Tallene er på danskernes side: Se de vigtigste statistikker op til Danmarks første VM-kamp

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tallene er på danskernes side: Se de vigtigste statistikker op til Danmarks første VM-kamp

Simon Kjær er med sine 121 landskampe den mest erfarne spiller mellem det danske og det tunesiske landshold.
Simon Kjær er med sine 121 landskampe den mest erfarne spiller mellem det danske og det tunesiske landshold.Profimedia
Danmark har stort set alle statistikkerne på sin side forud for gruppespillets første kamp mod Tunesien.

Måske har Danmark ikke så meget erfaring med Tunesien, som de danske landsholdsherrer kun har mødt to gange i historien, senest for 20 år siden i en venskabskamp. 

Derfor er det svært at opstille nogen brugbar head-to-head statistik mellem Danmark og det nordafrikanske hold, for den slutter ved to sejre til Danmark ud af to mulige. 

Der er heldigvis en masse andre tal og statistikker, der kan graves frem i forsøget på at fastslå, hvorfor Danmark er suveræne favoritter hos bookmakerne til tirsdagens opgør mod Jalel Kadris tunesiske mandskab

Flashscore News har fundet de vigtigste frem, og der er både historiske data og dugfriske tal på menuen. 

Dårlige tunesiske VM-erfaringer

Kigger man på de to nationers historie med første runde i verdensmesterskabernes gruppespil, er det to vidt forskellige historier. For både danskernes og tunesernes vedkommende gør det sig dog gældende, at det er sjette gang, deres respektive landshold er afsted til VM. 

Men tuneserne har meget dårlige erfaringer, særligt fra åbningskampene. Tunesien åbnede ellers VM-kontoen på fuldkommen forrygende vis, otte år før det overhovedet lykkedes for Danmark, at komme til VM. For i 1978 spillede Tunesien sin allerførste VM-kamp som selvstændig nation, og her blev det faktisk til en flot 3-1 sejr mod Mexico. Men det er også den eneste gang, Tunesien har vundet deres første gruppespilskamp ved en VM-slutrunde. Siden har de tabt tre og spillet uafgjort en enkelt gang - og det var mod upåagtede Saudi Arabien i Tyskland i 2006. 

I det hele taget har Tunesien en ganske jammerlig VM-historik. Efter sejren mod Mexico i 1978 skulle der nemlig gå 40 år, før man igen vandt en VM-kamp. Og det var faktisk tunesernes seneste kamp ved VM, da man i tredje runde af gruppespillet slog Panama i 2018. Begge tunesiske sejre i VM-regi er altså kommet med mellemamerikanske modstandere, og aldrig nogensinde har Tunesien slået en europæisk modstander ved VM. Godt nok har de tre gange spillet uafgjort med et europæisk land, men det er 20 år siden, det seneste skete, da Tunesien fik et point mod Belgien i 2002. 

Ud af i alt ti VM-point er kun tre af dem altså hentet mod europæiske modstandere. Alt i alt har Tunesien kun vundet 13 procent af sine kampe ved VM. To sejre, fire uafgjorte, ni nederlag. En samlet målscore på 13 mål for, 25 mål imod betyder, at tuneserne oftere har skullet hente bolden i eget net, end de har kunnet fejre en scoring. 

Danskerne gode i gruppespillet

Som skrevet er det en helt anden historie for Danmark. Særligt i gruppespillet. For mens Tunesien altså aldrig er gået videre fra gruppespillet, så er det kun sket én gang før, at Danmark ikke kom ud af gruppespillet. Det var i 2010, hvilket også er den eneste gang, at Danmark tabt sin første kamp i gruppespillet. 

For ellers plejer danskerne faktisk at have ret godt styr på gruppespillets første kamp. I de andre fire førsterundekampe har Danmark vundet rub og stub. For fire år siden var det Peru, der blev besejret i Danmarks første kamp ved VM-slutrunden, mens det tidligere også er blevet til sejre over Uruguay, Saudi Arabien og Skotland. 

Mens det er blevet til fire sejre i fem danske førsterundekampe, så er fire også det antal gange, danskerne har stået overfor afrikanske modstandere ved VM. Og ingen af gangene har Danmark tabt. To gange er der blevet spillet uafgjort, mod Sydafrika og Senegal, og to gange er det blevet til sejre, mod Nigeria og mod Cameroun. 

I det store hele har Danmark bare en noget bedre VM-historie end Tunesien. Med ni sejre, fem uafgjorte og seks nederlag har danskerne således en succesrate på 45 procent ved VM. I gruppespillet har Danmark skaffet 1,87 point per kamp sammenlignet med tunesernes 0,67 point per kamp. 

Og kun to gange i Danmarks 20 VM-kampe er det blevet til nederlag mod ikke-europæiske modstandere. Den ene var i den katastrofale gruppefinale mod Japan i 2010 - og den anden var såmænd et hæderligt 2-3 nederlag mod selveste Brasilien i kvartfinalen i 1998. 

Mens Simon Kjær er den mest erfarne spiller på det danske landshold, så står Jens Stryger Larsen overfor landskamp nummer 50, næste gang han kommer på banen.
Mens Simon Kjær er den mest erfarne spiller på det danske landshold, så står Jens Stryger Larsen overfor landskamp nummer 50, næste gang han kommer på banen.AFP

Generelt glade for afrikanske modstandere

Zoomer vi ud fra VM-sammenhæng og kigger på dansk landsholdsfodbold i det hele taget, har danskerne set over en bred kam gode erfaringer med afrikanske modstandere. Ud af 21 opgør mod afrikanske nationer, er det kun blevet til tre nederlag. Alle tre var venskabskampe, to af dem på afrikansk grund. 

Med en målscore på 39-19 i de 21 kampe, har danskerne da også i det store billede domineret mod afrikanske modstandere. Ud af de 21 kampe mod afrikanske nationer er det altså blevet til 13 sejre og fem uafgjort foruden de tre nederlag. Det vil altså sige, at Danmark har vundet hele 62 procent af sine kampe mod landshold fra Afrika. 

Endnu bedre ser det ud, hvis man zoomer ind på Maghreb-regionen, der foruden Tunesien også tæller Marokko, Algeriet, Mauretanien og Libyen - og det omstridte Vestsahara, men det er næppe nødvendigt at tælle med i fodboldmæssig forstand. For i fire opgør mod landshold fra disse nationer er det simpelthen blevet til tre sejre ud af fire mulige. En sejrsrate på 75 procent. 

Kun en enkelt uafgjort mod Algeriet er det blevet til, og det er ganske mange år siden, i 1989. Derudover har man altså slået Marokko én gang og Tunesien to gange. 

Danskere med store minutter i benene

Kigger vi lidt væk fra det historiske, og i stedet fokuserer på de to hold, der rent faktisk skal kæmpe om tre point tirsdag, så er tallene absolut også på danskernes side. 

De to mandskaber er faktisk ret godt matchet, hvis man kigger på landsholdserfaring. Der er 1.004 landskampe og 138 mål fordelt ud på de 26 danskere, mens der er 985 landskampe og 105 mål fordelt ud på tuneserne. Syv tunesere har rundet 50 landskampe, otte danskere har rundet 50. Begge hold har en spiller på tærsklen til de 50, Ellyes Skhiri på 49 hos tuneserne, Jens Stryger Larsen på 49 hos danskerne. 

Gennemsnitsalderen på holdene er også bemærkelsesværdigt lige. Men hvis vi så kigger på, hvor spillerne til daglig spiller fodbold, så har danskerne på papiret en klar fordel.

For på det tunesiske mandskab er der altså blot fire spillere, der spiller i en af de fem store europæiske ligaer. To i Ligue 1, én i Serie A og én i Bundesligaen. Tilsammen har de fire spillet 4.299 minutter i ligaregi, hvor de har scoret sammenlagt to mål og lavet to oplæg.

Helt, helt anderledes er situationen på det danske landshold. Her er der faktisk kun seks spillere, der ikke spiller i en af top fem ligaerne. De resterende 20 spiller alle i en af de fem store ligaer, og sammenlagt har de spillet hele 14.701 minutter med 20 mål og 14 assists til følge. 

Alt i alt må danskerne altså siges at have både historien på sin side, såvel som minutterne fra de store ligaer. Derfor er danskerne da også klare favoritter til tirsdagens opgør, der sparkes i gang klokken 14 dansk tid.