Europa vælter sig i rivalopgør: Brøndby-FCK fører an i heftig derbyuge

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Europa vælter sig i rivalopgør: Brøndby-FCK fører an i heftig derbyuge

Opdateret
Arsenal er klar til derbyet mod Tottenham.
Arsenal er klar til derbyet mod Tottenham.David Klein/Reuters/Ritzau Scanpix
Weekenden og starten af næste uge byder på et hav af derby-kampe i diverse ligaer rund om i verden.

I Danmark skal en af sæsonens allerstørste kampe spilles på søndag, når Brøndby IF tager imod FC København på Brøndby Stadion. Det er altid hektiske og dramatiske kampe, når de to hold dyster i "Slaget om København". Opgøret har fået en dimension mere søndag. De to ærkerivaler ligger nemlig i toppen af rækken med en pointforskel på kun et enkelt point. 

Brøndby kan derfor overtage førstepladsen med en sejr, mens FCK kan lægge yderligere afstand til rivalerne fra Vestegnen.

Brøndby IF efter sejr i Aarhus.
Brøndby IF efter sejr i Aarhus.Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det danske derby er dog langt fra det eneste derby i denne weekend. I England skal der søndag spilles et intenst London-derby, når Arsenal tager imod Tottenham. De to hold har begge 13 point efter fem kampe og vinderen kan derfor give lidt baghjul til sin rival, imens man kan hold snor i Manchester City på førstepladsen.

Også i den spanske hovedstad skal der spilles storkamp. Atletico Madrid møder Real Madrid i sæsonens første spanske storkamp. Atletico skal forsøge at rette op på en lidt sløj sæsonstart, hvor det kun er blev til syv point i fire kampe. Real Madrid har indtil videre gjort rent bord og topper La Liga.

Allerede fredag er der kæmpekamp i Frankrig, hvor Monaco tager imod Nice. Monaco, der topper Ligue 1 har endnu ikke tabt en kamp i sæsonen, mens Nice, der ligger nummer tre, kommer fra flot udesejr over PSG. De franske fodboldfans bliver dog forkælet, for der er nemlig endnu et derby på weekendens program. Søndag møder PSG og Marseille hinanden, i hvad der plejer at være et meget hadsk opgør. Om muligt mere højspændt søndag i en periode, hvor begge klubber oplever uro på og uden for banen.

Denne uges andre derbys

Fredag den 22. september

Frankrig - Ligue 1

AS Monaco vs. OGC Nice

Derby de la cote d'Azur (Côte d'Azur-derbyet)

Côte d'Azur-derbyet mellem Monaco og Nice er et opgør mellem to af de tætteste rivaler geografisk set i den franske Ligue 1, da der ikke er noget byderby i ligaen. Desuden er det i øjeblikket et opgør mellem det førstepladsen (Monaco) og tredjepladsen (Nice).

Lørdag den 23. september

Indonesien - Liga 1

Persebaya Surabaya vs. Arema FC

Derbi Super Jawa Timur (Øst-Java Super Derby)

Derbyet mellem Persebaya Surabaya og Arema bliver spillet næsten præcis et år efter, at en stor tragedie fandt sted i denne kamp. Under en kamp den 1. oktober 2022 i Malang - byen, hvor Arema FC holder til - mistede 135 mennesker livet i et sammenstød med politiet.

Østrig - ÖFB Cup (Pokal)

Austria Salzburg vs. Red Bull Salzburg

Salzburger Derby (Salzburg Derby)

Den østrigske pokalturnering byder på et derby i Salzburg. Den østrigske gigant Red Bull tager imod deres lillebror Austria, som i øjeblikket spiller i 3. liga (Regionalliga Salzburg). Red Bull blev dannet ud fra det oprindelige Austria, og Austria blev derefter gengrundlagt af loyale fans. Både Mauritz Kjærgaard og Mads Bidstrup er en fast del af midtbanen hos Red Bull Salzburg.

Mads Bidstrup i aktion mod Benfica.
Mads Bidstrup i aktion mod Benfica.Pedro Nunes/Reuters/Ritzau Scanpix

USA - Major League Soccer

D.C. United vs. New York Red Bulls

Atlantic Cup

Den bedste af de to traditionelle rivaler fra det nordøstlige USA - New York Red Bulls og D.C. United - skal kæmpe om et trofæ, Atlantic Cup. New Yorkerne har haft overtaget indtil videre i denne sæson og vandt det seneste derby 1-0.

Mexico - Liga MX

Tigres de la UANL vs. CF Monterrey

ClásicodelNorte (Clásico of the North)

Rivaliseringen mellem Tigres og CF Monterrey fra det store byområde Monterrey er det største derby i den nordlige del af Mexico. Begge klubber er de stærkeste hold i ligaen langt hen ad vejen. Deres indbyrdes kampe er utroligt lige, idet Tigres har vundet 47 kampe, Monterrey har vundet 44, og 40 kampe er endt uafgjort.

Søndag den 24. september

England - Premier League

Arsenal vs. Tottenham Hotspur

Derbyet i det nordlige London

Arsenal og Tottenham ligger kun 6 km fra hinanden. Men de har ikke altid været naboer. Arsenal blev grundlagt i bydelen Woolwich i den sydlige del af den engelske hovedstad og flyttede til det nordlige London i 1913.

Frankrig - Ligue 1

FC Metz vs. RC Strasbourg

Derby de l'Est (Derby i øst)

Metz og Strasbourg er hovedstæderne i to franske departementer i den nordøstlige del af Frankrig - Metz i Moselle-departementet, Strasbourg i Alsace-departementet. I Derby of the East har Metz den bedste historiske rekord (51 sejre, 35 nederlag, 36 uafgjorte).

Frankrig - Ligue 1

Paris Saint-Germain vs. Olympique Marseille

Le classique (Den klassiske)

Duellen mellem Paris Saint-Germain og Olympique Marseille er ikke et derby i egentlig geografisk forstand, de to byer ligger 750 km fra hinanden, men rivaliseringen mellem dem er enorm. Det er en kamp mellem de to største klubber fra de to største byer - en kamp mellem "nord og syd".

Holland - Eredivisie

AFC Ajax Amsterdam vs. Feyenoord Rotterdam

De Klassieker (Klassikeren)

I den hollandske Eredivisie er der også en 'klassiker' på programmet. Landets bedste hold målt på titler, AFC Ajax (36 triumfer) fra hovedstaden Amsterdam, skal møde det tredje mest succesfulde hold og regerende mester Feyenoord (16 titler) fra havnebyen Rotterdam.

Tjekkiet - Fortuna Liga

Slavia Prag vs. Sparta Prag

Prag S-derbyet

To af Tjekkiets historisk bedste klubber - Slavia og Sparta - ligger på hver sin side af Vltava-floden, som løber gennem Prag. Det første derby blev spillet i 1896 på Cisarske Louka, en ø i Vltava-floden. I denne weekend er Prag-derbyet på programmet for 308. gang.

Belgien - Jupiler Pro League

Anderlecht vs. Club Brugge

Topper (Topkampen)

Rivaliseringen mellem Anderlecht fra Bruxelles og Club Brugge er den største kamp i belgisk fodbold, især for den flamske, hollandsk/flamsk-talende del af nationen. Derfor kaldes den på hollandsk Topper eller De Klassieker (Klassikeren).

Belgien - Jupiler Pro League

KRC Genk vs. St. Truiden

Limburg Derby

Derbyet mellem KRC Genk og St. Truiden er en lokal rivalisering mellem to byer i Limburg, en flamsk provins i det østlige Belgien. KRC Genk er det bedste hold af de to. Det har et stort navn hovedsageligt på grund af sit akademi, som har produceret spillere som Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois og Leandro Trossard.

Sverige - Allsvenskan

AIK Stockholm vs. Djurgardens IF

Tvillingderbyet (Twins Derby)

AIK Stockholm og Djurgardens er byrivaler fra den svenske hovedstad. Begge klubber blev grundlagt i det centrale Stockholm i 1891 med kun en måneds mellemrum (AIK er den ældste klub). Derfor kaldes rivaliseringen mellem klubberne for "tvillingederbyet". Begge klubber har vundet 12 svenske titler.

Danmark - Superligaen

Brøndby IF vs. FC København

Slaget om Kobenhavn (Battle of Copenhagen)

De to største klubber i Danmark er Brøndby IF og FC København. Det er førstepladsen mod andenpladsen. Det er 'Slaget om København'. Brøndby har vundet fem kampe i træk, men FC København har sat sig på førstepladsen og kæmpe med næb og kløer for at holde fast i den.

Spanien - La Liga

Atletico Madrid vs. Real Madrid

El derbi Madrileno (Madrid-derbyet)

Madrid-derbyet bliver måske overskygget i fodboldpublikummets øjne af rivaliseringen mellem Real og Barcelona i El Clasico. Men det er det eneste derby, hvor der er blevet spillet om et stort europæisk trofæ, og det er blevet spillet tre gange (Champions League-finalen i 2014 og 2016 - begge vundet af Real - og UEFA Super Cup-finalen i 2018 - vundet af Atletico).

Mandag den 25. september

Grækenland - Super League

Panathinaikos FC vs. AEK Athen

Athensk derby (Athensk derby)

AEK Athens fodboldspillere har en hård og bogstaveligt talt 'engelsk' uge - som de kalder det. I sidste weekend spillede AEK uafgjort med Olympiakos (1-1), og i næste runde skal de op mod Panathinaikos. I en uge, der er indrammet af to store Athen-derbies, mødte AEK desuden stærke Brighton i Europa League.

Irland - Premier Division

Bohemian FC vs. Shelbourne FC

Northside Derby

Bohemian FC's og Shelbourne FC's stadions ligger kun to km fra hinanden. Begge Northside Derby-hold er blandt de mest succesrige irske hold nogensinde. Rivaliseringen mellem de to nåede et højdepunkt i begyndelsen af det 21. århundrede, hvor de to rivaler skiftedes til at vinde titlen i seks sæsoner i træk.

Tirsdag den 26. september

Schweiz - Super League

FC Zürich vs. Grasshopper Zürich

Zürcher Derby (Zürich Derby)

Zürich er den største by i Schweiz. Hele byområdet er hjemsted for 1,8 millioner indbyggere samt to store fodboldklubber. Grasshopper Zürich er den klub, der har vundet flest schweiziske titler med 27. FC Zürich har vundet ligaen 13 gange. De to hold deler Letzigrund-stadionet med plads til over 26.000 tilskuere. Det bliver derfor en spændende opgave for den danske FC Zürich-træner Bo Henriksen.

Onsdag den 27. september

Serbien - Super League

Partizan Beograd vs. Crvena Zvezda Beograd

Večiti derbi (Evigt derby)

Partizan og Crvena Zvezda, to klubber fra Beograd, Serbiens hovedstad, er blandt de mest succesfulde klubber i hele det tidligere Jugoslavien. Crvena Zvezda har 34 titler (herunder 19 jugoslaviske titler). Partizan har vundet ligaen i 27 udgaver (11 gange i den jugoslaviske æra).

Polen - Puchar Polski (den polske pokalturnering)

GKS Katowice vs. Gornik Zabrze

Slaski Klasyk (Schlesisk klassiker)

Gornik Zabrze besejrede Ruch Chorzow i det store schlesiske derby i fredags. Og i næste uge skal de møde endnu en lokal rival. De skal spille mod GKS Katowice fra den næstbedste række i den nationale pokalturnering. Sidste års opgør i samme turnering blev vundet af Gornik med 2-1. Begge mål blev scoret af Lukas Podolski, den største stjerne på Gornik Zabrze-holdet.