Skarp Skjelmose slår store stjerner i gigantisk Roglič-triumf

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Skarp Skjelmose slår store stjerner i gigantisk Roglič-triumf
Mattias Skjelmose har i karrieren vundet en enkelt enkeltstart. Den kom i hus i Tour de Luxembourg i 2022.
Mattias Skjelmose har i karrieren vundet en enkelt enkeltstart. Den kom i hus i Tour de Luxembourg i 2022.Jasper Jacobs/Belga via AFP
Både Jonas Vingegaard og Mattias Skjelmose var flot kørende på tirsdagens første etape af Baskerlandet Rundt, en enkeltstart på 10 kilometer i og omkring Irun. En tredjeplads blev det således til for sidstnævnte, mens Vingegaard med sin femteplads måtte se sin forhenværende holdkammerat, Primož Roglič, tage en suveræn sejr på enkelstartscyklen.

Mandag blev der sat gang i årets Baskerlandet Rundt, hvor flere af de allerstørste stjerner er til start. Således er blandt andre Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel og Primož Roglič, tre af det store forhåndsfavoritter til årets Tour de France, at finde blandt de startende.

Men det er også Lidl-Treks 23-årige dansker Mattias Skjelmose, og den unge dansker lagde såmænd flot fra land ved at slå to af tre ovennævnte favoritterne på den 10 kilometer lange enkeltstart i og omkring Irun.

Ingen kunne dog røre Primož Roglič, der kørte en fuldkommen suveræn enkeltstart. Den forsvarende olympiske mester i den udfordrende disciplin, kørte endda forkert på de afgørende få hundrede meter, men alligevel blev til en sejrsmargin på syv sekunder ned til UAE Team Emirates australske Jay Vine.

De to var de eneste, der var hurtigere end Skjelmose på dagens enkeltstart, danskeren sølle 10 sekunder fra Roglič på målstregen, efter ellers at have været 16 sekunder efter ved dagens mellemtid, og danskeren bekræftede således nok engang, at han formår at disponere kræfterne formidabelt på sine enkeltstarter.

På samme måde sluttede Jonas Vingegaard, seneste års vinder af netop Baskerlandet Rundt, markant bedre af, end han startede. En placering som nummer 12 ved mellemtiden blev nemlig udskiftet til en femteplads i mål.

Kun Remco Evenepoel formåede at kile sig ind mellem de to danskere, og det til trods for at det belgiske tempofænomen styrtede få hundrede meter efter starten, da den 24-årige Soudal Quick-Step-stjerne lavede en kørefejl og røg i asfalten.

Dermed er begge danske klassementshåb godt fra start, men ingen er altså bedre fra start end Bora-Hansgrohes stjerne, Primož Roglič, der må forventes at have rigeligt motivation til årets Baskerlandet Rundt, efter det blev til en skuffende placering som nummer 10 i Paris-Nice for den 34-årige slovener.

Dagens sejr var nummer 81 i karrieren for Roglič, nummer 19 vundet i enkeltstartsregi, og Roglič kan således iklæde sig førertrøjen forud for anden etape, hvor der venter 160 kilometers rullende bakker for rytterne, når der køres fra Irun til Kanbo.

Som sædvanlig er særligt løbets sidste etape, sjette etape, hård. Her skal rytterne således tackle næsten 3.500 højdemeters klatring undervejs på de 138 kilometer omkring Eibar, hvor hele syv kategoriserede stigninger skal passeres, herunder tre stigninger i første kategori.