Ajax står over for en af de alvorligste kriser i klubbens historie

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Ajax står over for en af de alvorligste kriser i klubbens historie
Derbyet mod Feyenoord måtte aflyses på grund af alvorlige episoder.
Derbyet mod Feyenoord måtte aflyses på grund af alvorlige episoder.
Profimedia
Ajax Amsterdam, der engang var en gigant i europæisk fodbold, står i dag over for en af de alvorligste kriser i deres 123-årige historie med en 14. plads i den hollandske liga, fyrede trænere og vrede fans.

"Klassieker" hjemme mod Feyenoord blev afbrudt af dommeren i det 55. minut, hvor gæsterne førte 3-0, da Ajax-fans kastede romerlys og andre brandfarlige genstande ind på banen.

Fansene trængte ind på banen og kæmpede mod politiet, som blev tvunget til at svare igen med tåregas.

"Klubben brænder," lød overskriften på fansammenslutningens hjemmeside, som beskrev forstyrrelsen af søndagens kamp mod ærkerivalerne Feyenoord som "et lavpunkt i den krise," der ryster den 36-dobbelte hollandske mesterklub.

Man skal tilbage til sæsonen 1964/1965, hvor klubikonet Johan Cruyff lige var ankommet til Ajax' ungdomshold, for at finde en værre start på en sæson.

Holdet, som kun har vundet én kamp i Eredivisie (den hollandske liga) indtil videre, er ti point efter førerholdet PSV Eindhoven.

For dagbladet NRC symboliserede kampen mod Feyenoord "den eksistentielle krise, som Ajax befinder sig i".

I Europa League spillede spillerne under træner Maurice Steijn, der blev ansat i juni, uafgjort med Marseille (3-3), en anden klub i stor krise, og det bliver ikke let at kvalificere sig fra en gruppe, der også omfatter Brighton, som i øjeblikket ligger nummer tre i Premier League.

Efter søndagens fiasko meddelte klubben, at fodbolddirektør Sven Mislintat forlader klubben "med øjeblikkelig virkning" .

For supporterforeningen er "det tydeligt, at ustabiliteten i klubben ikke kun hersker på banen, men også i bestyrelsen".

Magtkamp

Mislintat havde kun været i jobbet i fire måneder og var genstand for en ekstern undersøgelse af en mulig interessekonflikt i forbindelse med en sidste øjebliks transfer før sæsonen, der involverede den kroatiske back Borna Sosa, som blev købt for 60 millioner kroner. 

Ajax benægtede, at afskedigelsen var relateret til undersøgelsen og henviste til "en generel mangel på støtte i organisationen" som årsagen til beslutningen.

I flere måneder har den hollandske presse rapporteret om en magtkamp i spidsen for klubben.

Mislintat afbrød angiveligt træningen i sidste uge ved at råbe til spillerne, at Steijn kunne miste sit job i tilfælde af et nederlag mod Feyenoord.

De tidligere fyringer af sportsdirektør Marc Overmars i februar 2022 og general manager Edwin Van der Sar i maj 2023 har skabt masser af uro i klubben

"Det er naturligvis en meget dyster eftermiddag," indrømmede Steijn søndag. Spekulationerne er godt i gang om, hvem der skal erstatte ham. Ajax-legenden Louis van Gaal er syg og udelukkede sig selv med henvisning til, at hans helbred skulle prioriteres.

Ajax' midlertidige general manager Jan van Halst, som også er mål for fansenes vrede, indrømmede, at klubben er i dyb krise: "Det er en meget vanskelig periode. Hvis det bare var muligt at ændre tingenes tilstand med et tryk på en knap," sagde han.

Den hollandske fodboldjournalist Jaap Stalenburg opsummerede situationen over for AFP: "Det er kaos, totalt kaos". "De slås alle vegne. På banen, uden for banen. De har brug for en diktator, en stærk leder, der kan komme ind og bringe orden i alt det her," tilføjede han.