Premier League 2023/24 begynder: Skriver City historie, eller kommer United tilbage?

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Premier League 2023/24 begynder: Skriver City historie, eller kommer United tilbage?

Arsenal håber, at de fortsat kan udfordre Manchester City om Premier League-titlen i denne sæson.
Arsenal håber, at de fortsat kan udfordre Manchester City om Premier League-titlen i denne sæson.AFP
Lad os indrømme det: Der er grænser for, hvor meget cricket, tennis og motorsport, man kan holde ud, før længslen efter kalenderdominerende Premier League-fodbold begynder at melde sig igen.

Selvfølgelig har vi haft et underholdende VM for kvinder og endnu et hektisk transfervindue til at hjælpe os med at få stillet fodboldkløen i sommermånederne - men der er intet som en ny start på Premier League-fodbold, der kan øge spændingen, få de ophedede debatter til at flyde på stamkroen og give os noget at lave i weekenden.

Der er masser af samtaleemner i weekendens første spillerunde - nogle er stadig ubesvarede i skrivende stund - med Manchester City som vært for Burnley fredag aften og et par spændende kampe, der allerede finder sted tidligt i dag.

Så lad os komme direkte til de vigtigste diskussionspunkter, et par forudsigelser og nogle ærlige meninger om den kommende Premier League-sæson.

City sigter efter mere historie

Det er ikke nogen stor overraskelse, at Manchester City er bookmakernes favoritter til at vinde ligatitlen igen i år.

De sidste tre års vindere sigter efter en historisk fjerde titel i træk og er endnu engang holdet, der skal besejres.

Guardiola nedtonede for nylig Citys chancer for at gentage deres triple-succes.
Guardiola nedtonede for nylig Citys chancer for at gentage deres triple-succes.Opta by Stats Perform / AFP

Det er på trods af, at Pep Guardiolas hold har været relativt stille i sommerens transfervindue. Kun Mateo Kovacic og Josko Gvardiol er kommet ind, men det kroatiske par er kloge og stærke signings, der absolut tilføjer noget stål til en allerede formidabel klub.

Guardiola har ikke rigtig gjort noget forkert transfermæssigt i sin tid på Etihad, selvom det kan betragtes som et mindre tab at gå glip af Declan Rice til Arsenal.

Haaland var suveræn topscorer i ligaen i sidste sæson
Haaland var suveræn topscorer i ligaen i sidste sæsonOpta by Stats Perform / AFP

De bevæger sig ind på ukendt territorium og kan ikke rigtig udelukkes fra at gøre rent bord på hjemmebane, og Guardiola gjorde klogt i at holde Erling Haaland tilbage i et par kampe i sidste sæson - hvilket efterlader ham sulten efter mere af det samme og et par flere rekorder, som det norske monster kan nå i denne sæson.

Bliver det muligt for Yorkshire-vikingen at nå Dixie Deans rekord fra 1927/28 på 60 mål i en enkelt sæson?

Ny kamp for Arsenal

Arsenal var sensationelle i sidste sæson, hvor de tilbragte 248 dage i toppen af tabellen og kun missede til sidst på grund af en lille mangel på trupdybde, nogle uheldige skader og et vildt City-hold.

The Gunners spillede dog uden det store pres eller de store forventninger i 2022/23-sæsonen, mens de nu sidder i en helt anden båd med alles øjne rettet mod dem.

Arsenal måtte se sig slået af Manchester City i titelræset i sidste sæson
Arsenal måtte se sig slået af Manchester City i titelræset i sidste sæsonAFP

De har også Champions League-fodbold at kæmpe med i denne sæson, og spørgsmålene begynder at omgive dem, om de har gjort nok på markedet for virkelig at opbygge et hold, der er i stand til at vælte Citys hjemlige dominans.

Declan Rices ankomst for 100 millioner pund er uden tvivl en kæmpe signing, som viser, at de mener det alvorligt, mens de også har tilføjet dybde på målmandsposten og den offensive midtbane.

Declan Rices tal fra tiden i West Ham
Declan Rices tal fra tiden i West HamOpta by Stats Perform / AFP

Men indtil videre har de ikke formået at levere en solid back-up til Gabriel Jesus, som var et stort savn i store dele af sidste sæson på grund af en skade, og han er allerede indstillet på at gå glip af de første par kampe i denne sæson.

Det er en sæson, hvor Mikel Arteta er nødt til at bygge videre på den forrige, hvis de skal betragtes som andet end "one-season wonders". Kerneelementerne er der, og det samme er tilsyneladende troen, og med en lille smule held vil de være klar til at presse Guardiolas hold hele vejen.

Men der er også en stor chance for, at en dårlig start alt for hurtigt kan få dem til at falde af på den i denne sæson, og uden det overraskelsesmoment, de startede med sidste år, må de måske nøjes med en top fire-placering.

De røde giganter vender tilbage?

Liverpool var overraskende elendige sidste sæson og vil være desperate for at komme tilbage på sporet i år. Tabet af Sadio Mane så ud til at gøre ondt på holdet, mens vigtige signings som Darwin Nunez og Cody Gakpo tog tid om at falde til og ikke formåede at erstatte Mané.

De har dog set gode ud i pre-season, og Klopp har truffet nogle kloge beslutninger på markedet i forhold til at genopbygge en midtbane, der simpelthen faldt fra hinanden tidligt sidste år.

Liverpool-manager Jürgen Klopp vil være desperat efter at se en forbedring i forhold til sidste sæson
Liverpool-manager Jürgen Klopp vil være desperat efter at se en forbedring i forhold til sidste sæsonAFP

Alexis Mac Allister har vist sig at være en midtbanespiller i topklasse og er uden tvivl klar til at tage skridtet op på klubniveau, mens den rygtede ankomst af Moises Caicedo fra Brighton vil genoprette en smule stålsathed på midten, der forsvandt med Fabinho.

Hvis Trent Alexander-Arnold får en fast rolle på midtbanen efter sine seneste præstationer, kan Liverpool være tilbage på deres bedste niveau med et afbalanceret, friskt ungt hold til at starte med. De kan betragte sig selv som outsidere til at slå City af pinden.

I mellemtiden er Manchester United ved at gøre sig klar til et ordentligt skud efter mesterskabet, og de kan meget vel blive et hold, man skal regne med. Betydelige signings på stort set alle positioner har bragt Erik ten Hag i en formidabel position op til starten af Premier League-sæsonen.

David de Gea-kritikere er nu tavse, da ankomsten af Andre Onana har genoprettet en smule tillid - i det mindste for nu - til manden mellem stængerne, mens Harry Maguires forestående exit synes at være en lettelse for De Røde Djævles fans.

Mason Mount er ankommet til Old Trafford med en pointe at bevise
Mason Mount er ankommet til Old Trafford med en pointe at beviseTwitter

Mason Mount er kommet ind med masser at bevise efter en trist sæson i Chelsea, mens Rasmus Højlund, selvom han er et råt talent, giver en interessant mulighed for at afløse en Marcus Rashford, der ser ud til at blive bedre og bedre, jo mere betydning han har givet ham.

Efter sidste sæsons positive præstationer er der masser at være optimistisk over for United-fans, og de vil være overbevist om, at de kan komme meget tættere på deres byrivaler i denne sæson.

Livet efter Kane

Efter en sommer med "vil han, vil han ikke?" i det nordlige London, ser det (i skrivende stund) ud til, at Harry Kanes ophold i barndomsklubben Tottenham Hotspur endelig er ved at være slut.

Det kunne ikke komme på et værre tidspunkt for klubben, som endnu en gang befinder sig i en overgangsfase med den nye chef Ange Postecoglou, der kommer ind for at lave endnu en trupoverhaling.

Uden Kanes mål i sidste sæson, hvem ved så, hvor Tottenham kunne være endt.

Harry Kanes statistik for sæsonen
Harry Kanes statistik for sæsonenOpta by Stats Perform / AFP

Rekordmålscoreren scorede 30 meget vigtige mål i den store sammenhæng, selvom Spurs endte på en skuffende 8. plads og gik helt glip af europæisk fodbold.

Men kan det være en velsignelse i forklædning for et hold, der skal til at spille en hurtig, hyperintensiv 'Angeball'-stil?

På papiret brugte Spurs mange penge i sidste sæson, men mange af deres spillere kom aldrig rigtig i gang under Antonio Conte, til italienerens store fortrydelse.

Richarlison havde en svær første sæson i Spurs under Antonio Conte.
Richarlison havde en svær første sæson i Spurs under Antonio Conte.AFP

Der er plads til forbedringer over hele linjen: Richarlison virker som typen, der kan træde ud af Kanes skygge og levere de scoringstal, man forventer af Brasiliens førstevalg som centerforward, mens Heung-min Son historisk set altid har leveret varen i Kanes fravær og vil føle, at han har noget at bevise efter sidste sæsons lange, svære periode.

Yves Bissouma er en anden, man skal holde øje med på midtbanen, hvor hans forrige sæson blev afbrudt af et utal af skader, mens forstærkninger i forsvaret og en ny målmand kan give en ny solid rygrad til holdets talentfulde angribere.

James Maddison kan blive afgørende for Spurs i denne sæson
James Maddison kan blive afgørende for Spurs i denne sæsonAFP

Tilgangen af James Maddison fra Leicester kan også være en vigtig signing, som er gået lidt under radaren.

Alt vil være bedre end sidste sæson, men bestyrelsesformand Daniel Levy vil ikke være glad for at gå glip af Europas økonomiske boost to sæsoner i træk, så alt andet end en top seks- eller syv-placering vil blive betragtet som en katastrofe, og cyklussen kan så meget vel begynde endnu en gang.

Nye toner i Chelsea

Det er ingen hemmelighed, at Chelsea var en vederstyggelighed i sidste sæson.

Enorme transferudgifter, tre managere og et sølle udbytte på kun 38 mål i ligaen hele sæsonen - der er masser for de blå at forbedre i denne sæson.

Chelsea håber, at deres unge stjerner som Mudryk kan træde i karakter i denne sæson.
Chelsea håber, at deres unge stjerner som Mudryk kan træde i karakter i denne sæson.AFP

De har dog haft en større gennemgang af truppen og fjernet en masse dødvægt og aldrende talenter fra den foregående sæson.

Klubbens hierarki har erstattet disse stjerner med stort set alle de spillere med stort potentiale, man kan finde i Football Manager, og så har de ansat den nok bedst mulige træner til at arbejde med en gruppe unge: Mauricio Pochettino.

Mauricio Pochettino har fået til opgave at genopbygge Chelsea.
Mauricio Pochettino har fået til opgave at genopbygge Chelsea.AFP

Det, argentineren har brug for nu, er tålmodighed til at implementere sin stil med direkte, højpressende angrebsfodbold, hvilket kan tage tid; måske endda en halv sæson eller mere.

Hvem siger, at hvis Chelsea stadig ligger og roder rundt i midten af tabellen til jul, at bestyrelsen så ikke trykker på panikknappen igen og udløser endnu en afskrivning af en hel sæson?

Det er derfor en kæmpe sæson for klubben fra det vestlige London: næsten knald eller fald for dem med hensyn til deres position i engelsk fodbold i de kommende år. De har bundet disse dyre, unge spillere til meget, meget lange og lukrative kontrakter og kan stå i et stort rod, hvis det ikke snart bliver til noget.

Fra "Big Six" til "Big Seven"

Newcastle overraskede alle i sidste sæson med deres hurtige opstigning til toppen af Premier League.

Eddie Howe gjorde meget med meget lidt og brugte stort set den samme trup, som han havde arvet, til at bringe feel-good-faktoren tilbage til Tyneside og gøre Toon til et hold, man kunne frygte.

Signeringen af Tonali fra AC Milan er et tegn på, hvad der er i vente for Newcastle
Signeringen af Tonali fra AC Milan er et tegn på, hvad der er i vente for NewcastleProfimedia

Financial fair play begrænser dem fra at blive det bæst, vi ved, de uundgåeligt vil udvikle sig til, men en tilbagevenden til Champions League og nogle store navne i Sandro Tonali og Harvey Barnes bør gøre det muligt for dem at holde momentum fra sidste år.

De kommer måske ikke i top fire igen - selvom de uden tvivl vil tro på det - men Newcastle kan sagtens nå langt i Europas bedste række i denne sæson. En placering i top seks ligger i kortene, og det vil give dem et godt grundlag for virkelig at begynde at skrue bissen på i engelsk fodbold næste sommer.

Håb for de nye drenge?

En sjælden begivenhed i sidste sæson var, at alle tre oprykkere - Fulham, Bournemouth og Nottingham Forest- blev i rækken.

For Nottingham Forest var det med nød og næppe, men Fulham nød en positiv sæson, hvor de lå komfortabelt i den øverste halvdel i størstedelen af sæsonen, mens Bournemouth fandt formen på det perfekte tidspunkt under Gary O'Neil.

Mens Fulham virker klar til endnu en midterplacering fra starten (på trods af udsigten til at miste deres talisman i Aleksandar Mitrovic, inden vinduet lukker), kan det blive endnu en sæson med vedvarende tvivl i bunden af tabellen for Cherries og Forest.

Burnley-chefen Vincent Kompany har gjort et imponerende stykke arbejde i sin korte tid på posten
Burnley-chefen Vincent Kompany har gjort et imponerende stykke arbejde i sin korte tid på postenAFP

Især i betragtning af den kvalitet, Burnley og Sheffield United bringer med sig på deres vej op, især Vincent Kompanys Clarets, som vil være målsatte på at efterligne Fulham, Brighton og Brentford i de seneste sæsoner ved at styrke deres status.

Så er der lille Luton Town, som er noget af en gåde.

De sikrede sig overraskende oprykning gennem sidste sæsons play-offs, og de klare underdogs (og bookmakernes favoritter til at rykke direkte ned igen) har overraskelsesmomentet og styrken ved ikke at have noget at tabe.

Det er ikke uhørt, at de mindste hold i ligaen får en solid første sæson i den bedste række - tænk på, hvad hold som Bradford, Hull, Huddersfield og endda Wigan har opnået tidligere. Det kan gå begge veje med dem, og en stor nok buffer i december kan lige akkurat holde dem oven vande.

Der vil være en lille snert af bekymring på tilskuerrækkerne hos Everton, Wolves og måske endda sidste års Conference League-vindere, West Ham.

Sean Dyche siger, at Everton er gået glip af transfermål denne sommer
Sean Dyche siger, at Everton er gået glip af transfermål denne sommerOpta by Stats Perform / AFP

Ingen af de tre har forstærket sig nævneværdigt i løbet af sommeren, og Sean Dyche har åbent indrømmet, at The Toffees har "fejlet i at hente deres vigtigste transfermål", mens Wolves netop har mistet deres redningsmand fra sidste sæson i Julen Lopitegui, som efter sigende forlod klubben på grund af klubbens elendige transferpolitik.

The Hammers har også mistet deres bedste spiller til Arsenal og det lader til at være for sent at hente nye ansigter ind. London-klubben kan meget nemt komme til at stå i samme situation som i sidste sæson: De skraber bunden af tabellen, mens de forsøger at kæmpe med europæisk fodbold, som klubberne omkring dem ikke får.

Overlegenhed i midten af tabellen

Her vil der også være stor konkurrence.

Aston Villa vil være ivrige efter at komme videre efter deres fremragende præstationer i sidste sæson under Unai Emery, og de viser i høj grad alle kvaliteterne hos en klub på vej op.

De har formået at holde på deres bedste spillere som Emiliano Martinez, Jacob Ramsey og Ollie Watkins, samtidig med at de har tilføjet mere spændende dybde med spillere som Pau Torres og Moussa Diaby.

VM-vinderen Emi Martinez er blevet i Aston Villa, selvom han er blevet rygtet til klubben.
VM-vinderen Emi Martinez er blevet i Aston Villa, selvom han er blevet rygtet til klubben.AFP

The Villans bliver helt sikkert et hold, man skal holde øje med i år - både på hjemmebane og når de vender tilbage til den europæiske scene - og vi skal ikke udelukke, at det bliver dem, der forstyrrer status quo endnu længere oppe i tabellen i denne sæson.

Spurs kunne tænkes at blive trukket ned som deres erstatning, mens de tilpasser sig livet uden Kane - den omgivende konkurrence viser sig måske at være for meget, og de kan meget vel lægge alle deres æg i FA Cup- eller League Cup-kurvene i år, hvis de får en anstændig pokalstime i gang. At vinde et trofæ, så snart Kane forlader klubben, kan være en dejlig opmuntring for fansene.

Bortset fra Fulham, der er samme sted eller deromkring, er der Brighton, Brentford og Crystal Palace, der alle ønsker at udnytte det tomrum, som Leicesters nedrykning efterlader.

Alle tre er i god form som fodboldklubber - Palace er i gang med deres tiende år i træk i Premier League og har et væld af spændende unge angrebstalenter.

Brighton-chefen De Zerbi har været trodsig trods tabet af nogle af sine største talenter
Brighton-chefen De Zerbi har været trodsig trods tabet af nogle af sine største talenterOpta by Stats Perform / AFP

Klubberne vil være mere opmærksomme på den trussel, Brighton udgør i denne sæson, og The Seagulls vil aftvinge en hel del mere respekt - og det er svært at argumentere for det arbejde, både Roberto De Zerbi og ejerne har gjort på sydkysten. Ingen vil diskutere deres transferpolitik, selv om de ikke helt når de samme højder som sidste år.

Det samme kan også siges om Brentford, hvis sæson gik lidt i stå mod slutningen, men de vil uden tvivl nyde endnu en solid sæson med en placering i den øverste halvdel i sigtekornet.

Det eneste, der virkelig kan siges, er, at begge hold har mistet nøglepersoner fra sidste sæson.

Palace må undvære Wilfried Zaha, Brighton må undvære Mac Allister, og Brentford må undvære Ivan Toney, som har karantæne. Det bliver interessant at se, hvor stor en indflydelse det har på dem - især i starten - men alle klubber bør stadig være fortrøstningsfulde, når de går ind til den første kamp.

Følg al action, når Premier League vender tilbage med Flashscore