Fantastiske færinger og portugisisk vidunderbarn: Hold øje med disse talenter til EM

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fantastiske færinger og portugisisk vidunderbarn: Hold øje med disse talenter til EM

Francisco 'Kiko' Costa og Elias Ellefsen à Skipagøtu betragtes som to af håndboldens allerstørste talenter.
Francisco 'Kiko' Costa og Elias Ellefsen à Skipagøtu betragtes som to af håndboldens allerstørste talenter.Frank Molter/DPA/DPA Picture-Alliance via AFP
Hvilke talenter skal man holde øje med, når EM i håndbold i løbet af januar løber af stablen i Tyskland? Foruden en perlerække af færøske talenter, bør man også holde et skarpt øje med blandt andet en kroatisk målvogter og en georgisk scoringsmaskine.

Når årets europamesterskaber i håndbold afvikles i Tyskland, er det naturligvis en kærkommen lejlighed til at nyde spillere som Mathias Gidsel, Dika Mem, Jim Gottfridsson og Sander Sagosen. The usual suspects, så at sige, de helt store profiler, der forventes at kunne afgøre det hele til syvende og sidst. 

Men det er samtidig også en mulighed for, at nogle af morgendagens stjerner kan vise sig frem. Der er mange om buddet: Der er eksempelvis alene udtaget mere end to håndfulde teenagere til turneringen, men herunder kommer i stedet bare én håndfuld bud på spillere, som man bør holde øje med ved årets EM-slutrunde.

Den færøske treenighed 

Det gav genlyd, da Færøerne med danske Peter Bredsdorff-Larsen i spidsen kvalificerede sig til årets europamesterskaber. 

Den lille øgruppe, der er en del af det danske rigsfællesskab med delvist selvstyre, har omtrent lige så mange indbyggere som Hvidovre og er nu altså for første gang i historien repræsenteret ved en stor håndboldslutrunde. 

Succesen er dog langt fra tilfældig og bygger blandt andet på et fænomenalt flot talentarbejde, der også trækker tråde til Danmark og især det berømte håndboldakademi SHEA i Skanderborg.

Her har to af Færøernes måske tre største stjerner nemlig været forbi. For blandt de spillere, Bredsdorff-Larsen særligt vil sætte sin lid til, er tre særdeles unge herrer. 

Elias Ellefsen à Skipagøtu, Hákun West av Teigum og Óli Mittún. Henholdsvis 21, 21 og 19 år gamle med dagligdag i henholdsvis storklubberne THW Kiel og Füchse Berlin samt svenske IK Sävehof. Både Ellefsen à Skipagøtu og West av Teigum var således forbi Skanderborg, før de indtog hver sin storklub syd for grænsen. Mens førstnævnte rejste videre før debuten på førsteholdet, så nåede sidstnævnte flere sæsoner i den bedste danske række, før han blev udset som den langsigtede erstatning for ingen ringere end Hans Lindberg i Berlin. 

Da den svenske håndboldskribent Johan Flinck i januar 2023 satte navn på håndboldens 12 største talenter, var både Ellefsen à Skipagøtu og Mittún, der er fætre, at finde på listen. Dengang var de tilmed også holdkammerat i Sävehof, hvor Ellefsen à Skipagøtu i 2021 var med til at vinde det svenske mesterskab, før han sæsonen efter blev kåret som ligaens bedste spiller. 

Nu har Mittún overtaget i Sävehof, i indeværende sæson har den 19-årige scoret 70 ligamål i 15 kampe, mens Ellefsen à Skipagøtu er godt i gang med at indtage Bundesligaen hos THW Kiel, ligesom den unge færing allerede har scoret 33 mål i Champions League for den nordtyske storklub. 

Nok har West av Teigum haft lidt sværere ved at finde fodfæste i Berlin, men den 21-årige blev færingernes topscorer i kvalifikationen, hvor de tre spillere tilsammen scorede 90 af Færøernes 164 mål. Hold øje med Bredsdorff-Larsens talentfulde treenighed, for alle tre kan være store profiler på håndboldscenen i det kommende årti.

Brødrene Costa

Hvis der er nogen, der tegner en hel håndboldnations optimistiske fremtid, så er det formentlig 18-årige Francisco 'Kiko' Costa. Den 18-årige portugiser betragtes som det måske allerstørste talent i verden. I hvert fald var der ingen højere på listen, da Aftonbladet i 2023 kårede de største håndboldtalenter. 

På klubplan gør Kiko Costa sig fortsat hjemme i Portugal hos Sporting CP, hvor han som 16-årig ankom fra rivalerne fra FC Porto og straks gjorde sig bemærket med utrolige 61 scoringer i European League, hvilket Costa fulgte op på i sin anden sæson med endnu mere utrolige 97 scoringer i den næstbedste europæiske klubturnering. 

I denne sæson er den nu 18-årige bagspiller da også kommet fuldkommen fænomenalt fra land i den hjemlige liga, hvor det på kun 15 kampe er blevet til vanvittige 101 scoringer, ligesom han også i føromtalte European League har imponeret med 32 mål. 

Men Kiko Costa er ikke alene om det, hverken på klubplan eller på landsholdet. Træneren i Sporting CP hedder nemlig Ricardo Costa, og han er ikke kun far til Kiko Costa, men også til venstreback Martim Costa, der ligeledes imponerer kæmpestort med sine kun 21 år og også er med i Tyskland. 

De to har tilsammen allerede scoret 83 mål for det portugisiske landshold, og selvom der er andre profilerede navne som Barcelonas Luis Frade og Portos Rui Silva, så vil portugiserne have store forhåbninger og forventninger til brødrene Costa allerede i denne slutrunde. 

Georgisk scoringsmaskine

Der er ingen forventninger til Georgien ved årets europamesterskaber.

Kaukasus-nationen er ligesom Færøerne, Grækenland og Montenegro med som treere fra deres respektive kvalifikationsgrupper, og langt størstedelen af de udtagne spillere hører til dagligt hjemme i mindre klubber i en række europæiske ligaer, hvis ikke i den hjemlige georgiske liga. 

Giorgi Tskhovrebadze med sit så mundrette navn byder på både stor fysik og god teknik.
Giorgi Tskhovrebadze med sit så mundrette navn byder på både stor fysik og god teknik.Profimedia

Og så er der Giorgi Tskhovrebadze. Hvis man ellers ikke kløjes i et forsøg på at udtale den 22-årige bagspillers efternavn, så kan man se frem til lidt af en scoringsmaskine, der er Georgiens ubestridt største navn og en spiller med erfaring fra den franske liga, såvel som nu den tyske Bundesliga.

Tskhovrebadze var således forbi franske Montpellier i starten af karrieren, inden et lejeophold i schweiziske Pfadi Winterthur fulgte, og i sommer gik turen så til VfL Gummersbach, hvor georgieren har fundet sig godt til rette med 61 scoringer i 17 ligakampe hidtil. 

Men det er særligt på landsholdet, at Tskhovrebadze hidtil har vist smagsprøver på talentet med mere end 300 scoringer i end ikke 50 landskampe. Ganske vist ofte mod mindre nationer, end der i Tyskland venter for georgierne, men Tskhovrebadze viste med sin scoring i allersidste sekund i kvalifikationens afsluttende kamp, at han har modet i de afgørende situationer.

Således stod han for den scoring, der sikrede en udebanesejr mod Ungarn og Georgien en adgangsbillet til EM.

Nu er der anderledes meget på spil for modstanderne, end der dengang var for Ungarn, men fanger man en georgisk kamp, bør man først og fremmest holde øje med Tskhovrebadzes store fysik og absolut udmærkede teknik.

Lazarovs tunge arv

Der blæser nye vinde i nordmakedonsk håndbold. Væk er legendariske Kiril Lazarov. I hvert fald fra banen, for i stedet er den efterhånden 43-årige forhenværende topspiller nu cheftræner for det nordmakedonske landshold. Og så er han også cheftræner i klubben RK Alkaloid. 

Modsat klubber som RK Vardar og Eurofarm Pelister er det næppe et klubnavn, der får alt for mange klokker til at ringe, for Alkaloid blev først stiftet i 2021 af det nordmakedonske medicinalfirma af samme navn

Klubben har lynhurtigt indfundet sig i toppen af nordmakedonsk håndbold med en andenplads i seneste sæson, efter de i klubbens allerførste sæson opnåede oprykning til den bedste række. 

Blandt klubbens talentfulde spillere, der altså er under Lazarovs kyndige vejledning, er 20-årige Marko Mitev, der i denne sæson imponerer i European League, hvor det hidtil er blevet til 32 scoringer for den hurtige playmaker. 

Samtidig er Alkaloid gået ubesejret gennem efteråret i den hjemlige liga, 14 sejre ud af 14 mulige, og lynhurtige Mitev  tilspiller sig med sin eminente teknik en mere og mere prominent rolle hos Lazarovs mandskab. 

Mens Nordmakedonien fortsat forsøger at finde fodfæste uden Lazarovs eminente spil på banen - det forventes at Nordmakedonien får mere end bare almindeligt svært ved at gøre sig gældende - så kan turneringen måske give 20-årige Mitev chancen for at vise sig frem på højeste niveau.

Kroatisk målvogtersensation

Der må være noget i vandet i Ljubuški, en lille by i den sydlige og pittoreske del af Bosnien-Hercegovina tæt på de berømte Kravica-vandfald og den kroatiske grænse.

Godt nok er byen på den bosniske side af grænsen, men over 80 procent af befolkningen er etniske kroatere, og det er her at Mirko Alilović, mangeårig kroatisk målvogter, i 1985 blev født. 

Det er også her, at Matej Mandić i 2002 blev født. Den 21-årige målvogter er fætter til MT Melsungen-fløj David Mandić og har fået sig et kæmpestort gennembrud i Kroatien, hvor han til daglig tørner ud for Champions League-klubben RK Zagreb. 

Sammen med jævnaldrende Dominik Kuzmanović forventes Mandić at skulle forsvare det kroatiske mål, og i optakten til turneringen har begge fået store roser med på vejen fra blandt andet den kroatiske legende Domagoj Duvnjak. Og også tometermanden Jakov Gojun, tidligere PSG og Füchse Berlin har rost Mandić til skyerne. 

"Det (Matej, red.) Mandić leverer i målet er virkelig et mirakel," kommer det således ifølge Net.hr fra Gojun, der nu er holdkammerater med Mandić i RK Zagreb, der i denne sæson har leveret flotte resultater i Champions League, ved blandt andet at spille uafgjort med Aalborg Håndbold og den polske storklub Industria Kielce. 

Om vandet i Ljubuški er nok til at hjælpe Kroatien til medaljer i Tyskland er måske tvivlsomt, bookmakerne giver adskillige andre nationer markant bedre chancer, men alt tyder på, at Mandić i de kommende mange år kan blive en af de største målvogterprofiler i Europa.