Eksklusivt interview: Dataanalytiker udpeger favoritter i Champions League-semifinalerne

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Eksklusivt interview: Dataanalytiker udpeger favoritter i Champions League-semifinalerne
Et interessant projekt er ved at vokse frem i PSG, mener analytikeren Mark Kabat.
Et interessant projekt er ved at vokse frem i PSG, mener analytikeren Mark Kabat.Profimedia
Vil Real Madrid skrive den næste store historie, eller vil deres chancer for at vinde en 15. Champions League-titel blive udslettet af Bayern under Thomas Tuchels diktatur? Og hvilke chancer har Borussia Dortmund mod et PSG i stærk fremgang uden Lionel Messi?

Dataanalytiker og StatsBomb-konsulent Marek Kabat analyserer Champions League-semifinalerne i et interview med Flashscore og giver os et overblik over alle kampene fra midtugen.

Hvordan nyder du det nuværende Champions League-slutspil?

"Nogenlunde som hvert år. Det er tophold, der står over for hinanden med høj europæisk kvalitet. Der er ikke så store forskelle mellem dem, og kvartfinalekampene var meget attraktive for tilskuerne."

"Jeg var imponeret over, at den pragmatiske tilgang i de fleste tilfælde sejrede. Og nu tænker jeg ikke kun på Real Madrid, men også på Bayern München, for eksempel. På den ene side var der Guardiola-skolen, hvor fokus var på udtryk og kontrol, mens der på den anden side var den mere fleksible tilgang fra Ancelotti eller Tuchel."

"Den anden mulighed er langt mere velegnet til pokalkampe, og det betalte sig for dem."

Hvorfor tror du, at ingen af de tre italienske hold nåede til dette stadie?

"Jeg vil ikke sige, at de ikke er konkurrencedygtige, men Inter overraskede mig for eksempel ved ikke at komme længere. De er et meget undervurderet hold, de har domineret Serie A i denne sæson - jeg troede, at de ville få succes i Champions League, men endnu en gang har det vist sig, at forskellige påvirkninger spiller en stor rolle i knockout-fasen."

Jeg formoder, at den mest mindeværdige kamp var mellem Real Madrid og Manchester City. Er du enig?

"For mig var det en tidlig finale. Den første kamp var en fejring af fodbold, den anden var allerede påvirket af Reals pragmatiske tilgang."

Manchester City havde et tydeligt overtag i returopgøret mod Real Madrid.
Manchester City havde et tydeligt overtag i returopgøret mod Real Madrid.Opta by Statsperform

Var det meningen, at Real skulle gå videre, eller var City meget uheldige?

"Det er uheldigt at løse deres to kampe med hensyn til data, fordi det altid bør være en større prøve. Men det er klart, at Manchester havde overtaget og fortjente at gå videre. Men inden for én kamp er chancemargenen virkelig stor."

"Real havde brug for en stor mængde held, men på den anden side lykkedes det dem at vinde over City, selv med en lav blok. I løbet af sæsonen har der været meninger om, at Real har problemer med deres forsvar, men i denne kamp viste de, at de kan forsvare et topangribende hold, måske et af de bedste i verden."

Lad os prøve at sætte det mere i en analytikers perspektiv.

"Vi så to forskellige kampe. Det er ekstremt interessant at se, hvor fleksible Real kan være, og i hvor høj grad spillerne kan variere deres spillestil og tilpasse sig taktikken."

"Ancelotti har været en af de bedste trænere til dette i lang tid, han ved, hvordan man maksimerer sine styrker, udnytter modstanderens svagheder og tilpasser sig modstanderens stil. Så vi kan se Real spille maksimalt offensivt, kontrollere spillet, men ikke gøre det svært for dem at gå ind i en lav blok mod City og forsvare."

Men det er slet ikke et hold, der er bygget til den slags spil. Hvad er din forklaring på det?

"Det er holdets og trænerens styrke, at de kan spille på forskellige måder. Ancelotti har altid været stærk i dette. Han ved, hvordan han skal vurdere sine muligheder. Vi kan se det på Jude Bellinghams indskiftning - de fandt den ideelle position til ham og justerede formationen på grund af det."

Kampens stjerne var målmand Andriy Lunin. Hvad siger dataene om ham?

"Han har meget gode tal i ligaen. Hvis vi sammenligner ham med Kepa, er han meget bedre til at stoppe skud og indlæg. I Champions League har han lidt dårligere tal, men det er en mindre stikprøvestørrelse, så det skævvrider det."

"Dataene bekræfter dog, at han er en meget klassisk nummer to og er et godt modstykke til den skadede Thibaut Courtois. Den svaghed, jeg ser, kan være i hans fodarbejde. Jeg er ikke helt sikker på, at han er en målmand, der kan spille bolden perfekt og passer ind på et hold, der ønsker at holde på bolden. Det er der, jeg har mine spørgsmålstegn."

Real kan stole på Lunin

Hvordan bliver semifinalen mellem Real og Bayern?

"Real vil være det mest aktive hold i begge kampe. Det vil være markant anderledes end Manchester City. Tuchel er en mere pragmatisk og defensiv træner end Ancelotti. Ironisk nok slog han Arsenal ud med det, han er blevet beskyldt for hele sæsonen, nemlig mindre attraktiv fodbold og mere fokus på defensiven."

Men det gav pote.

"Ja, Arsenal formåede slet ikke at hævde sig selv. De fik en xG (forventede mål, red.) på 1,4 i begge kampe, hvilket ikke er særlig meget. Tuchel er den ideelle træner til pokalkampe på trods af den stærke kritik. Set ud fra dette synspunkt vil Real møde en helt anden modstander."

Hvilken vej er vejen til succes for begge hold?

"Hvis Real spiller mere offensivt og i en højere position, kan Bayern true fra offensive omstillinger. I Bayerns tilfælde tror jeg, det er et spørgsmål om, hvordan de vil klare Real, for i mine øjne er de underlegne, selv på et individuelt niveau. De bliver nødt til at hjælpe sig selv med taktik og holdpræstation."

"På den anden side vil jeg ikke nedgøre Bayern, for deres pointgennemsnit i Bundesligaen ville have været nok til at vinde titlen i hver af de seneste fem sæsoner. Leverkusen har bare haft en exceptionel sæson under Xabi Alonso, som bliver svær at gentage."

Thomas Tuchels Bayern München spillede en imponerende kamp hjemme mod Arsenal.
Thomas Tuchels Bayern München spillede en imponerende kamp hjemme mod Arsenal.Opta by Statsperform

Paris Saint-Germain og Borussia Dortmund står over for hinanden i den anden semifinale. Hvad forventer du af denne duel?

"PSG er den klare favorit. Dortmund har ikke været nødt til at slå noget tophold ud i Champions League indtil videre. De gik videre fra en svær gruppe, men de var dårligere i begge kampe mod PSG."

"I knockout-kampene har de mødt PSV Eindhoven og Atletico Madrid, som jeg ikke synes er blandt de absolutte tophold. I Bundesligaen har de store problemer med deres forsvar. De har den dårligste xG (forventede mål, red.) i årevis."

"Nøglen for PSG er at kontrollere kampen og ikke komme ud i en straffesparkskonkurrence med Borussia, som Atletico gjorde. Hvis de kan gøre det, er den individuelle kvalitet, de har, på et niveau, hvor de kan styre begge kampe og gå videre til finalen."

Hvordan ser det nuværende PSG ud uden Lionel Messi og Neymar?

"Helt anderledes, de har virkelig ændret deres spil. Det er mere nutidig, moderne fodbold, og de er mere direkte. De har evnen til at omstille sig hurtigt, de er ikke bare afhængige af et progressivt angreb."

"Den største forskel er defensiven. Man kan se et skift til en mere aggressiv tilgang i forhold til at presse modstanderen og højden på forsvarslinjen, hvilket ikke var muligt med Messi og Neymar. Selvom begge er fantastiske fodboldspillere, begrænsede de holdet betydeligt, når de spillede uden bolden."

Kylian Mbappé har gang i en imponerende Champions League-sæson.
Kylian Mbappé har gang i en imponerende Champions League-sæson.Opta by Statsperform & Clive Brunskill/Getty Images via AFP

Passer træner Luis Enrique til holdet?

"Man kan se, at der er en ubestridelig forskel i spillet, men det var uundgåeligt, fordi Messi og Neymar forlod dem, og Kylian Mbappe forlader dem til sommer. Pludselig ser det ud til, at PSG endelig er ved at opbygge et hold med en langsigtet strategi, der fokuserer på de rigtige spillerprofiler, bredden i truppen og ikke kun de enkelte spilleres berømmelse."

Med andre ord begynder det at give mening efter alle disse år?

"Helt sikkert. Det bliver svært, måske umuligt, at erstatte Mbappe, og PSG vil helt sikkert forsøge at hente en erstatning for ham, men der er stadig nogle meget interessante navne i truppen med stort potentiale."

Hvilke af dem er det?

"En meget underholdende ankomst var Ousmane Dembele, som er nøglen til, hvordan de spiller og er meget dominerende på den sidste tredjedel. Bradley Barcola er også interessant, og Randal Kolo Muani eller Gonçalo Ramos kan gøre en forskel fra bænken. På midtbanen skiller Vitinha sig ud - han har gang i en fremragende sæson. Og så er der Warren Zaïre-Emery, som er et ekstremt talent i en alder af kun 18 år."

Hvem tror du kommer til at stå over for hinanden i finalen på Wembley Stadium? Og hvad kan afgøre finalen?

"Mine favoritter er Real og PSG. Jeg har allerede talt om sidstnævnte, og i tilfældet med Real er pointen, at hvis historien har lært os noget, er det, at det er meget dumt ikke at favorisere Real i Champions League."

"Den største udfordring for Paris ville være at matche den erfaring, som Reals hold har. Selv om deres trup har ændret sig over tid med forskellige spillere, der er kommet til, er nøgleaksen anført af Toni Kroos og Luka Modric der stadig."

"Desuden beviser Ancelotti, at han også kan opnå succes i Champions League med andre spillere. PSG bliver nødt til at finde en taktik, der maksimerer deres offensive spilleres styrker på den sidste tredjedel. Vi behøver ikke at tale om Mbappe, men det handler om de andre spillere."