Vilde scener i brasiliansk kystby: Vrede fans i optøjer efter historisk nedrykning

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Vilde scener i brasiliansk kystby: Vrede fans i optøjer efter historisk nedrykning

Santos' spillere kunne ikke gøre meget andet end at gemme ansigterne væk i forfærdelse over holdets nedrykning natten til torsdag.
Santos' spillere kunne ikke gøre meget andet end at gemme ansigterne væk i forfærdelse over holdets nedrykning natten til torsdag.Profimedia
Den historiske storklub Santos måtte natten til torsdag sande, at de i næste sæson skal spille i Brasiliens næstbedste række, og det har hurtigt affødt vrede reaktioner fra utilfredse fans.

Den nu afdøde kæmpelegende Pelé udtalte engang, parafraseret frit fra hukommelse, at Brasilien spiser, sover og drikker fodbold. At landet lever og ånder for fodbold. Derfor er der også altid ekstreme følelser involveret, når det går ekstragodt eller ekstraskidt for de klubhold, som millioner af brasilianske fans følger i tykt og tyndt.

Natten til torsdag gik det ekstraskidt for lige netop Pelés højtelskede klub, Santos. Det var her, O Rei tilbragte stort set hele sin karriere med de afsluttende års smuttur til New York Cosmos som eneste undtagelse. Og nu skal selvsamme klub, der har otte brasilianske mesterskaber i trofæskabet, så spille i den næstbedste række.

For med et overraskende nederlag hjemme mod Fortaleza er Santos ude at den brasilianske Série A, rykket ned som nummer 17 efter en skidt sæson, hvor det blev til nederlag i næsten halvdelen af de 38 ligakampe, der blev afviklet. Og det har straks ført optøjer fra stærkt utilfredse fans med sig. Det skriver adskillige brasilianske medier.

Allerede i sekunderne efter slutfløjtet begyndte det at gå vildt for sig, da enkelte fans løb på banen, mens andre begyndte at bombardere grønsværen på Vila Belmiro med blandt andet afmonterede gelændere, afmonterede stole, sten, og hvad man ellers kan grave frem fra lommerne og afkrogene af et over 100 år gammelt stadion. 

I første omgang forblev Santos-spillerne egentlig på græsset, men hurtigt måtte de følge i fodsporene på både Fortaleza og dommerteamet og skynde sig i omklædningsrummet af frygt for, hvor voldeligt de utilfredse Santos-tilhængere ville reagere. 

Måske var det en fin idé, for i de efterfølgende timer har optøjer udenfor stadion raseret dele af den brasilianske kystby. Flere biler i nærheden af stadion blev således stukket i brand af vrede fans, efter de måtte se deres hold rykke ned for første gang i historien. 

Ifølge TNT Sports er der endnu ikke meldt om tilskadekomne, ligesom politiet i Santos fortsat ikke har formået at identificere gerningsmændene bag ildspåsættelserne i området omkring det historiske stadion, der er beliggende i bydelen med samme navn, Vila Belmiro. 

Med sine otte mesterskaber er Santos det næstmest vindende mandskab i brasiliansk ligahistorie, kun overgået af de nykårede mestre fra Palmeiras. Det er dog næsten 20 år siden, at Santos seneste sejrede i den brasilianske Série A, da det seneste mesterskab faldt i 2004. 

I mellemtiden har klubben dog formået at vinde Copa Libertadores, den sydamerikanske pendant til UEFA’s Champions League, da superstjernen Neymar i 2011 førte Santos til sejr i den prestigefyldte klubturnering med en sejr over uruguayanske Peñarol i finalen. 

Nu må holdets fans så altså omstille sig fra at have oplevet spillere som Pelé og Neymar, at have set triumfer på rad og række tidligere i historien, til nu at skulle se sit hold spille i næstbedste række mod mandskaber som Ituano, Mirassol og Grêmio Novorizontino, der aldrig har spillet i landets øverste række.