HSV-legende lander første trænerjob: Overtager kriseramt landshold i hjemlandet

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
HSV-legende lander første trænerjob: Overtager kriseramt landshold i hjemlandet
Sergej Barbarez optrådte i Bundesligaen for fire mandskaber: Hansa Rostock, Borussia Dortmund, HSV og Bayer 04 Leverkusen.
Sergej Barbarez optrådte i Bundesligaen for fire mandskaber: Hansa Rostock, Borussia Dortmund, HSV og Bayer 04 Leverkusen.Reinaldo Coddou H./Bongarts/Getty Images via AFP
Sergej Barbarez skal forsøge at redde kastanjerne ud af ilden for et kriseramt bosnisk landshold, når den 52-årige HSV-legende overtager landstrænerposten i hjemlandet. Det er Barbarez’ første cheftrænerjob.

Enhver HSV-fan vil kunne nikke genkendende til navnet Sergej Barbarez som en stor målsluger og en ægte klublegende i den nordtyske storklub. Bosnieren opnåede som aktiv over 200 kampe og scorede mere end 70 mål i HSV, som han i 2003 vandt den tyske pokalturnering med.

På sin danske holdkammerat Stig Tøfting efterlod Barbarez sågar så stort et indtryk, at Tøfting i 2003 opkaldte sin søn efter Barbarez, Jon Sergej Tøfting, der ulykkeligvis døde af bakteriel meningitis kun 26 dage gammel.

Nu kan Barbarez så også tilføje cheftræner til sit CV, for det bliver lige netop nu 52-årige Barbarez, der får den enormt udfordrende opgave at løfte det bosniske landshold tilbage på et højt niveau efter en stor spille- og resultatmæssig krise. Det bekræfter Barbarez ifølge Reprezentacija tirsdag.

Barbarez overtager posten fra Savo Milošević, der blot har været på posten siden september 2023 som et kontroversielt og splittende valg, eftersom Milošević ovenpå det jugoslaviske sammenbrud i 90erne valgte at repræsentere Serbien.

Det bosniske landshold har siden december 2022 tabte otte ud af 11 kampe, herunder to nederlag til miniputten Luxembourg. Kort forinden havde Bosnien-Hercegovina ellers opnået en flot oprykning fra Nations Leagues B-lag, hvor de suverænt vandt en pulje, der også bød på Finland, Montenegro og Rumænien.

Alligevel valgte det bosniske fodboldforbund altså ikke at forlænge aftalen med den bulgarske succestræner Ivaylo Petev, som danske fodboldentusiaster måske vil kunne huske fra Ludogorets Razgrad’ fadæse i FC Nordsjælland tidligere på sæsonen, hvor netop Petev stod i spidsen for Ludogorets, hvorfra han dog trak sig ovenpå afklapsningen i Farum.

Da præsidenten af det bosniske fodboldforbund, den omdiskuterede Vico Zeljković, der i øvrigt er nevø til Milorad Dodik, den serbiskorienterede præsident i Republika Srpska, én af to entiteter i Bosnien-Hercegovina, i november forsøgte at arrangere en venskabskamp med Rusland, fik præsident flere spillere, herunder superstjernen Edin Džeko, på nakken.

Tidligere har netop Zeljković ifølge Reprezentacija ellers udtalt, at lige netop Sergej Barbarez aldrig nogensinde ville blive træner, og at HSV-legenden var ”jaloux over ikke at være træner.” Nu har Zeljković dog altså tilsyneladende måttet æde sine ord.

Barbarez tiltræder med lige præcis nul erfaring som cheftræner. Til gengæld har Barbarez masser af erfaring med det bosniske landshold, som han optrådte 47 gange for. Med sine 17 scoringer er han dog blot sjette mest scorende i landets historie, langt fra den føromtalte stjerne og nuværende anfører, Edin Džeko, med imponerende 65 scoringer.

Første opgave for Barbarez bliver i starten af juni, hvor der venter noget af en mundfuld for den forhenværende Bundesligastjerne. Her skal Bosnien-Hercegovina nemlig på intet mindre end to enorme udebaneopgaver, først mod Gareth Southgates England på St. James’ Park og efterfølgende mod Luciano Spallettis Italien i Empoli, kampe der spilles henholdsvis 3. og 9. juni.