Lars Bak husker egne pinsler: Vingegaard skal æde smerten for at nå Touren

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Lars Bak husker egne pinsler: Vingegaard skal æde smerten for at nå Touren
Lars Bak husker egne pinsler: Vingegaard skal æde smerten for at nå Touren
Lars Bak husker egne pinsler: Vingegaard skal æde smerten for at nå TourenProfimedia
Den tidligere cykelrytter Lars Bak kan godt sætte sig ind i, hvordan Jonas Vingegaard har det, efter at den danske Tour de France-favorit styrtede på torsdagens etape i Baskerlandet Rundt.

Vingegaard udgik, og senere stod det klart, at han havde brækket kravebenet, flere ribben og punkteret en lunge.

Da Lars Bak styrtede på sidste etape i Giro d'Italia i 2016, pådrog han sig også slemme skader, da han røg ned i en bunke sten i en grøft.

Lars Bak knuste skulderen, brækkede seks ribben samt flere ryghvirvler og punkterede også en lunge.

"Der var kun fem uger til Touren dengang. Men allerede på femtedagen sad jeg på hometraineren. Problemet var, at to af mine brækkede ribben var brækket to steder, så de bevægede sig hele tiden. Og jeg gispede efter vejret på grund af lungen. Det handlede meget om, hvor meget smerte jeg kunne æde," husker Lars Bak.

Lars Bak fik at vide, at han kun havde én procents chance for at blive klar til Touren fem uger senere. Det gik han efter og nåede det.

Der er under tre måneder til det store franske etapeløb, som Vingegaard har vundet de seneste to år.

"Det var en vild skade for mig, og det er det også for Vingegaard.Jeg tænker, at Vingegaard er i rigtigt gode hænder. Jeg kan huske, at jo før man kommer i gang og får iltet kroppen, jo hurtigere går det med at hele," siger Lars Bak.

Han kunne torsdag se, at Vingegaard fik ilt, da han blev ført væk i en ambulance. Og det fik tankerne i gang.

"Da jeg så, at Vingegaard fik en iltflaske, tænkte jeg straks, at der kunne være noget med lungen. Man kan mærke det på vejrtrækningen. Man har svært ved at trække vejret.

Det er virkelig ubehageligt, og man har bare sindssyge smerter, når adrenalinen går væk," husker Bak.

Han peger dog på, at en sportsmand som Vingegaard, der er i topform, kan komme hurtigere tilbage end så mange andre.

"Vi kan sidde og gisne, fordi der er ikke to brud, der er ens. Men han er jo en sej gut og har om nogen viljen til at træne sig tilbage.Men en ting er at stille til start som hjælperytter i Tour de France som mig i 2016, noget andet er at være kaptajn ligesom Vingegaard," siger Lars Bak.

Han er overbevist om at se Vingegaard i en hovedrolle i Touren, der begynder 29. juni.

"Jeg tror stadig, at Vingegaard kan ramme Touren og være på mellem 90 og 95 procent. Og så er han bare så god, at hvis han kan overleve den første uge, så kan han køre sig i endnu bedre form. Det bliver svært for ham at få ret mange optaktsløb, men han er også en mand, der normalt ikke kører ret mange løb. Og en der kan træne sig til tallene,"siger Lars Bak.

Lars Bak har dog en erkendelse, når han tænker over det i dag.

"Hvis jeg kigger tilbage, så skulle jeg nok aldrig have kørt den Tour. Det var virkelig hårdt. I de fem uger op til hang jeg på sofaen, hvis jeg ikke trænede. Min kone sagde, at det var ligesom at passe en syg patient. Kroppen var bare så meget på overarbejde, og jeg var så udmattet. Jeg fik også sindssyge problemer med mine knæ under Touren, fordi jeg lige pludselig brugte nogle andre muskler.Jeg sad lidt anderledes på cyklen, fordi jeg kompenserede en lille smule. Så der var en masse små irriterende ting," lyder det fra Lars Bak.