Vingegaard hentede bonussekunder i baskisk åbningsetape: Brite sejrede endelig igen

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Vingegaard hentede bonussekunder i baskisk åbningsetape: Brite sejrede endelig igen

Jonas Vingegaard skal i denne uge forsøge at forbedre sin andenplads fra Baskerlandet Rundt i 2021.
Jonas Vingegaard skal i denne uge forsøge at forbedre sin andenplads fra Baskerlandet Rundt i 2021.Profimedia
Både Jonas Vingegaard og Mattias Skjelmose viste tænder på mandagens etape af Baskerlandet Rundt, den første af i alt seks i den cykelgale spanske region. Her vandt INEOS Grenadiers' alsidige brite Ethan Hayter endelig på ny, da han besejrede blandt andre Skjelmoses spanske holdkammerat Jon Aberasturi i en massespurt.

Mandag blev årets udgave af Baskerlandet Rundt, udgave nummer 62 i historien, skudt i gang med en 165 kilometer lang etape fra Vitoria-Gasteiz til Labastida.

Her endte INEOS Grenadiers’ hurtige brite Ethan Hayter som etapevinder efter en samlet spurt i den baskiske målby, hvor løbets to danske klassementshåb formåede at holde sig fint til.

Der var naturligvis stukket et mindre udbrud afsted fra morgenstunden der, igen, naturligvis fristes man til at sige, bestod udelukkende af spaniere, heraf to baskere. De to baskere, Txomin Juaristi og Jon Barrenetxea fra henholdsvis Euskaltel-Euskadi og Caja Rural-Seguros RGA, havde således fået følgeskab af Team Arkéa Samsics Cristián Rodríguez, men den spanske trio blev indhentet, før det for alvor blev spændende.

Med omtrent 20 kilometer til mål ventede der nemlig en indlagt spurt, og den havde INEOS Grenadiers tilsyneladende udset sig som en oplagt mulighed for at hente lidt sekunder i det samlede klassement, for det var primært det britiske hold, der sørgede for at fange udbruddet, før den indlagte spurt.

Det britiske mandskab fik dog ikke lov at køre spurten uforstyrret, for pludselig dukkede Jonas Vingegaards bomstærke australske holdkammerat på Jumbo-Visma, Rohan Dennis, op som en trold af en æske og kørte et drabeligt tempo på stigningen op mod den indlagte spurt, hvor INEOS’ colombianer Daniel Felipe Martínez dog alligevel tog de tre bonussekunder.

I Paris-Nice satsede UAE Team Emirates’ slovenske superstjerne Tadej Pogačar flere gange på de indlagte spurter til at hente bonussekunder på Jonas Vingegaard – bonussekunder der dog ikke blev nødvendige for slovenere i forhold til at tage den samlede sejr – men danskeren fik øvet sig en smule på disse indlagte spurter, da han snuppede de to sekunder, der var på højkant for en andenplads.

Som feltet nærmede sig finalen, forsøgte INEOS Grenadiers igen at tage styringen, men fik hård kamp af Soudal-Quick Step, der med schweiziske Mauro Schmid og italienske Andrea Bagioli sad med to gode kort på hånden.

Det blev dog som bekendt 24-årige britiske Ethan Hayter, der løb med sejren efter en længere sejrstørke. Den alsidige brite havde således ikke vundet, siden at han i august 2022 sluttede som samlet vinder af Polen Rundt, men mandag fik det store talent altså hul på bylden med sin professionelle sejr nummer 17 i karrieren.

Både Jonas Vingegaard og landsmand Mattias Skjelmose holdt sig fint til i finalen og begge blev således noteret for samme tid som mandagens vinder. Skjelmose kørte sig ind i top-10 med en niendeplads, mens Skjelmoses spanske holdkammerat på Trek-Segafredo, Jon Aberasturi, snuppede tredjepladsen efter føromtalte Mauro Schmid, der tog andenpladsen.

Med 10 bonussekunder på stregen er Ethan Hayter i førertrøjen, når anden etape løber af stablen tirsdag, mens Jonas Vingegaard med sine to bonussekunder ligger placeret som nummer fem. På anden etape venter 194 kilometer fra Viana til Leitza, hvor rytterne undervejs skal forcere to stigninger i tredje kategori og tre stigninger i anden kategori, den sidste af disse med top blot fem kilometer før mål.

I alt venter der rytterne seks etaper i Baskerlandet, hvor Jonas Vingegaard tidligere har hentet et topresultat. I 2021 blev det således til en andenplads, kun overgået af holdkammerat Primož Roglič. Løbet er aldrig blevet vundet af en dansker, men også Rolf Sørensen kørte sig, ligesom Vingegaard, til en andenplads, da han i 1993 kun blev overgået af schweiziske Tony Rominger.