Tadej Pogačar slår tilbage: Knækker Vingegaard på målstigning

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tadej Pogačar slår tilbage: Knækker Vingegaard på målstigning

Tadej Pogačar vandt torsdag sin professionelle sejr nummer 61 i karrieren.
Tadej Pogačar vandt torsdag sin professionelle sejr nummer 61 i karrieren.Marco Bertorello/AFP
Torsdag tog Tadej Pogačar revanche for onsdagens tidstab til rivalen Jonas Vingegaard, da han satte danskeren på målstigningen og tog etapesejren på Cauterets-Cambasque. Til gengæld kan Jonas Vingegaard iklæde sig den gule førertrøje, efter Jai Hindley tabte flere minutter.

Der er Tadej Pogačar og Jonas Vingegaard, og så er der alle de andre. Det må være konklusionen ovenpå Tour de Frances sjette etape, der torsdag blev afviklet i Pyrenæerne i grænselandet mellem Frankrig og Spanien.

Her kørte de to nemlig væk fra samtlige konkurrenter allerede på etapens næstsidste stigning, det mytiske Col du Tourmalet, da Sepp Kuss lancerede Jonas Vingegaard, der forsøgte at hægte slovenske Pogačar af sig mod toppen af det 2.112 meter høje pas.

Pogačar sad dog klistret til Vingegaards hjul, men til gengæld blev der åbnet et uhyggeligt hul til de øvrige klassementsfavoritter, hvor blandt andet Bora-Hansgrohes australske kaptajn, Jai Hindley, knækkede nakken og mistede sin gule førertrøje ovenpå onsdagens flotte sejr.

På den afsluttende stigning, Cauterets-Cambasque i første kategori, fik Jonas Vingegaard i første omgang hjælp af holdkammerat Wout van Aert, der havde deltage i morgenudbruddet og holdt sig foran de to klassementsfavoritter op over Tourmalet, inden danskeren selv forsøgte at slide Pogačar i stykker.

Tadej Pogačar lykkedes torsdag med at vinde flere sekunder på Jonas Vingegaard.
Tadej Pogačar lykkedes torsdag med at vinde flere sekunder på Jonas Vingegaard.Anne-Christine Poujoulat/AFP

Men sloveneren havde fundet helt andre ben frem, end det var tilfældet på onsdagens etape, hvor det blev til et tidstab til Vingegaard på over et minut for den slovenske megastjerne. Med et anderledes dræberblik i øjnene, en langt lettere kadence og et dansende tråd i pedalerne, så Pogačar ud til at ligne sig gamle jeg.

Og det bekræftede UAE Team Emirates-kaptajnen, da han med lidt under tre kilometer til mål rejste sig og kørte fra Jonas Vingegaard, der tydeligvis ikke havde det samme i benene, som han havde på Col de Marie-Blanque onsdag eftermiddag.

Danskeren måtte således se rivalen sejle væk, mens han kæmpede for at minimere tidstabet mod toppen af Cauterets-Cambasque, hvor Pogačar kunne køre over målstregen i ensom majestæt og fejre karrierens 10. etapesejr i Tour de France.

I sidste ende blev det til et tidstab på 24 sekunder for Jonas Vingegaard, der dog med Jai Hindleys endnu større tidstab, lydende på to minutter og 39 sekunder, kører sig i den gule førertrøje med et forspring på 25 sekunder til netop rivalen Tadej Pogačar.

Jonas Vingegaard havde ikke samme overskud i benene torsdag, som han havde onsdag.
Jonas Vingegaard havde ikke samme overskud i benene torsdag, som han havde onsdag.Marco Bertorello/AFP

Anderledes skidt gik det for Vingegaards landsmand, 22-årige Mattias Skjelmose. Lidl-Trek talentet måtte slippe favoritgruppen relativt tidligt på Col du Tourmalet, og selvom han på nedkørslen og dalstykket hen mod finalestigning fik kørt sig tilbage til gruppen med den gule førertrøje, kunne Skjelmose heller ikke følge med på Cauterets-Cambasque.

I alt blev det til et tidstab på næsten otte minutter for Skjelmose i forhold til torsdagens etapevinder, hvorfor Skjelmose ovenpå torsdagens etape er gledet helt ud af top-20, næsten ni minutter efter Jonas Vingegaard på førstepladsen i det samlede klassement.

Nu venter der rytterne først en relativt ukomplicerede etape, der formentlig ender i en massespurt, samt en lidt mere kuperet én af slagsen, der byder på en række mindre bakker på de afsluttende kilometer, før rytterne søndag skal tackle en mytisk stigning.

Hos forfølgerne var det særligt INEOS Grenadiers, der tog ansvar for at føre.
Hos forfølgerne var det særligt INEOS Grenadiers, der tog ansvar for at føre.Thomas Samson/AFP

Her slutter niende etape nemlig med en opstigning til legendariske Puy de Dôme, der vender tilbage til Tour de France for første gang siden 1988, hvor danske Johnny Weltz sejrede på toppen og legendariske Pedro Delgado manifesterede sin føring i det samlede klassement, som ’Perico’ Delgado endte med at vinde.

Netop Delgado kunne før starten på årets Tour de France afsløre, at han ser torsdagens etapevinder, Tadej Pogačar, som favoritten til at stå med den gule trøje på podiet i Paris, mens han dog trods alt ser Jonas Vingegaard som førsteudfordrer.