Tømmermænd i Frankrig? Lørdagens modstandere har ofte haft svært ved kamp nummer to

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tømmermænd i Frankrig? Lørdagens modstandere har ofte haft svært ved kamp nummer to

Tidligere på året leverede Danmark et flot comeback mod Frankrig, ansporet af to scoringer fra Andreas Cornelius.
Tidligere på året leverede Danmark et flot comeback mod Frankrig, ansporet af to scoringer fra Andreas Cornelius.Profimedia
Forud for lørdagens svære opgør mod mægtige Frankrig er Flashscore News dykket i historiebøgerne og har kigget på statistikkerne for de to hold. Måske lidt overraskende har Frankrig traditionelt haft det rigtig svært i kamp to.

I første spillerunde af årets VM-gruppespil, lignede Didier Deschamps’ mandskab ikke et hold, der i den seneste udgave af Nations League med hiv og sving undgik nedrykning.

Nuvel, hjulene skulle lige løbes i gang for de forsvarende verdensmestre, der kom bagud mod de gulklædte fodboldkænguruer, men derfra gik det så også som smut for Deschamps og Co. De endte nemlig med at vinde en overbevisende 4-1-sejr.

Anderledes usikkert så det ud for Danmark i deres gruppeåbner mod Tunesien. Kasper Hjulmands danske fodboldherrer fik aldrig rigtig sat spillet ordentligt sammen, tuneserne var tæt på at score i første halvleg – faktisk fik OB’s Issam Jebali sendt kuglen i nettet, men han var heldigvis for danskerne offside – og måtte gå fra banen med en lidt skuffende uafgjort.

Dykker man ned i historiebøgerne er der dog måske grund til at være optimistisk forud for lørdagens svære opgør mod de franske verdensstjerner. Franskmændene har nemlig ofte haft det svært med gruppespilskamp nummer to ved VM – og det har Danmark ikke.

Kun vundet en tredjedel

Det er gang nummer 16, at det franske landshold er med ved en VM-slutrunde. I mange år var en tredjeplads det bedste franske resultat, indtil man på hjemmebane i 1998 tog trofæet ved at slå selveste Brasilien i finalen.

Kigger man på de udgaver af VM, der har inkluderet gruppespil med fireholdsgrupper, så afslører historiebøgerne dog, at franskmændene til tider har haft svært ved at præstere i kamp nummer to – også når de har vundet kamp nummer et.

For kun fire gange ud af 12 mulige – de resterende VM-slutrunder har været uden gruppespil eller med treholdsgrupper – har Frankrig faktisk vundet den midterste gruppespilskamp ved VM. Desværre for Danmark er to af gangene så godt nok i de seneste to VM-udgaver, men selv i 2018 havde franskmændene det svært i kamp nummer to.

Her blev det til en smal sejr på 1-0 over Peru, efter man i første runde havde slået lige netop Australien, ligesom det er i tilfældet i Qatar i år.

Til gengæld har franskmændene tabt flere af gruppespillets midterkampe, end de har vundet, med fem nederlag i disse 12 opgør. Fire af dem kom så ganske givet i de første fire kvalificerede VM-udgaver; 1930, 1958, 1966 og 1978.

Men mellem 2002 og 2010 havde franskmændene også problemer. Både med kamp nummer et og kamp nummer to i gruppespillet. I 2002, hvor Frankrig var i gruppe med Danmark og ikke gik videre, spillede man uafgjort mod det uruguayanske mandskab, som Jon Dahl Thomasson havde fået skovlen under. I 2006 spillede franskmændene uafgjort med Sydkorea, og i 2010 tabte de sågar til Mexico.

Sammenlagt har Frankrig vundet disse midterkampe ved VM-gruppespil med sammenlagt 20-15 – men det skyldes i allerhøjeste grad to storsejre mod henholdsvis Kuwait i 1982 på 4-1 og Saudi Arabien i 1998 på 4-0. Ser man bort fra disse spiller Frankrig meget, meget tætte kampe.

Aldrig tabt i kamp to

Danmark kommer omvendt til opgøret med fantastisk gode erfaringer med kamp nummer to rent historisk. Der har godt nok ikke været nær så mange af dem for Danmark gennem historien, som det er tilfældet for Frankrig.

Men faktisk har Danmark aldrig tabt gruppespillets kamp to. To gange er det blevet til sejre, tre gange er det blevet til uafgjorte. Sejrene er faldet mod Uruguay, i 1986, og mod Cameroun, i 2010.

Selv i den forfærdelige 2010-slutrunde, hvor Danmark lagde ud med et nederlag til Holland og efterfølgende røg ud i gruppefinalen med et nederlag til Japan, lykkedes det altså for Danmark, dengang under ledelse af Morten Olsen, at slå Cameroun i kamp to.

Der er desuden gode chancer for et målfattigt opgør, hvis den danske VM-historie er nogen indikator. I 1986 kørte Preben Elkjær og Co. godt nok Uruguay over med 6-1 i gruppespillets kamp nummer to, men derudover har det været noget fattigt med mål i disse kampe.

Kun én gang foruden storsejren mod Uruguay er der blevet scoret flere end to mål i disse kampe – og det var i netop føromtalte sejr mod Cameroun.

Ingen slutrundenederlag længe

Mens Danmark havde meget, meget få erfaringer med det tunesiske mandskab – erfaringer der velsagtens begrænsede sig til enkelte sammenstød mellem individuelle spillere på klubplan – så er historien en helt anden med Frankrig.

To gange i år har Danmark mødt Frankrig. Og begge gange har Danmark sejret. I de to Nations League opgør i 2022 mellem Danmark og Frankrig er det således blevet til en sammenlagt 4-1 sejr for de danske landsholdsherrer.

I det hele taget har de to nationer ofte stødt panderne sammen igennem historien. 18 gange har Danmark mødt Frankrig. To af gangene var ganske givet i 1908, hvor Danmark deltog ved OL i London. Her tildelte danskerne i øvrigt Frankrig deres største nederlag i historien. 17-1 tabte franskmændene, i en kamp hvor Sophus ’Krølben’ Nielsen scorede intet mindre end 10 gange.

Hvis vi lige pakker disse efterhånden antikke opgør væk, så ser det dog stadig ret så fint ud for Danmark taget størrelsesforholdet mellem de to nationer i betragtning.

For i så fald står Danmark stadig med seks sejre ud af 16 mulige kampe. Siden 1973 har de to mandskaber nemlig mødt hinanden ganske ofte, og det har generelt været nogle tætte kampe. Kun én gang er en kamp blevet vundet med tre eller flere mål, og det var ved EM i Belgien og Holland i 2000, hvor Thierry Henry brændte banen af overfor en prisgivet Søren Colding på Jan Breydel Stadion i Brugge.

Og det er faktisk sidste gang, at Danmark har tabt til Frankrig i en turneringskamp. For siden da blev det til en 2-0-sejr i Sydkorea i 2002, et 0-0-remis i Moskva i 2018, og så to sejre mod franskmændene på første ude- og så hjemmebane i Nations League.

Det vil altså sige, at danskerne går ind til lørdagens opgør med mere end 20 år som ubesejret mod franskmændene i turneringskampe.

Lørdagens opgør sparkes i gang klokken 17.