

Hans tid som landstæner sluttede efter VM i Spanien i 1982, som startede lige før Argentina overgav sig i Falklandskrigen. Argentina blev slået ud af Brasilien med 3-1 i et nederlag i anden runde, som endte med, at Maradona blev udvist.

Menotti vandt to pokaler på to sæsoner med Barcelona, de sidste trofæer i en trænerkarriere, der bragte ham til Italien, Mexico og Uruguay og tilbage til Argentina.

Han opretholdt en livslang fejde med trænere i den mere pragmatiske argentinske tradition og mente, at fodboldstile er politiske.

"Venstrefløjsfodbold er generøs og kun forpligtet over for offentligheden," sagde han til det tyske magasin Kicker i 2006. "Den er oprigtig og sætter ikke resultatet over alt."

Menotti, som var angriber, startede sin karriere i den klub, han støttede, Rosario Central.

Han flyttede til Boca Juniors, hvor han vandt en argentinsk titel, derefter til New York Generals og derfra til Santos i Brasilien, hvor han spillede sammen med Pelé.

Han blev assistenttræner for Centrals byrivaler Newell's Old Boys.

I 1973 førte han Huracan til deres eneste ligatitel siden 1928. Han blev landstræner i 1974, og selv om han var medlem af kommunistpartiet, blev han på posten, da militæret tog magten i 1976.

I 2018 sagde han til El Grafico, et argentinsk sportsmagasin, at "det var bedre at kæmpe indefra end udefra".