Skjelmose leverer topresultat i Baskerlandet: Lynhurtig colombianer sejrer

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Skjelmose leverer topresultat i Baskerlandet: Lynhurtig colombianer sejrer

Både Mattias Skjelmose (i blåt) og Jonas Vingegaard (i gult) var særdeles aktive i finalen af fredagens etape af Baskerlandet Rundt.
Både Mattias Skjelmose (i blåt) og Jonas Vingegaard (i gult) var særdeles aktive i finalen af fredagens etape af Baskerlandet Rundt. Profimedia
Ingen kunne hamle op med Sergio Higuita på de afsluttende hundrede meter af fredagens etape i Baskerlandet Rundt, men 22-årige danske Mattias Skjelmose kom ganske tæt på. Danskeren kravlede med en flot præstation samtidig højere op i det samlede klassement, der fortsat føres af landsmand Jonas Vingegaard.

På femte og næstsidste etape af årets Baskerlandet Rundt, var der igen masser af dansk involvering undervejs på de 164 kuperede kilometer i bakkerne nord for den baskiske by Amorebieta-Etxano, i øvrigt hjemby for den nu pensionerede cykelrytter Beñat Intxausti.

Trek-Segafredos 22-årige danske stortalent Mattias Skjelmose fik således blandet sig i spurten om sejren, der skulle afgøres mellem 22 ryttere i et stærkt reduceret favoritfelt, men danskeren kunne ikke hamle op med Bora-Hansgrohes 25-årige colombianer Sergio Higuita, der vandt for 10. gang i karrieren.

Der ventede flere såkaldte rampas, korte men ekstremt stejle stigninger, på de afsluttende kilometer, og på den sidste af dem, forsøgte et par ryttere sig med angreb, herunder AG2R Citroën Teams stærke østriger Felix Gall, men også løbets førende rytter, Jonas Vingegaard, var aktiv forrest i feltet.

Ingen fik dog revet sig fri, men til gengæld blev flere af feltets allerhurtigste ryttere sat, blandt andet INEOS Grenadiers’ britiske Ethan Hayter og Movistar Teams basker Alex Aranburu. Blandt de forreste forsøgte særligt Soudal-Quick Step og Movistar Team at køre sig i position til at vinde spurten, men begge mandskaber blev altså snydt.

For da eksplosive Sergio Higuita rejste sig og trådte an, var der ingen, der kunne følge den vævre colombianers acceleration, men tættest på kom altså Soudal-Quick Steps italiener Andrea Bagioli og føromtalte danske Mattias Skjelmose, der tog henholdsvis anden og tredjepladsen.

I løbet af etapen fik Mattias Skjelmose også samlet to bonussekunder op i en indlagt spurt, hvorfor danskeren rykker op på tredjepladsen i den samlede stilling. Også Jonas Vingegaard fik på ny øvet sig i at spurte, og Jumbo-Visma-stjernen stjal således endnu et sekund på nærmeste forfølger, Mikel Landa, der nu er 13 sekunder efter den forsvarende danske Tour de France-vinder.

Lørdag venter sjette og sidste etape, der traditionen tro køres omkring Eibar. Hvor man ofte har sluttet på toppen af Arrate-bjerget via den benhårde Usartza-stigning, så bliver det dog ikke tilfældet på lørdagens etape, hvor der i stedet venter tre første kategori-stigninger undervejs og en stigning i tredje kategori med top 13 kilometer før målstregen.

Skulle det lykkedes for Jonas Vingegaard at holde fast i sin gule førertrøje, vil det være den første danske samlede sejr i Baskerlandet Rundt nogensinde. To gange tidligere er en dansker sluttet som nummer to, første gang i 1993, hvor den schweiziske etapeløbsspecialist Tony Rominger slog Rolf Sørensen.

Jonas Vingegaard er også selv blevet nummer to tidligere, da kun danskeren slovenske holdkammerat Primož Roglič var hurtigere i 2021. På fredagens etape kom Vingegaard i mål som nummer 10 i samme tid som den colombiaske etapevinder.