Inter kan blive mestre mandag mod AC Milan: Fire af de største Derby della Madonnina

Inter kan vinde Serie A mod AC MilanProfimedia
Inter har chancen for at vinde deres 20. Serie A-titel mandag aften, ved at slå lokalrivalerne AC Milan i et med spænding imødeset derby mellem to giganter i italiensk fodbold.

Her ser AFP Sport på fire af de vigtigste kampe i historien om et ikonisk byderby:

2003: Milan triumferer på vej til Champions League

Milan-fansenes drømme gik i opfyldelse i 2003, da de slog Inter i Champions League-semifinalen og senere Juventus i finalen på Old Trafford, dengang italiensk fodbold for alvor regerede Europa.

To hold fyldt med ikoniske spillere kæmpede over to kampe på et typisk pulserende San Siro, hvor Milan til sidst nåede finalen på Old Trafford på udebanemål takket være Andriy Shevchenkos åbningsmål lige før pausen i returkampen.

Milan vandt derefter over Juve på straffespark efter et forståeligt anspændt opgør i England, en af de mest berømte sejre i klubbens historie.

2005: Skammens derby

Før lodtrækningen til kvartfinalerne i Champions League i 2005, var Milans tidligere administrerende direktør Adriano Galliani desperat efter ikke at blive trukket sammen med et andet italiensk hold.

Galliani, som var Silvio Berlusconis højre hånd i Milans gyldne år, havde intet ønske om at gentage oplevelsen fra 2003, og selvom Rossoneri igen ville gå sejrrigt ud af opgøret, havde det måske været bedre, hvis det aldrig havde fundet sted.

Milan havde beroliget Gallianis nerver med en 2-0-sejr i det første opgør, men returkampen blev en af de mest berømte kampe i europæisk fodboldhistorie af alle de forkerte grunde.

Shevchenko afgjorde kampen i det 30. minut af returopgøret, men et mål af Esteban Cambiasso, som siden blev underkendt, udløste raseri blandt Inters ultras, som sendte en byge af nødblus ind på banen, hvoraf et ramte Milans målmand Dida.

Spillerne blev beordret tilbage i omklædningsrummet, og det, der blev kendt som "skammens derby", endte med at blive 3-0 til Milan, som gik videre til semifinalen med samlet 5-0.

Det var dog ikke helt skidt for Inter-fansene, for de fik lov til at se Milan smide en føring på tre mål væk i pausen, og derefter tabe på straffespark til Liverpool i en af de mest spændende Champions League-finaler nogensinde.

1988: Sacchis Milan dominerer

Milan havde ventet otte år på en ligatitel, da den lidet kendte Arrigo Sacchi blev valgt som træner i 1987 af Silvio Berlusconi, som havde reddet den dengang skrantende klub fra konkurs et år tidligere.

Ruud Gullit og Marco van Basten ankom begge den sommer, og Gullit kom på måltavlen i et fuldstændig ensidigt Milano-derby, der blev vundet 2-0 i slutningen af april 1988. Sacchis mandskab vandt også over Diego Maradonas Napoli, og vandt Scudettoen senere det år.

Det var det første store trofæ i Berlusconis lange regeringstid som Milan-ejer, og satte dem på vej til at blive det europæiske kraftcenter, som de ikke havde været, siden Gianni Rivera spillede i rødt og sort i 1960'erne.

2009: Inter vinder The Triple og ødelægger Milan

Jose Mourinho vil altid være elsket af Interisti for at have vundet Serie A, den italienske pokalturnering og Champions League i 2010, en sæson, der nok vil stå tilbage som den bedste for noget Inter-hold.

Inter var allerede Italiens dominerende hold, da 'Calciopoli'-skandalen havde skadet både Milan og den anden traditionelle magtfaktor Juventus, og en 4-0 nedslagtning af Milan i august 2009 var en antydning af, hvad der skulle komme.

Thiago Motta og et straffespark fra Diego Milito bragte Inter foran med to mål efter 35 minutter, og kampen var afgjort, da Gennaro Gattuso blev udvist for Milan et øjeblik senere.

Maicon tilføjede det tredje mål i første halvlegs overtid, før Dejan Stankovic fuldendte sejren med et brag af et mål midtvejs i anden halvleg.

Inter vandt Serie A på sidstedagen, og triumferede over Bayern München i Champions League-finalen det år, før Mourinho tog til Real Madrid og satte punktum for en periode med Nerazzurri-dominans.