Fra kantspiller til defensiv stjerne: Marokkos største profil er blevet voksen

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fra kantspiller til defensiv stjerne: Marokkos største profil er blevet voksen

Det bliver landskamp nummer 60 i karrieren for Achraf Hakimi, når Marokko onsdag aften møder Frankrig i VM-semifinalen.
Det bliver landskamp nummer 60 i karrieren for Achraf Hakimi, når Marokko onsdag aften møder Frankrig i VM-semifinalen. Karim Jaafar/AFP
Marokko har taget fodboldverdenen med storm ved årets VM-slutrunde. Ikke så meget for sprudlende, offensivt spil, men mere for deres ekstremt stærke defensiv. Blandt de defensive stjerner er holdets allerstørste profil, Achraf Hakimi. Men PSG-backen har ikke altid ligefrem været kendt for sit forsvarsspil.

Når Marokko og Frankrig onsdag aften mødes i verdensmesterskabernes anden semifinale, er der lagt op til en duel mellem holdkammerater. Kylian Mbappé forventes at starte på Frankrigs venstrekant, mens Achraf Hakimi indtager højrebacken på det marokkanske hold.

De to stjerner er holdkammerater i mægtige Paris Saint-Germain, gode venner, og jokede da også allerede før slutrunden med, at de ville komme til at stå overfor hinanden.

”Jeg bliver nødt til at ødelægge min ven,” kom det fra Mbappé tilbage i januar.

”Jeg sparker ham ned,” kom svaret fra en grinende Achraf Hakimi.

Nu bliver mødet altså til virkelighed, efter franskmændene ekspederede England ud af kvartfinalen, mens Marokko højst overraskende slog et ellers tilsyneladende formstærkt portugisisk mandskab ud.

Real Madrid-talentet

Talentet har der aldrig været tvivl om hos Marokkos allerstørste stjerne. Godt nok er han kun 24 år, men Achraf Hakimi har allerede spillet 59 kampe for det nordafrikanske land, scoret otte mål, debuterede helt tilbage i 2016, 17 år gammel.

Faktisk er Hakimi født i Spanien. I hovedstaden, Madrid, hvor han med sine marokkanske forældre voksede op i den sydlige del af byen. Karrieren blev indledt i den lille klub Colonia Ofigevi, der hører hjemme i Getafe, men allerede som otteårig rykkede Hakimi til kongeklubben, Real Madrid.

Achraf Hakimi spillede en flot defensiv kamp mod Portugal i kvartfinalen.
Achraf Hakimi spillede en flot defensiv kamp mod Portugal i kvartfinalen.Opta by Stats Perform

Her rykkede Hakimi gennem ungdomsrækkerne som en lynhurtig og relativt målfarlig kantspiller med god teknik. Gennembruddet i Real Madrid kom dog aldrig rigtigt. Han fik i løbet af 2017 og 2018 lov til at snuse til førsteholdet, hvor det i alt blev til 17 optrædener og to scoringer, men marokkaneren kunne ikke tilspille sig en fast plads i hovedstadsklubben.

Den faste spilletid kom til gengæld i Dortmund, hvor Hakimi tilbragte to sæsoner. Han fik i alt 73 kampe i Dortmund, spillet i både venstre og højre side, 12 scoringer i hatten, viste virkelig sit store talent frem. Nu kunne det være, at gennembruddet i Real Madrid skulle komme.

Skolet af Conte

Men det gjorde det bare ikke. For et af kritikpunkterne af Achraf Hakimi har i mange år været, at han ikke var dygtig nok defensivt. Det var et tilbagevendende kritikpunkt i Dortmund, hvor Hakimi ellers fløj frem og tilbage kanterne og gjorde sig gældende som både målscorer og oplægger.

Så efter lejeopholdet i Dortmund valgte Real Madrid at konvertere hypen omkring Hakimi til kolde kontanter. 300 millioner kroner direkte ned i foret på præsident Florentino Pérez, Hakimi plantet på et fly med destination Milan, vel at mærke til den sorte og blå del af byen.

Her, i Internazionale, fik Hakimi måske lige præcis den cheftræner, han havde brug for. Antonio Conte. Italieneren har gennem karrieren haft stor succes med wingbacks, i England er han kendt for at have brugt Victor Moses som wingback i en Premier League-vindene sæson, og Hakimi strålede da virkelig også for Inter.

Det blev til et italiensk mesterskab, og så var Hakimi ellers klar til at rykke teltpælene op igen, for nu kom ingen ringere end Paris Saint-Germain og bød sig til. For anden sommer i streg blev Hakimi handlet for et svimlende beløb, denne gang måtte Nasser Al-Khelaifi og PSG punge 450 millioner kroner ud for marokkanerens signatur.

Det defensive gennembrud

Siden da er det kun gået én vej for Achraf Hakimi. Han har etableret sig som en nøglespiller i Paris Saint-Germain, hvor han formår at bidrage både i offensiven og i defensiven.

Og hvis man skulle være i tvivl, om Hakimi er blevet en moden forsvarsspiller, kan man kigge på den marokkanske jerndefensiv ved årets VM. Ét eneste sølle mål lukket ind i hele slutrunden, og det var sågar et selvmål i gruppespillets sidste kampe mod Canada.

Hakimi har været god for Marokko. Vigtig, en nøglespiller, en lederskikkelse i marken sammen med Romain Saïss og Hakim Ziyech, to af de mere erfarne spillere på det marokkanske landshold, og da Marokkos afgørende straffespark mod Spanien i ottendedelsfinalen skulle sparkes, var det netop Hakimi, der trådte frem og leverede en iskold panenka. 

Ingen spillere har formået at lave flere tacklinger end Achraf Hakimi ved VM.
Ingen spillere har formået at lave flere tacklinger end Achraf Hakimi ved VM.Opta by Stats Perform

Dykker man ned i tallene, vil man da også se, at ingen spillere har udført flere tacklinger ved VM-slutrunden, end Achraf Hakimi har. Der er altså langt fra den defensivt udskældte, forsvarsmæssigt vaklende, til tider taktisk udisciplinerede Achraf Hakimi, der løb kridtstregerne tynde i Bundesligaen til den version af Hakimi, man har kunnet opleve ved årets VM.

Og onsdag aften får han altså en kæmpe nøglerolle i sin direkte duel med holdkammeraten Kylian Mbappé. Franskmanden har brændt banen af hidtil ved VM med fem scoringer og to oplæg.

Men med sin til stadighed mere imponerende taktiske disciplin, sin enorme fysik og sit lynhurtige antrit kan Achraf Hakimi meget vel være spilleren, der formår at holde Mbappé i tjek, præcis som han tidligere i turneringen har gjort det med ellers dygtige og ofte afgørende spillere som Ivan Perišić, João Félix, Eden Hazard og Dani Olmo.

Semifinaleduellen mellem Achraf Hakimi og Kylian Mbappé står onsdag aften klokken 20. Den kan følges live på Flashscore.