Fejlede på midtbanen: 400 mål senere står pålidelig bosnier foran sit livs kamp

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Fejlede på midtbanen: 400 mål senere står pålidelig bosnier foran sit livs kamp
Da Edin Džeko for 20 år siden debuterede i den bedste bosniske række, lå det ikke i kortene, at han skulle blive en ekstremt pålidelige målmager.
Da Edin Džeko for 20 år siden debuterede i den bedste bosniske række, lå det ikke i kortene, at han skulle blive en ekstremt pålidelige målmager.Profimedia
Når Internazionale tirsdag aften møder bysbørnene og de evige rivaler fra AC Milan, er det med et godt udgangspunkt fra første kamp mellem de to. Et udgangspunkt som blandt andet en fejlslagen bosnisk mitbanespiller sørgede for med sit karrieremål nummer 400.

Edin Džeko. For en fodboldentusiast er det et navn, der klinger, måske vækker mindelser om et overraskende Wolfsburg-mesterskab eller et vanvittigt Manchester City-comeback i sidste spillerunde af Premier League.

Efterhånden 37 år gammel, har den bosniske målræv efterhånden været et fast indslag på topscorerlisterne i både Tyskland, England og Italien i mange år, og den rutinerede bosnier må siges at være indbegrebet af en pålidelig målscorer.

Men det lå faktisk ikke umiddelbart i kortene, for da Džeko begyndte karrieren var det som midtbanespiller i barndomsklubben FK Željezničar Sarajevo, jernbanearbejdernes klub i den bosniske hovedstad. Selvom det blev til 42 kampe i løbet af to sæsoner, hvor Željezničar blev nummer to i begge sæson efter henholdsvis Široki Brijeg og Zrinjski Mostar, var Džeko ikke den store succes på midten af banen.

Man mente at han var for høj, for kluntet, for dårlig teknisk, en mand bygget som enten den klassiske targetman eller som en stor midtstopper. Ikke desto mindre fik Džeko altså masser af spilletid, blandt andet af tjekkiske Jiří Plíšek, der i 2004 stod i spidsen for Željezničar.

Tjekkisk succes

Da Plíšek rejste hjem til Tjekkiet, anbefalede han FK Teplice at hente Džeko til klubben, og den tjekkiske klub sendte et sirligt bud på 185.000 danske kroner i retning af Željezničar, der knapt kunne tro deres eget held. 185.000 kroner for en midtbanespiller, som ingen tilsyneladende havde den helt store tro på? De takkede ja med lynets hast.

I det tjekkiske blev Džeko genforenet med Plíšek, da han i sin første sæson i Centraleuropa blev sendt på lejeophold i FK Ústí nad Labem, der nu havde Plíšek som cheftræner. Og det var her, i den nordvestlige del af det historiske Bøhmen, at Džeko for første gang viste sit målinstinkt.

Også i Italien har Edin Džeko vist sig som en pålidelig målscorer, først i AS Roma og nu i Internazionale.
Også i Italien har Edin Džeko vist sig som en pålidelig målscorer, først i AS Roma og nu i Internazionale.Flashscore

Seks mål i 15 kampe, og så var det ellers retur til Teplice efter en halv sæson i Ústí nad Labem, og i sæson nummer to i Teplice blev det til 13 mål i 30 kampe, nok til at VfL Wolfsburg med Felix Magath ved roret kastede cirka 30 millioner kroner efter Džeko.

Siden da har Edin Džeko været en stor del af en lang række triumferende klubber, for skiftet i Wolfsburg var mere end bare en almindelig succes for den store bosnier. Efter en enkelt sæson, hvor Džeko skulle finde sig til rette i den tyske automobilby, ramte Džeko i 2008 et fantastisk niveau, i et seværdigt, underholdende og særdeles givende samarbejde med brasilianske Grafite.

Banede vej for legendarisk mål

De to indtog plads nummer et og to på topscorerlisten i Bundesligaen, Grafite nummer et med 28 mål, Džeko nummer to med blot to scoringer færre, og sammen med blandt andre landsmand Zvjezdan Misimović var Džeko med til at vinde Wolfsburg allerførste og hidtil eneste Bundesliga-trofæ.

Det fantastiske makkerpar i Wolfsburg skabte genlyd i store dele af fodbold-Europa, og efter endnu halvanden sæson i Wolfsburg, hvor det blev til sammenlagt 32-ligascoringer i 51 optrædener, kom nyrige Manchester City og bankede på døren.

Også i den lyseblå del af Manchester blev Džeko en relativ succes, hvor bosnieren i flere omgange måtte finde sig i at stå bag andre stjernenavne i køen om spilletid, men ikke desto mindre fik den målfarlige boksspiller i løbet af de efterfølgende fire og et halvt år scoret 72 mål i 189 kampe for The Cityzens.

Det suverænt vigtigste faldt i sæson nummer to i Manchester, for Sergio Agüeros legendariske overtidsscoring mod Queens Park Rangers i sidste spillerunde af Premier League i 2012 havde været helt og aldeles ligegyldigt, hvis ikke det var for Džekos pandebrask, der to minutter forinden havde sørget for at få udlignet stillingen.

Således havde Džeko en vigtig rolle i Manchester Citys første Premier League-titel, og det første engelske mesterskab i 44 år for klubben, men i sidste ende måtte Džeko vinke farvel til Manchester City og destinationen herefter blev Italien.

Italiensk togt

Her har Džeko spillet lige siden sommeren 2015, hvor han skiftede Manchester City ud med AS Roma, og i det romerske blev bosnieren såmænd også en succes med imponerende 119 mål i 260 kampe, før Internazionale i sommeren 2021 gaflede den efterhånden rutinerede målgarant.

Inter har Džeko allerede hjulpet til en Coppa Italia-titel og to Supercoppa Italiana-trofæer, men denne tirsdag står bosnieren nu alligevel overfor sin karrieres allerstørste kamp. En Champions League-semifinale, Inters første siden 2010.

I første kamp var det lige netop Džeko, der åbnede målscoringen for de blåsorte mod bysbørnene fra AC Milan, men efterfølgende var bosnieren også hurtig til at påpege, at selvom masser af mål har karakteriseret hans karriere, for scoringen mod Milan var nummer 400 i karrieren, er han ikke kun en målsluger.

Den store bosnier spillede en vigtig rolle i Internazionales sejr i første kamp af semifinalen mod bysbørnene fra AC Milan.
Den store bosnier spillede en vigtig rolle i Internazionales sejr i første kamp af semifinalen mod bysbørnene fra AC Milan.Opta by Statsperform, foto af Gabriel Bouys/AFP

"Alle der kender mig vil sige, at jeg bidrager med så meget mere end blot at score mål. Jeg er glad, selv når jeg ikke scorer. Jeg arbejder for holdet, og det kan man se på banen," fortæller Džeko ifølge det lokale fanmedie Sempre Inter.

Tirsdag venter så altså returopgøret, men allerede nu ser Džeko ud til at have fået noget ud af sine anstrengelser i første kamp. Således har bosnieren kontraktudløb til sommer, men ovenpå det første møde mod Milan erfarede Gazzetta dello Sport, at en forlængelse frem til sommeren 2024 nu er på plads for Džeko, for Inter skulle altså være meget interesserede i at beholde ham.

Måske kan Internazionale tirsdag aften spille sig til klubbens sjette Champions League-finale i historien, og måske vil det være med en fejlslagen midtbanespiller i centrum helt fremme.