Vingegaard taber tid til Pogacar på vulkanafslutning, men holder fast i den gule trøje

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Vingegaard taber tid til Pogacar på vulkanafslutning, men holder fast i den gule trøje
Opdateret
Pogacar kører over målstregem med tungen halvt ude af halsen og "Vingen" på baghjul.
Pogacar kører over målstregem med tungen halvt ude af halsen og "Vingen" på baghjul.AFP
Efter en heftig afslutning, hvor Tadej Pogacar forsøgte at æde de 25 sekunder op til Jonas Vingegaard, endte det med et tab på otte sekunder for danskeren, der dermed fortsat er i front for Tour de France. Canadiske Michael Woods (Israel-Premier Tech) vandt etapen efter at have overhalet en helt udkørt Matteo Jorgenson blot 500 meter fra målstregen.

Det blev ikke den helt afsindige duel mellem Pogacar og Vingegaard op af vulkanen Puy de Dôme, men ikke desto mindre er spændingen intakt i verdens største cykelløb, hvor den forsvarende, danske vinder nu har et forspring på blot 17 sekunder inden mandagens hviledag.

Tour de Frances 9. etape sluttede med 13 kilometers kørsel op ad vulkanen Puy de Dôme, og her kørte Woods alene til mål, efter at han 450 meter før mål indhentede Matteo Jorgenson (Movistar).

Den 36-årige canadier var en del af et udbrud på 14 ryttere, der tidligt fik lov at stikke afsted og opbygge et forspring på mere end 16 minutter, da det var på sit højeste.

Ingen af udbryderne var en trussel i klassementet, så det stod efterhånden klart, at der ville blive ét løb om etapesejren og ét om klassementet.

Matteo Jorgenson (Movistar) var gået solo allerede inden bunden af Puy de Dôme, men 450 meter før stregen blev han indhentet og sat eftertrykkeligt af Woods, der kom blæsende bagfra.

Jorgenson blev også overhalet af både Pierre Latour (TotalEnergies) og Matej Mohorič (Bahrian-Victorius). Jonas Gregaard (Uno-X) var eneste dansker i udbruddet. Han kom i mål som nummer otte.

I favoritfeltet blev der op ad vulkanen skilt mange udfordrere fra, inden Pogacar satte et angreb ind og fik skabt et hul til Vingegaard, efter at danskeren i første omgang forsøgte at hænge på.

Vingegaard fandt dog et fint tråd og begrænsede skaden. Duellanterne kom i mål som henholdsvis nummer 13 og 14. I det samlede klassement har Vingegaard nu 17 sekunder ned til sloveneren.

En helt most Vingegaard kører mod stregen på toppen af Puy de Dôme
En helt most Vingegaard kører mod stregen på toppen af Puy de DômeAFP

Afstand voksede fra førerparret til resten af rytterne i klassementet

Til gengæld voksede afstanden til resten. Jai Hindley (Bora) er 2 minutter og 40 sekunder efter danskeren på den samlede tredjeplads.

En stor gruppe på 14 ryttere kom afsted fra etapens start. I gruppen sad Jonas Gregaard som eneste dansker.

Mads Pedersen og Kasper Asgreen prøvede efterfølgende at mindske afstanden til frontgruppen, så henholdsvis Mattias Skjelmose og Julian Alaphilippe kunne komme indenfor rækkevidde af at kunne springe op til udbryderne på egen hånd.

Men det lykkedes ikke, og da Skjelmose forsøgte sig med et angreb senere, fik han Alberto Bettiol med som dødvægt og opgav sit forsøg. Bettiol havde Neilson Powless (EF) oppe i frontgruppen og skulle bare bremse af.

Skjelmoses forsøg blev et af de sidste fra feltet, før det slog helt op i banen og lod 14-mands-gruppen sejle væk. Med 109 km til mål havde det fået over ti minutters forspring.

Med godt 60 kilometer igen indledte frontgruppen en ren angrebsfest, og forspringet til feltet af samme årsag voksede til mere end 16 minutter, inden Jorgenson ramte bunden af Puy de Dome og tog hul på sit forgæves forsøg på at vinde etapen.

Opdateret klassement efter 9. etape

1.Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).2.Tadej Pogacar (UAE Emirates), 17 sekunder efter.

3. Jai Hindley (Bora), 2.40 minut.

4..Carlos Rodriguez (Ineos), 4.22.

5. Adam Yates (UAE Emirates), 4.39.

6. Simon Yates (Jayco), 4.44.

7. Tom Pidcock (Ineos), 5.26.

8. David Gaudu (FDJ), 6.01.

9. Sepp Kuss (Jumbo–Visma), 6.45.

10.Romain Bardet (DSM), 6.58.