Ottende vinder på otte år: Belgier overrasker på Champs-Élysées

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Ottende vinder på otte år: Belgier overrasker på Champs-Élysées

Jordi Meeus, midterst, tog søndag karrierens absolut største sejr, da han vandt på Champs-Élysées.
Jordi Meeus, midterst, tog søndag karrierens absolut største sejr, da han vandt på Champs-Élysées. Anne-Christine Poujoulat/AFP
Det blev belgiske Jordi Meeus fra Bora-Hansgrohe, der løb med sidste etapesejr i årets Tour de France. På Champs-Élysées fangede den hurtige belgier Mads Pedersens hjul og fik timet sin spurt til perfektion. Samtidig kunne Jonas Vingegaard rulle over målstregen og velfortjent lade sig hylde som samlet vinder af Tour de France for andet år i streg.

Ikke én rytter har vundet to gange på Champs-Élysées de seneste otte år. Otte udgaver af verdens måske allermest prestigefyldte massespurt, otte forskellige vindere. Seneste skud på stammen? Han hedder Jordi Meeus, er 25 år, belgisk, kører for tyske Bora-Hansgrohe

En sejrherre som de færreste havde regnet med på de flotte brosten i det inderste Paris, hvor rytterne søndag aften kørte de traditionelle omgange, rundt om Triumfbuen. Til gengæld kom det ikke som nogen som helst overraskelse, at Jonas Vingegaard kunne trille over målstregen og konstatere sit navn allerøverst på resultatlisten i det samlede klassement. 

For andet år i streg tog den 26-årige Jumbo-Visma-dansker således sejren foran UAE Team Emirates' 24-årige slovenske vidunder, Tadej Pogačar, der ellers også forsøgte at blande sig på søndagens etape, den 21. af sin slags i årets Tour de France. 

Som sædvanlig startede etapen ellers med paradekørsel ind mod centrum af Paris. Rytterne fik taget billeder i forreste række, heriblandt de 11 startende danskere, der alle har klaret sig hele vejen til Paris, og Lotto Dstnys angrebsgale belgier Victor Campenaerts lagde selvfølgelig fra land med et angreb ved départ réel. 

Men da rytterne ramte Paris' gader var det ikke Campenaerts, der var kæk nok til at forsøge sig med et angreb. Det var simpelthen ingen ringere end Tadej Pogačar, løbets nummer to, en af de allerstørste stjerner. Sammen med Vingegaards holdkammerat, belgiske Nathan van Hooydonck, slap han væk tidligt på omgangene i Paris, men sprinterholdene sørgede naturligvis for at holde dem i kort snor. 

Hentet blev de såmænd også, men mange andre forsøgte sig, herunder danske Mattias Skjelmose der i sin dannebrogstrikot kørte med i et større udbrud, der blandt andet også inkluderede store motorer som Soudal-Quick Steps franske TGV-lokomotiv, Rémi Cavagna. 

Og så skulle tingene, til absolut ingens overraskelse, afgøres i en massespurt, hvor blandt andet Lidl-Treks danske stjerne Mads Pedersen havde i sinde at blande sig. Også herren i den grønne pointtrøje, Alpecin-Deceunincks Jasper Philipsen, var naturligvis kørt i position. 

Men det blev altså ingen af de to, der kunne lade sig hylde som vinder på Champs-Élysées, for i Mads Pedersens hjul lå Jordi Meeus, der på de afgørende meter skød frem og fik kastet sin cykel perfekt ind over stregen, præcis som man så Matej Mohorič gøre det, da han med ganske få millimeter slog Kasper Asgreen på fredagens etape. 

Det var belgierens blot niende professionelle sejr i karrieren og altså den første i Grand Tour-regi, og så sågar på Champs-Élysées, mens Jasper Philipsen tog andenpladsen, Team Jayco AlUlas hollandske Dylan Groenewegen tog sig af tredjepladsen, og Mads Pedersen blev bedste danske på fjerdepladsen. 

I det samlede klassement beholdte Jonas Vingegaard sin førsteplads og gule trøje, andet år i streg med en plads øverst på podiet for den 26-årige danske stjerne, foran UAE Team Emirates-duoen Tadej Pogačar og Adam Yates, mens sidstnævntes tvillingebror, Simon, hentede fjerdepladsen og INEOS Grenadiers' Carlos Rodríguez tog femtepladsen.