Modrics Kroatien sigter efter første trofæ mod et styrket Spanien

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Modrics Kroatien sigter efter første trofæ mod et styrket Spanien

Kroatiens midtbanespiller Luka Modric reagerer under UEFA Nations League-semifinalen i fodbold mellem Holland og Kroatien.
Kroatiens midtbanespiller Luka Modric reagerer under UEFA Nations League-semifinalen i fodbold mellem Holland og Kroatien. AFP
Luka Modric har været Kroatiens drivkraft på vejen mod søndagens Nations League-finale, hvor de kan vinde deres første store trofæ nogensinde mod et spansk hold, som han kender ud og ind.

Den 37-årige midtbaneveteran er omgivet af spørgsmål om sin fremtid både i international fodbold og på klubplan med Real Madrid, hvor hans kontrakt udløber i denne måned.

Før de bliver afklaret, vil Kroatiens anfører Modric føre sit land, der kun har fire millioner indbyggere, til hæder og ære i De Kuip i Rotterdam.

Balkan-nationen har konsekvent overpræsteret på verdensscenen i løbet af de seneste 25 år, startende med deres tredjeplads ved VM i 1998.

De fulgte op med at nå VM-finalen i 2018, hvor de blev slået af Frankrig, og sluttede igen på tredjepladsen i Qatar sidste år, hvor de eliminerede favoritterne fra Brasilien undervejs.

"Vi er igen blevet et kraftcenter i fodbold og viser, at vi på trods af alle vores problemer har kvalitet og karakter," siger Kroatiens træner Zlatko Dalic.

"Nu skal vi være rolige og kloge, ikke skynde os nogen steder hen, mod guldet. Det er mit store ønske ... bronze, sølv og guld."

Kroatiens midtbanespiller Luka Modric (L) jubler med holdkammeraterne efter at have scoret sit holds fjerde mål i UEFA Nations League-semifinalen mellem Holland og Kroatien.
Kroatiens midtbanespiller Luka Modric (L) jubler med holdkammeraterne efter at have scoret sit holds fjerde mål i UEFA Nations League-semifinalen mellem Holland og Kroatien.AFP

Modric, som fik sin landsholdsdebut i 2006, fik sin 165. landskamp mod Holland torsdag.

Han omsatte et straffespark og var med til at sende Kroatien i Nations League-finalen med en sejr på 4-2 efter forlænget spilletid, et skridt tættere på det flygtige "guld."

Midtbanemastodonten trak i trådene for sit land og fik bugt med Barcelonas Frenkie de Jong, men Manchester Citys Rodri bliver en endnu hårdere test.

Citys helt fra Champions League-finalen er den vigtigste brik i Luis de la Fuentes La Roja, som stadig er ved at finde fodfæste.

Joselus sene sejrsmål, som hjalp dem med at slå Italien i Enschede, lagde en dæmper på stormen omkring Spanien, og de kan afslutte en trofætørke på over et årti, hvor deres sidste triumf kom ved EM i 2012.

Med Luis Enrique ved roret tabte de i 2021 Nations League-finalen mod Frankrig, et par måneder efter at de besejrede Kroatien i en spændende 5-3-triumf for at nå semifinalen ved EM 2020.

Kroatiens midtbanespiller Luka Modric (R) jubler med holdkammeraterne efter at have scoret sit holds fjerde mål i UEFA Nations League-semifinalen.
Kroatiens midtbanespiller Luka Modric (R) jubler med holdkammeraterne efter at have scoret sit holds fjerde mål i UEFA Nations League-semifinalen.AFP

"Aldrig træt"

På trods af at Spanien på papiret har en rigere historie takket være EM-sejrene i 2008 og 2012 og VM-guldet i 2010, samt at de har en større spillerpulje at trække på, vil de ikke undervurdere Kroatien eller Modric.

"Luka Modric er endnu et eksempel på en sportsmand, en spiller, der i sin alder stadig har den sult og ambition om at vinde ting, han er aldrig træt af det," siger Joselu.

"Han er et eksempel for alle børn derude og endnu et tegn på, at alder ikke betyder noget."

Der er forlydender om, at Modric måske trækker sig tilbage fra landsholdet efter Nations League, men spilleren fortæller, at han vil beslutte sin fremtid efter turneringen.

"Jeg nyder altid at spille for landsholdet, det er ikke, fordi det kan være min sidste turnering eller min sidste kamp," siger Modric.

"Hver eneste kamp, hvert eneste træningspas er en glæde. Så længe jeg føler, at jeg kan hjælpe, er der ingen grund til, at jeg ikke skulle være her."

Sejren i Nations League kan være et triumferende øjeblik at takke af på eller et springbræt til et angreb på EM 2024 næste sommer.

Modric har ubarmhjertigt bevist, at han stadig har benene til at konkurrere på topniveau og spillede 119 minutter mod Holland i semifinalen.

"Luka er unik, uovertruffen i hele verden, han er et ikon, uanset hvor han rejser hen," siger Dalic.

"Da han blev skiftet ud, modtog han et bifald fra hele stadion."

Kroatien sejrede i forlænget spilletid, ligesom de gjorde mod Brasilien og Japan i Qatar, og England, Rusland og Danmark i 2018.

Spanien har selv haft masser af kampe over 120 minutter i de seneste år, men undgik det i torsdags takket være Joselus scoring.

De la Fuente håber, at hans spillere kommer sig i tide til søndagens finale efter at have fået en dags mindre hvile end Kroatien.

"Forlænget spilletid slider på dig, men med en sejr kommer du dig lettere," sagde den spanske træner.

"Denne gruppe af spillere har spillet så mange kampe, men jeg er meget optimistisk."

Italien møder værterne fra Holland i playoff-kampen om tredjepladsen søndag eftermiddag.