Hvem skal være ny tysk landstræner?: Her er fem bud på en ny mand i spidsen

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Hvem skal være ny tysk landstræner?: Her er fem bud på en ny mand i spidsen

Julian Nagelsmann er blandt favoritterne til jobbet som landstræner.
Julian Nagelsmann er blandt favoritterne til jobbet som landstræner.Profimedia
Det tyske landshold står lige nu uden træner, og det er altid interessant at se, hvem et af verdens bedste landshold gennem tiderne ansætter. Der hviler et stort pres på den, der får æren af at sætte sig i trænerstolen, men hvem bliver det? - Du får her fem bud på, hvem den nye tyske landstræner kunne blive.

Det Tyske Fodboldforbund (DFB) fyrede søndag landstræneren Hansi Flick efter stribe af dårlige resultater. Dråben, der fik bægret til at flyde over, var Tysklands store 4-1-nederlag til Japan lørdag aften.

Selvom nederlaget til Japan blot var i en venskabskamp, så har tyskerne kun vundet én kamp ud af seks mulige i 2023. Samtidig er det blevet til fire nederlag. Også ved VM i Qatar i december skuffede Tysklands mange profiler og talenter, da de allerede røg ud i gruppespillet.

I sommeren 2024 er Tyskland værter for EM-slutrunden, og derfor regnes de også for at være blandt favoritterne til turneringen. Med kun ni måneder til EM skal Tyskland finde en ny landstræner, der kan få den gigantiske fodboldnation tilbage på sporet – men hvem skal det være?

Fem bud på den nye tyske landstræner:

Julian Nagelsmann

Unge Julian Nagelsmann gjorde kometkarriere i først Hoffenheim og senere RB Leipzig, inden storklubben Bayern München hentede ham i foråret 2021. Efter to år i Bayern, hvor særligt den sidste periode i klubben var med svingende resultater, blev han fyret. Han står nu uden job, og kan meget vel være et godt bud på en ny mand i spidsen for ’Die Mannschaft’.

Hvorfor Nagelsmann?

Det tyske publikum elsker offensiv og angrebsivrig fodbold. Hvis der er en tysk træner, der praktiserer det, så er det 36-årige Nagelsmann. I samtlige klubber, som Nagelsmann har været i, har genpres, højt tempo og målsøgende fodbold været nogle af taktiske mærkesager, som han har holdt fast i. 

Efter en lang periode, hvor det tyske publikum ikke er blevet forkælet af deres landshold, så kunne Nagelsmann meget vel komme ind med en fodboldfilosofi, som kan begejstre de forventningsfulde tyskere.

Nagelsmann har været træner i tre store tyske klubber, og han haft mange spillere under sig. Derfor er der også flere af de tyske landsholdsspillere, som har haft Nagelsmann som træner. Det kan kommet til den unge træner til gode, hvis han skulle blive valgt.

Jürgen Klopp

Jürgen Klopp har ført Liverpool tilbage til toppen af engelsk fodbold. I 2015 overtog Klopp et middelmådigt Liverpool, men han har siden da både vundet Champions League og Premier League med den historiske klub. Inden Klopp kom til Liverpool havde han stor succes i Mainz og specielt Borussia Dortmund, som han førte til to mesterskaber og en Champions League-finale.

Hvorfor Klopp?

Den 56-årige Liverpool-manager har flere gange bevist, at han er en vindertræner. Han har både i Dortmund og Liverpool transformeret holdene fra ”bare” at være topklubber til at være i stand til at vinde titler. Det er netop det, Tyskland har brug for.

I 2014 vandt Tyskland VM, men siden da har der været et hav af skuffelser på vejen. De flerfoldige verdensmestre har brug for en vinder i trænersædet, og det vil de få med Jürgen Klopp. 

Klopp er en træner, som stræber efter at være boldbesiddende, men han går ikke af vejen for at lukrere på lynhurtige omstillinger. Det er måske ikke så dårlig en idé for Tyskland at få en træner, der både kan spille interessant og attraktiv fodbold, men også er glad for hurtig kontrafodbold. Specielt set i lyset af, at Tyskland kæmper med at få spillet til at fungere i øjeblikket. 

Der er dog ingen garantier for, at Klopp vil forlade Liverpool, hvis han får tilbudt stillingen.

Oliver Glasner

En af de trænere, der også bliver nævnt som en kandidat til landstrænerjobbet er østrigske Oliver Glasner. Den 49-årige træner har i de seneste to år været træner i Frankfurt, hvor han har gjort et godt stykke arbejde. Glasner kom til Frankfurt i maj 2021 og havde en forrygende første sæson, hvor Frankfurt vandt Europa League. Seneste sæson gik også udmærket for Frankfurt, men klubben besluttede, at Glasner ikke længere skulle fortsætte som træner for dem. Derfor er han nu ledig på markedet.

Hvorfor Glasner?

I Frankfurt fik Oliver Glasner skabt en rendyrket og toptunet kontramaskine, som kunne gøre ondt på alle hold i verden. Med spillere som Jesper Lindstrøm og Daichi Kamada så Frankfurts offensiv virkelig giftig ud i lange perioder. Oliver Glasner, der selv er tidligere forsvarsspiller, fik også skabt en ganske solid defensiv ofte i en 3-4-2-1-opstilling og et stærkt sammenhold i truppen. 

Selvom de tyske tilhængere nok vil foretrække, at der spillet bliver offensivt og prangende fodbold, så er det nok en god idé for DFB at finde en træner, der kan få styr på den vaklende defensiv. Det tyske landshold har nemlig lukket 13 mål ind i seks kampe i 2023. I Europa er det kun Gibraltar, San Marino og Lichtenstein, der har lukket flere mål ind i samme periode. Derfor er en forbedring af defensiven en nødvendighed, hvis Tyskland skal have forhåbninger om en god slutrunde.

Stefan Kuntz

Ligesom Jürgen Klopp så er Stefan Kuntz allerede i arbejde. Den tidligere tyske landsholdsspiller har i de seneste to år stået i spidsen for Tyrkiets landshold. I skrivende stund fører Tyrkiet sin EM-kvalifikationsgruppe, og det er blandt andet, fordi Kuntz har skabt et hold, der er godt organiseret og som spiller offensiv og attraktiv fodbold.

Skulle Kuntz have lyst til at forlade sin post i Tyrkiet for at træne landsholdet i sit hjemland, så er der flere fordele ved det.

Hvorfor Kuntz?

Stefan Kuntz var i perioden 2016-2021 cheftræner for det tyske U21-landshold, som han vandt U21-EM med hele to gange (2017 og 2021). Han har derfor et godt kendskab til mange af de tyske spillere fra den periode, og han har skabt store resultater med dem.

Det kan være en kæmpe fordel for Tyskland at få en træner ind, der måske ikke skal bruge lige så lang tid på at lære spillerne at kende. Samtidig kan flere af spillerne hurtigt finde ind i den Kuntz’ filosofi grundet det forudgående kendskab. 

Tyskland er naturligvis begunstiget af, at de allerede er kvalificeret til EM næste år grundet værtskabet, men Stefan Kuntz skal, grundet sin historie i de tyske fodboldforbund, nok ikke bruge så længe på at vænne sig til presset og arbejdsgangen. 

Matthias Sammer

Den tidligere Ballon d’Or-vinder Matthias Sammers navn er også et, der florerer i de tyske medier, når snakken faldet på valget af en ny tysk landstræner. Sammer havde som spiller masser af succes i hovedsageligt Borussia Dortmund og på det tyske landshold. Efter karrierestoppet var Sammer træner i Dortmund fra 2000-2004 og i Stuttgart fra 204-2005. Efterfølgende har han mest floreret på ledelsesgangen i henholdsvis DFB og som sportsdirektør i Bayern München.

Hvorfor Sammer?

Matthias Sammer er nok det mest usandsynlige bud på en ny mand i spidsen, da han i næsten syv år har været væk fra fodbolden.

Hans største fordel er dog nok hans status og ry i tysk fodbold. I en afstemning foretaget af mediet Sky Sports Germany er Sammer en af favoritterne til jobbet blandt befolkningen. Der ingen tvivl om, at den tyske spillertrup vil have stor respekt for en personlighed som Matthias Sammer, og det vil uden tvivl give holdet et moralsk løft at få en levende legende som træner.

Selvom det efterhånden er længe siden, at Sammer har været træner, så formåede han at vinde Bundesligaen med Dortmund i 01/02-sæsonen. Sammer spillede defensiv midtbanespiller og senere i karrieren sweeper, og han ville med garanti kunne få sat noget skik på den tyske defensiv.