Danmark får chance for EM-revanche mod onde ånder fra 2021: Her er Danmarks EM-pulje

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Danmark får chance for EM-revanche mod onde ånder fra 2021: Her er Danmarks EM-pulje

Lørdag aften blev Kasper Hjulmands danske tropper sendt i gruppe C til EM 2024, hvor blandt andre Harry Kane og England venter.
Lørdag aften blev Kasper Hjulmands danske tropper sendt i gruppe C til EM 2024, hvor blandt andre Harry Kane og England venter.Profimedia
Danmark blev lørdag aften smidt i samme gruppe som England, Slovenien og Serbien, da der blev trukket lod til gruppespillet til det forestående EM 2024 i Tyskland.

Lørdag aften fik Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst vished om, hvilke mandskaber der venter det danske landshold ved den forestående EM-slutrunde i Tyskland. Således blev der i Hamborg trukket lod til gruppespillet. 

Og det var med et dansk landshold i andet seedningslag sammen med Ungarn, Tyrkiet, Rumænien, Albanien og Østrig, som altså alle på forhånd var afskrevet som mulige modstandere for Danmark. I stedet blev det til en gruppe med England, Slovenien og Serbien for Hjulmand og Co. 

Samtidig lægger det nu altså fast, at Danmark skal spille sine gruppespilskamp på MHPArena i Stuttgart, Waldstadion i Frankfurt og Allianz Arena i München.

Første modstander bliver Slovenien, som Danmark møder søndag 16. juni i Stuttgart, før England venter torsdag 20. juni i Frankfurt og tredje og sidste gruppespilskamp bliver altså mod Serbien, som for Hjulmand og Co. venter tirsdag 25. juni i München.

Mulighed for EM-revanche mod Southgate og Co.

Således blev England altså danskernes modstander fra første seedningslag. Dermed er der også lagt op til revanche for Hjulmand og Co. Det var nemlig englænderne, der i 2021 gjorde det af med Danmark i den ellers så euforiske EM-slutrunde, der tog Danmark hele vejen til semifinalen, hvor englænderne altså vandt med 2-1 på Wembley. 

Det er i det hele taget et ganske historisk møde, for 27 gange tidligere er Danmark og England tørnet sammen i landsholdsregi, tre af disse endda ved slutrunder, hvoraf de to har været EM-slutrunder. Senest altså ved det føromtalte EM i 2021, men til gengæld var det lige netop England, som Danmark i 1992 åbnede gruppespillet mod på Malmö Stadion med et 0-0-remis, før Danmark gik hele vejen.  

Overordnet set er det dog englænderne, der har haft overtaget mod Danmark, for i de 27 indbyrdes møder er det blevet til 15 engelske sejre, fem uafgjorte og syv sejre til Danmark. 

Selvom englændernes kvalgruppe på papiret så udfordrende ud, så tonsede Gareth Southgates tropper nemt gennem kvalifikationen og sluttede seks point foran nummer to, blandt andet på grund af to revancherende sejre over Italien. Det blev dog alligevel til pointtab mod både Ukraine og Nordmakedonien.

Sådan ser Danmarks gruppe ved EM 2024 ud.
Sådan ser Danmarks gruppe ved EM 2024 ud.Flashscore

De spiselige slovenere

Fra tredje seedningslag venter som bekendt Slovenien. En efterhånden velkendt modstander for danskerne, selvom det historisk set ikke er blevet til voldsomt mange møder med den relativt unge nation, der i 1991 erklærede selvstændighed fra et Jugoslavien i opbrud. 

Seks gange har Danmark således mødt Slovenien, ingen af dem i slutrunderegi, for Slovenien ved EM hører til de absolutte sjældenheder. Det er nemlig blot anden gang i historien, at Slovenien har formået at kvalificere sig, efter de i 2000 også deltog ved EM i Holland og Belgien. 

I de seks indbyrdes opgør har Danmark dog et suverænt overtag med fem sejre og en enkelt uafgjort, der dog faldt i den netop forgangne EM-kval, hvor det til gengæld blev til en 2-1-sejr hjemme i Parken over det slovenske mandskab.

Med danskernes overraskende nederlag i Kasakhstan så førstepladsen i gruppe H ellers længe ud til at være et åbent spørgsmål, men med Danmarks føromtalte sejr i Parken over Slovenien i næstsidste spillerunde sikrede Kasper Hjulmands tropper sig som bekendt førstepladsen. Slovenien er dog ikke desto mindre EM-klar med en 2-1-sejr over Kasakhstan og deltager for første gang i 24 år ved en EM-slutrunde.

Danmark åbner deres EM med nok et opgør mod Slovenien, som også var modstander to gange i kvalifikationen.
Danmark åbner deres EM med nok et opgør mod Slovenien, som også var modstander to gange i kvalifikationen.Flashscore

Serberne i Danmarks hule hånd

Og sidst må Hjulmand altså forberede sig på Serbien fra fjerde og sidste seedningslag. Et mandskab som Danmark har haft i sine hule hånd siden det jugoslaviske opbrud i 90erne og 00erne. Dengang det var Jugoslavien, Danmark var oppe imod, gik det helt forfærdeligt for danskerne, lige indtil det ved EM i 1984 vendte totalt med en dominerende dansk 5-0-sejr med Frank Arnesen som dobbelt målscorer på Stade de Gerland. 

Indtil da havde det ellers været lutter nederlag mod Jugoslavien, men siden da har Danmark vundet rub og stub mod først Jugoslavien og sidenhen altså også Serbien, der af FIFA og UEFA har fået videreført de jugoslaviske resultater.

Siden Jugoslaviens sammenbrud har Danmark mødt serberne tre gange, og alle tre er blevet til danske sejre, senest i marts 2022, hvor det blev til en sikker 3-0-sejr for Kasper Hjulmand og Co. Aldrig har de dog mødt serberne i EM-regi.

For det er nemlig første gang i historien, at Serbien deltager ved EM under netop dét navn; Serbien. Ikke siden 2000 har serberne været med til EM, dengang stadig under navnet Jugoslavien, men der var spænding indtil allersidste spillerunde, hvor et montenegrinsk nederlag i Ungarn og et uafgjort serbisk resultat hjemme mod Bulgarien sendte Dragan Stojković’ mandskab til EM.