EKSKLUSIVT: EfBs tidligere rædselstræner Hyballa klar på nye eventyr: Søger "ligesindede"

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
EKSKLUSIVT: EfBs tidligere rædselstræner Hyballa klar på nye eventyr: Søger "ligesindede"
Peter Hyballa har været træner i hele Europa
Peter Hyballa har været træner i hele EuropaAFP
Peter Hyballa er en af den nye generation af moderne trænere. Tyskeren er stadig ung med sine 48 år, men han har 20 års erfaring bag sig og har arbejdet i nogle af de største klubber i Europa.

På hans CV er succesfulde ophold på akademierne i Borussia Dortmund, Wolfsburg og Bayer Leverkusen, mens hans karriere også har bragt ham til Østrig med Sturm Graz, Holland med NEC Nijmegen og NAC Breda, plus ophold i Polen, Danmark og Slovakiet.

I Danmark er han nok mest kendt for sin tid i Esbjerg, hvor han på mindre end tre måneder fik gjort sig selv så upopulær, at ledelsen ikke så anden udvej end at fyre tyskeren. Der var historier om både mobning og psykisk terror, og store dele af spillertruppen sendte også et brev til klubbens ledelse med deres bekymringer.

Hyballa er også kendt for sin passion, sine ligefremme synspunkter, og er en af de store karakterer i fodboldspillet - og han mangler aldrig en mening.

Han er i øjeblikket uden kontrakt efter at have taget afsked med NAC Breda tidligere på sæsonen - en beslutning, der blev truffet efter at have ført klubben til playoffs i den foregående sæson.

I dette interview med tribalfootball.com tager Peter Hyballa os gennem sin karriere, sin tilgang til trænergerningen, og hvad han har planlagt for fremtiden.

Du er en rigtig globetrotter, Peter. Hvorfor denne rejselyst?

"Mange lande er ens. Da de fleste fodboldspillere er ens, så giver det ikke så mange forskelle. Måske får man i et land mere feedback fra spillerne og staben end i et andet land."

"Når du tager til udlandet, er du modig og en slags pioner, fordi du altid kommer ind i en lukket kultur. For mig var det ikke et stort problem, for jeg er altid nysgerrig og har altid haft en lille smule rejselyst, som du siger. Jeg har også altid haft min egen filosofi: højt pres, stor intensitet, offensivt kaos, mange positionsskift og at give alt for sin klub. Og at arbejde, øve sig, arbejde mere og være ambitiøs. Så jeg har taget denne filosofi med mig, uanset hvor jeg tager hen."

Du har tilbragt flere år i hollandsk fodbold, passer det dig?

"Hollandsk fodbold har altid haft fantastiske unge spillere. Mange gode talenter. Kulturen dér er fokuseret på boldbesiddelse og gode tekniske færdigheder. Men for mig er den hollandske træningsfilosofi for rigid, og de skal arbejde mere med intensitet og powerfodbold. Der er plads til forbedringer i Holland."

Hvad med i dit hjemland? Hvad er standarden for ungdomsfodbold i Tyskland?

"Spørgsmålet er, hvor højt man sætter barren? Hvis målet er altid at vinde alle turneringer, så har det ikke været så godt i de senere år. Men på den anden side har U21- og U17-holdene vundet store titler tidligere. Jeg mener, at tysk fodbold altid har udviklet gode spillere og omhyggeligt forberedt dem til professionel fodbold. Måske lidt for meget struktur og ensartethed - faktisk vil jeg sige, at der skal være mere kreativitet og legesyge. Men jeg er sikker på, at landsholdets resultater også vil blive bedre, måske ved det næste EM."

Så du tipper værterne til at vinde EM?

"Åh, det er de små detaljer der altid afgør turneringer. Jeg tror, at favoritterne altid er de samme hold. Men alle nationer er kommet tættere på hinanden. Selvfølgelig kan Tyskland vinde titlen, hvis alt går perfekt."

Hvis vi vender tilbage til din ungdomstræning, må du have arbejdet med nogle potentielle verdensstjerner?

"Jeg har trænet mange gode spillere. Hos Preussen Münster kan jeg nævne Christian Pander. Hos VfL Wolfsburg kan jeg sige Sergej Evljuskin. Tolgay Arslan, Mario Gotze, Antonio Rudiger. I min tid med Dortmunds U19-hold, Zoltan Stieber, Marco Hoger. Mark Flekken hos Alemannia Aachen, Richard Sukuta-Pasu og Florian Kainz hos Sturm Graz. Der er så mange. I min tid i Bayern Leverkusen kan jeg nævne Son Heung-Min, Emre Can, Stephan Kiessling, Julian Brandt, Emir Spahic og Benjamin Henrichs. Ferdi Kadioglu og Arnaut Danjuma hos NEC. Zsolt Kalmar, Vakoun Issouf Bayo, Martin Jedlicka, Lubomir Satka hos DAC Dunajska Streda. Et par, vi nu ser i Brighton - Jean-Paul van Hecke og Bart Verbruggen, havde jeg i NAC Breda. Hos Wisla Krakow havde jeg Pjotr Starzynski, Yaw Yeboah og Stefan Savic. Så som du kan se, har jeg trænet mange gode spillere, som nu er rige og berømte! Men for mig er det vigtigere, at de er gode mennesker."

Du havde et år med RB Salzburg - hvordan er det at arbejde inden for Red Bull-strukturen?

"Målet er at arbejde med meget gode unge spillere, og de har en klar filosofi - en succesfuld spillestil, gegenpressing, mange dybe løb.  De har mange penge - så de er meget attraktive for de bedste talenter i verden. Disse spillere ankommer med visheden om, at de kan komme til at spille i den østrigske Bundesliga."

"I ungdomsafdelingen har de et godt samarbejde med akademiet, FC Lieferung og førsteholdet. De har også altid ambitiøse unge trænere, som ønsker at tage det næste skridt. I denne klub fandt jeg en  sportslig mentalitet af højeste klasse."

"Jeg har været i mange klubber, der ikke havde denne mentalitet. Der var det mere middelmådighed, uinspirerede klublegender og kedelige forretningstyper, der drev klubben. Hos Red Bull var det helt anderledes."

Hvad med en anden af dine gamle klubber, Bayer Leverkusen, og Xabi Alonsos arbejde?

"Det, Alonso gør sammen med sin stab, er genialt. For han har kombineret boldbesiddende spil med højintense løb. Han spiller i et højt tempo med meget gode aktioner i mellemrummene og på fløjene. Og så vinder han altid - det er en god ting for en træner. Leverkusen har været en positiv faktor i Bundesligaen i denne sæson, og det har FC Heidenheim også for mig. Det er fantastisk, hvad de gør i hele klubben. VfB Stuttgart har også haft en strålende sæson og spiller attraktiv fodbold. Jeg har ikke lyst til at sige noget om negative overraskelser. Det er ikke min opgave."

Til sidst Peter, hvad er det næste? Vi har ikke set dig i fodbold siden september, hvor du forlod NAC.

"Jeg har været uden klub i seks måneder nu. Så jeg er spændt på den næste opgave. Men det skal være det rigtige, hvad angår klubben, ligaen, og opgaven. Jeg har brug for kreative, ambitiøse mennesker omkring mig, som har en konkurrencepræget sportshjerne."

"Det giver mig mere frihed i min opgave - for så kan jeg fungere bedst. Tidligere havde jeg direktører, der ville diktere mig alt. Jeg er en fri fugl og en total arbejdsnarkoman, der elsker at udvikle spillere og kan være på træningsbanen hele dagen."

"Derfor har jeg brug for ligesindede, der tænker sådan, så kan der ske noget stort - hvilket jeg allerede har bevist på imponerende vis med henslumrede hold og med mange talenter. Jeg kan levere noget - men vil også gerne arbejde respektfuldt. "

"I mellemtiden har jeg lavet en masse ting og arbejdet som coach og foredragsholder. Jeg har også arbejdet som tv-vært og ekspert. Holdt mange coaching-workshops rundt om i verden og var i Australien i et stykke tid for at lære deres fodboldkultur at kende og besøgte min tidligere spiller Tolgay Arslan."

"Ved siden af arbejder jeg med coaching, psykologiske ting, fodbold, laptop-analyse og min branding. Jeg har også åbnet min hjemmeside peterhyballa.com. Men jeg er klar og fokuseret på det næste trænerjob."