"Milliardrevolution" på vej i amerikansk sport: Colleges kan betale atleter

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

"Milliardrevolution" på vej i amerikansk sport: Colleges kan betale atleter

Spillere i det amerikanske collegesystem vil modtage penge for deres tjenester i fremtiden.
Spillere i det amerikanske collegesystem vil modtage penge for deres tjenester i fremtiden.Profimedia
Revolution forude i amerikansk college-sport: Paraplyorganisationen National Collegiate Athletics Association (NCAA) og de fem såkaldte "Power Conferences" er i en omfattende aftale blevet enige om, at universiteterne for første gang kan betale deres atleter direkte. Det baner vejen for en ændring i retning af professionalisme i den 100 år gamle collegesport - tidligere var det amatørstatus, der gjaldt. ESPN skriver om "en aftale, der er milliarder af dollars værd".

Aftalen "mellem de fem selvstændige konferencer og NCAA er et vigtigt skridt i den fortsatte reform af college-sport", hedder det i en fælles udtalelse fra NCAA's præsident Charlie Baker og kommissærerne for de fem store konferencer. Konferencerne er indflydelsesrige sammenslutninger af universiteter, der fungerer som regionale styrende organer.

Selv om aftalen kun påvirker NCAA og de fem store konferencer, forventes det, at de nye regler vil blive anvendt inden for hele collegesporten, hedder det i erklæringen.

Specifikt involverer aftalen forliget i tre verserende sager, men aftalen vil få vidtrækkende konsekvenser. ESPN rapporterer, at NCAA vil betale mere end 2,7 milliarder dollars (ca. 18.5 mia. kroner) over en tiårig periode til tidligere og nuværende atleter. Derudover ville parterne også være blevet enige om en indtægtsdelingsplan, der vil give hvert college mulighed for at uddele op til omkring 20 millioner dollars (137,6 mio. kroner) om året blandt deres studerende atleter.

College-sport er en milliardforretning i USA, hvor universiteterne investerer millioner i stadioner og lønninger til deres trænere. Tv-rettighederne er ekstremt populære, og der er også lukrative sponsorkontrakter.