Saints dukker Leeds og marcherer tilbage i Premier League

Southampton er tilbage i den bedste række.
Southampton er tilbage i den bedste række.Profimedia
Southampton er tilbage i Premier League efter et års fravær.

Søndag vandt den sydengelske klub 1-0 over Leeds i en playoff-finale på Wembley om den sidste og tredje billet til den bedste engelske række.

Med op rykker Leicester og Ipswich, og trioen afløser Luton, Sheffield United og Burnley.

Den 27-årige angriber Adam Armstrong blev matchvinder omkring midten af første halvleg af en jævnbyrdig kamp, hvor Leeds i slutfasen ramte overliggeren.

Southampton har siden januar 2022 haft to danskere som en del af sin ejerkreds i skikkelse af Rasmus Ankersen og Henrik Kraft og deres firma Sport Republic, der også ejer dele af tyrkiske Göztepe og franske Valenciennes.

Kraft er formand i Southampton, mens Ankersen, der har en fortid i FC Midtjylland og Brentford, er direktør i Sport Republic.

Den traditionsrige playoff-finale på Wembley kaldes ofte verdens mest værdifulde kamp på grund af den økonomiske forskel mellem at spille i Championship og Premier League.

I 2020 lavede revisionsfirmaet Deloitte en beregning af kampens økonomiske betydning for holdene.

Ifølge den ville vinderen i den følgende sæson på første klasse løfte sin omsætning med mellem 1,15 og 2,26 milliarder kroner, afhængigt af hvordan man klarede sig.

Det spillede givetvis ind i en taktisk og jævn første halvleg, hvor Armstrong efter 24 minutter på kanten af offside modtog en stikning fra playmaker Will Smallbone og fladt sparkede Southampton foran.

Smallbone fandt igen topscorer Armstrong lige før pausen, men fra en spids vinkel fandt angriberen denne gang ikke vej forbi Leeds-keeper Illan Meslier.

Leeds tilspillede sig sin første større chance i starten af anden halvleg, men hollænderen Crysencio Summerville sparkede snert forbi.

Southampton havde spredte muligheder for at øge til 2-0, men generelt var også de sidste 45 minutter chancefattige og nervøse.

Efter 87 minutter kom Leeds dog ekstremt tæt på udligningen, da den walisiske kantspiller Daniel James tordnende en flugter på undersiden af overliggeren.

Samme James havde i overtiden endnu en fornuftig mulighed, men Southampton-keeper Alex McCarthy var på plads.