Mistænkt gerningsmand meldes død efter aflyst EM-kamp, hvor to svenskere blev dræbt

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Mistænkt gerningsmand meldes død efter aflyst EM-kamp, hvor to svenskere blev dræbt

De svenske fans trøster hinanden inde på stadion.
De svenske fans trøster hinanden inde på stadion.AFP
Belgisk politi skød og sårede tirsdag en 45-årig tuneser, som mistænkes for at have dræbt to svenskere på vej til en fodboldkamp i Bruxelles mandag, oplyser radiostationen RTBF på sin hjemmeside.

Ifølge medierne døde manden på hospitalet af sine skader, men der har ikke været nogen umiddelbar officiel bekræftelse af hans død.

Indenrigsminister Annelies Verlinden sagde tidligere, at den sårede mand var mistænkt for at være gerningsmanden. RTBF sagde, at han blev skudt på en café.

To svenske statsborgere blev skudt og en tredje person såret i det centrale Bruxelles mandag aften, og en mand, der identificerede sig selv som medlem af Islamisk Stat, påtog sig ansvaret i en video, der blev lagt ud på nettet.

Den mistænkte flygtede fra stedet efter skyderiet, da en fodboldkamp mellem Belgien og Sverige var ved at starte, hvilket udløste en massiv menneskejagt og fik Belgien til at hæve sit terrorberedskab til det højeste niveau.

"Våbnet, som angrebene blev begået med, er blevet fundet her til morgen, hvor manden blev pågrebet i (Bruxelles-bydelen) Schaerbeek. Det gør sandsynligheden for, at gerningsmanden er blevet fanget, større," siger Verlinden til tv-stationen VRT.

"Vi er ved at tjekke fingeraftryk for at være 100 % sikre."

Hun sagde, at manden lå på intensivafdelingen på hospitalet.

Den føderale anklagemyndighed sagde, at de endnu ikke kunne bekræfte identiteten på den person, der blev skudt, men den belgiske hovedstads borgmester Philippe Close sagde til BFM TV: "Det ser faktisk ud til, at den mistænkte er blevet neutraliseret."

Premierminister Alexander De Croo kaldte mandagens skyderi for et brutalt "terrorangreb".

"I går aftes tog tre mennesker af sted til det, der skulle have været en vidunderlig fodboldfest. To af dem mistede livet i et brutalt terrorangreb," sagde De Croo på en pressekonference.

"Gerningsmanden gik specifikt efter svenske tilhængere, som var i Bruxelles for at overvære en fodboldkamp med De Røde Djævle. To svenske landsmænd er afgået ved døden. En tredje person er ved at komme sig efter alvorlige skader," sagde de Croo.

Angriberen, som uden held søgte asyl i Belgien i november 2019, var kendt af politiet for menneskesmugling og ulovligt ophold i landet, fortalte justitsminister Vincent Van Quickenborne på en pressekonference tidligere tirsdag.

Sverige hævede sit terrorberedskab til det næsthøjeste niveau i august, efter at koranafbrændinger og andre handlinger i Sverige mod islams helligste tekst forargede muslimer og udløste trusler fra jihadister.

Den formodede gerningsmand, der kalder sig Abdesalem Al Guilani, hævdede i en video på de sociale medier, at han var en kriger for Allah.

Skyderiet kommer på et tidspunkt, hvor der er øget bekymring for sikkerheden i nogle europæiske lande i forbindelse med Israel-Hamas-konflikten, selvom en belgisk statsanklager sagde, at der ikke var noget bevis for, at angriberen havde nogen forbindelse til den nylige fornyede konflikt mellem Israel og militante palæstinensere.

Videooptagelser af angrebet i Bruxelles, som blev offentliggjort på avisen Het Laatste Nieuws' hjemmeside, viser en mand i en orange jakke på en scooter i et gadekryds med en riffel, som først affyrer fem skud og derefter følger efter folk, der flygter ind i en bygning, før han skyder igen.

Ifølge en medieudskrift af den videobesked, som den selverklærede gerningsmand optog, sagde han, at han havde dræbt svenskere for at tage hævn i muslimernes navn.

Belgien vs Sverige aflyst

Euro 2024-kvalifikationskampen mellem Belgien og Sverige blev derfor aflyst, da de svenske spillere blev i omklædningsrummet efter pausen.

Ifølge Sudinfo La Capitale var mindst én af de dræbte iført en svensk landsholdstrøje.

"Efter et formodet terrorangreb i Bruxelles her til aften, er det blevet besluttet efter samråd med de to hold og de lokale politimyndigheder, at UEFA EURO 2024-kvalifikationskampen mellem Belgien og Sverige er aflyst," siger UEFA i en erklæring på sin hjemmeside.

Svenske journalister under kampen sagde, at de var blevet informeret om angrebet, lige før nationalsangene blev spillet, og de svenske spillere fortalte UEFA, at de ikke ønskede at spille anden halvleg, og belgierne var enige, sagde den svenske tv-station TV6.

Stillingen var 1-1, da nyheden om udvisningen kom, og de svenske fans er blevet bedt om at blive på stadion.

Belgien har allerede booket deres plads ved slutrunden i Tyskland næste år, mens Sverige ikke kan kvalificere sig.

"Jeg føler mig fuldstændig chokeret," siger den svenske fan Pernilla Califf til Aftonbladet. "Vi forstår ingenting. Alle tager deres svenske trøjer af og skifter til neutralt tøj. Det er virkelig ubehageligt."